Järboportalen - arkiv 2018

 

Arkiv 2018

Här är ett axplock av vad som hänt under 2018 och som ni hittar på denna sida:

 

 

 

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2018-10-28"Snöröjes och sandas ej"

Vid Järbo kyrka

Vad är det för tok dom har hittat på i kyrkan", tycker DjupdalsRune. Stora huvudtrappan från vägen ner till kyrkan har fått upp skyltar som säger "... sandas och snöröjes ej".
"Här har det alltid skottats", säger Rune. Och vanans makt är stor för det är många som trots skyltarna har gått i trappan.
"Det har kyrkorådet beslutat" sa en person på kyrkan som Rune talade med på telefon.

Från Marie Frestadius, kyrkorådets ordförande kommer följande svar:
"Tanken med plastbanden var av bästa välvilja, vi vill inte att någon av våra kyrkobesökare ska skada sig i trappen som har blivit farligare med åren, nu i vinter har vi inte nog mycket personal som kan skotta och sanda där, vi kommer att se om det är möjligt att finna en lösning som blir hållbar i längden.

På andra sidor än Järboportalen på Facebook har det också skrivits en del upprörda kommentarer de senaste dagarna.

Fakta
Det är Ovansjö-Järbo pastorat i Svenska Kyrkan som förvaltar Järbo Kyrka och organiserar verksamheten i församlingen. Tidigare var Ovansjö och Järbo egna församlingar.

Ovansjö-Järbo pastorat  


Q-Star tar ner skylten

Nu är det dags för Q-Star att ta bort spåren av sin verksamhet i Järbo. I dag påbörjades rivningen av det stora taket över bensinstationen och reklamskylten togs ned.

Men sen gäller det ju att ta upp tankarna där bränslet har förvarats. De ligger under mark och det ett grannlaga uppdrag att gräva upp dem så att de inte skadas och något läcker ut. Området är ju ett vattenskyddsområde och hela Järbos vattenförsörjning skulle kunna hotas. Det vore klart värre än höstens tidigare problem med vattenläckor och påstådda sabotage. Den stora grävaren använder sig av en stor borste för att ta det så försiktigt som de går.

Uppdatering:
Men varför har dom hållit på så länge med grävningen? Jo, man måste gräva upp och forsla bort schaktmassorna för sanering och sedan återfylla med nytt material.

Notis om nedläggningen 2017


[annonser]

Bo&Gro, produkter för hem, odling, fritid
Hantrick - webbutveckling
Bohlin's

Mycket arbete bakom lucia

Kyrkan var som vanligt fylld till sista plats när årets lucitablå framfördes på fredagen. Vad de flesta nog inte tänker på under den högtidliga stunden är att där framme i mörkret sker mycket som publiken nog inte ser och i varje fall inte tänker på.

Lucia 2018

Linnéa Westerberg smyger omkring i halvmörkret i strumplästen och justerar mikrofoner, håller fram textblad och dirigerar den stora kören utan att vi märker det. Monica Lundström håller stenkoll på hela programmet från sin plats framför första bänkraden.

Långt innan den "stora kvällen" har man övat och repeterat in i minsta detalj. Det märktes på barnens självsäkra röster och lugna agerande.

Efteråt blir det liv och rörelse när ensamblen ställer upp för att de stolta föräldrarna ska kunna fotografera. Då vrids åter ljuset på, Linnéa och makarna Lundström går runt och delar ut godis till deltagarna innan det är dags att ta sig hemåt.

Jo, det ska sägas också att detta var den 23:e luciatablån i följd. Det har skrivits fel i tidigare reportage. Det har varit luciafirande ännu tidigare men det låg nere några år innan det återupptogs.

Alla luciareportage är samlade under taggen #Lucia.

Taggat: #Lucia


Rune och Kerstin flyttar in

Gullheden

Under förra veckan har flyttlassen rullat in till de nybyggda husen på Gullheden. Till en av de 20 lägenheterna flyttar Rune och Kerstin Anderson som därmed återvänder till Järbo efter många år i Hofors.

Den nya lägenheten ligger faktiskt inte så långt från det hus de lämnade i Järbo, en av villorna i det ganska stora egnahemsområde som byggdes under 1960-talet. Nu är det alltså Sandvikenhus som har byggt hyreslägenheter, något som det är stort behov av.

Kerstin öppnar dörren och bjuder in mig i flyttröran.
- Vi har hållit på att köra möbler och flyttkartonger hela veckan, säger hon, och en hel del har vi fått ställa undan på annat håll för att gå igenom senare.

- En lägenhet rymmer inte allt vi hade i huset. Dessutom är lägenhetsförråden ännu inte klara här och inte heller bilplatserna.

Till lägenheten hör en ganska stor inglasad balkong som vetter mot sydväst. Utomhus är det inte klart än, förutom de asfalterade ytorna. Och denna grådisiga första advent gör inte området rättvisa.

Bildsida från byggtiden (uppdaterad 2018-12-04)

Taggat: #Bostäder


Mycket arbete kvar vid grillen

LantGrillen

Flitens lampor lyser innanför fönstren vid den brandskadade LantGrillen. Där pågår arbeten med sanering och utbyte av material, vilket är ett omfattande arbete.

De tidigare innehavarna av grillen vill fortfarande fortsätta, men det återstår mycket arbete. Dessutom finns det ett stort problem - försäkringsfrågan. Det måste gå att försäkra lokaler och verksamheten, menar fastighetsägaren.

Taggat: #LantGrillen


Dökött drabbar Järbo

Som många boende i Järbo säkert redan har noterat på anslagstavlor och på Facebook börjar det dra ihop sig till ett evenemang på Folkets Hus. Järboportalen har träffat två av personerna som ligger bakom detta unika evenemang, Daniel och Jocke.

musik

musik

Evenemanget har redan fått massor av uppmärksamhet och många har förhandsbokat.
-Berätta vad det är för musik ni spelar och varför just i Järbo, undar redaktören som är en gammal fyrtiotalist.

-Humoristisk och trallvänlig rockmusik på svenska, tycker Jocke.

-Järbo Folkets Hus är en otroligt bra lokal för den här typen av evenemang, säger Daniel Eklund, en av ägarna till JD Event och boende i Jäderfors.

-Järbo är en perfekt plats för evenemang av den här storleken, fyller Jocke Sjöstedt i, själv Järbobo sen flera år tillbaka.

Tillsammans med Johan Nilsson anordnar de nu en spelning med dalabandet Dökött. Supportakt (förband) blir Jockes hyllning till Eddie Meduza - Memory of Meduza.

-Dökött har jag anlitat tidigare. Det är tre masar med mycket humor och en härlig stil som går igen i deras musik. Tror de flesta av oss kan nynna med i några av deras låtar, som exempelvis "tuttar överallt" och "ska vi grilla", menar Jocke.

-Eddie Meduzas musik lär heller inte behöva presenteras ytterligare, säger Daniel. Efter några evenemang på olika platser bakom sig har grabbarna nu bestämt sig för att satsa på Järbo.

-Lokalen är som sagt väldigt bra och styrelsen har varit väldigt bra att jobba med. Grymt bemötande säger Jocke.

-Går det här evenemanget bra sätter vi igång att planera nästa lägger Daniel till. Vad det kan bli återstår att se. Vi har många idéer. Vi får kanske se mer av dessa herrar framöver med andra ord.

-Glöm nu inte att skriva att Folkets Hus utöver hyran får procent på vinsten, säger Jocke innan vi bryter upp.

Ännu en anledning för alla Järbobor att besöka Folkets hus den 17 november, alltså.


[annonser]

Salong Yllefabriken 34
Järbo Kött & Vilt
Björnmyrs Bygg & El AB

Rören repareras

Vad är det egentligen dom har hållit på med som tidvis har blockerat Finnäsgatan? Något med avloppet har det varit för fiberarbetena är slutförda i centrala Järbo. Nu har maskinerna förlyttats ut på åkrarna vid Djupdal och jag har gjort ett besök för att ta reda på mera.

avloppsrenovering

Det är NCC som håller på att renovera den stora avloppsledningen till reningsverket. Den ska nu också transportera avloppsvatten från Kungsberget som kommer via den ledning som grävts (under vissa protester!) längs åsen förbi Norrbro till anslutning vid Florellvägen.

Metoden är väletablerad sedan många år men produkterna som används har utvecklats. Ungefär så här går det till:
I den rörsträcka som ska renoveras för man in en "strumpa" som trycks ut mot rörets väggar. Strumpan har en yttervägg och en innervägg och mellan dessa finns en "kemisk massa" som härdar i ljus. Med tryckluften hålls strumpan på plats tills dess att härdningen är klar. Det blir helt enkelt ett rör i röret.

NCC har utvecklat en ny maskin som går på band för att kunna köra ut på jordbruksmark utan att orsaka skador. Där det går att köra på väg används en lastbil med all utrustning. Arbetet går framåt en delsträcka i taget, längden är beroende av brunnar och anslutningar till fastigheter.

Min beskrivning är ganska lekmannamässig, men det verkar som att det är en användbar och och effektiv metod att hålla allmänna avloppssytem i funktion. Det kan ta över 200 år med nuvarande takt att förnya alla avloppsledningar i Sverige.


Bygge i Kungsberget

Kungsberget

Nu är det full fart i Kungsberget! Här byggs det ett flertal nya hus på Terrassenområdet. Husen kommer som volymelement på lastbil efter lastbil med estniska skyltar.

Inte är väl husen någon fröjd för ögat. De ser mest ut som travade byggbaracker. Nyligen såg vi i pressen att det kommer att byggas mer exklusiva hus längs Björkvallsvägen. De kommer att säljas av en exklusiv mäklare i Stockholm.

Taggat: #Kungsberget


Brittsommar och koägg

bad i Hålldammen

Visst är det väl skönt med lite "extra" värme när det egentligen är höst! Det är bara att njuta. Varför inte ta ett sista(?) dopp i Hålldammen.

Lena Göstasson har knäppt den här bilden och visst ser det skönt ut!

Andra tar sista chansen att få ihop med extra vinterfoder till djuren. Följ länken och få reda på hur koäggen tillverkas.

Bondeliv


Centrumkiosken in memoriam

centrumkiosken

I går började Centrumkiosken rivas. Resterna efter branden i våras plockades ihop i containrar och säckar.

Vi har samlat bilderna från branden, saneringen och rivningen till en bildsida.

Bildgalleri

Taggat: #Centrumkiosken

[annonser]

PJ Andersson Entreprenad
bjussa.se
Trycktrean

Fiber genom luften

Utbyggnaden av fibernätet i Järbo pågår fortfarande för fullt. Nu är det framför allt ytterområdena som det gäller. Men det är inte på alla ställen som det är så lätt att gräva ner fibern. I Ytterbyn har man därför satsat på en annan teknik.

Detta kan vi läsa om på PTS webbplats. PTS betyder Post- och telestyrelsen, som är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post.

Rent tekniskt bygger tekniken på radiolänk, det vill säga punkt-till-punkt-förbindelser, fram till ett antal sändningspunkter i byarna. En på bygdegårdens tak, till exempel. Och en annan på en silo. Sändningspunkterna ansluter sedan hushåll och företag. Där har man en liten mottagarantenn placerad på fasaden, och räckvidden från sändningspunkten är cirka tre kilometer.

Kostnaden för lösningen är ungefär hälften av vad en grävd fiberutbyggnad skulle ha kostat. Totalt kommer installation ske hos 54 hushåll.

I Ytterbyn var man igång tidigt i våras och det har fungerat som utlovat.

Länk till källan:

PTS  


Vad gör man med alla äpplen?

Träden dignar av äpplen. Ännu långt in i september lyser frukterna i olika nyanser i trädgårdarna. Tyvärr är det mycket av dem som bara får ramla ned på marken och sedan åker på komposten eller ut i skogen.

äppelmustning Det tyckte Niclas Henriksson inte var bra. Han köpte in en utrustning för att göra must av äpplena och lade upp en sida på Facebook.

En elektrisk kvarn river äpplena och massan hälls i pressen. Den är som en liten tunna av rostfri plåt med hål i sidorna. I den har man en silduk som frukten ligger i. Sen är det bara att vrida på vattenkranen. Vattnet fyller en gummiblåsa som pressar fruktmassan mot tunnans väggar och ut kommer råmusten.

Det gamla köket i huset på Kungsforsvägen får tillsvidare tjäna som musteri. Hit kan kunderna komma med sina äpplen och dunkar att tappa den färdiga färdiga fruktsaften.

En annan entusiast för mustning är denna webbplats redaktör, som sedan fyra år tillbaka har en enkel utrustning. Här har många av våra bekanta kommit i år för att själva göra mustningsjobbet.

Det är mycket man kan göra för att bevara musten längre tid om man nu inte dricker upp den direkt - den blir ju fantastiskt god! Konservering med flytande Atamon är enkelt. Eller också fryser man in i PET-flaskor eller andra behållare. Pastörisering, alltså uppvärmning så att jästceller dödas är ett annat sätt, men man kan också låta det jäsa till cider eller tillverka vinäger som är användbart i matlagning.

Musta äpplen i Järbo 


Klädbyte på Folkets Hus

klädbytesdag

Det var kö utanför Folkets Hus redan före öppningsdags på lördagen när lokalerna öppnades för försäljning av begagnade barnkläder.

Alla familjer vet ju att barnkläderna oftast blir urvuxna långt innan de blir utslitna. Därför är det en himla bra idé att skaffa nya och större av någon som har äldre barn som i sin tur byter med någon som har ännu äldre och så vidare.

Då behövs bara några entusiaster som organiserar byteskedjan. Och det är faktiskt ett riktigt jättearbete som de lägger ner för att få folk att plocka igenom sina lådor, lämna in och sen komma och handla.

På Folket Hus var det full fart hela dagen och efteråt återstod jobbet för arrangörerna att plocka ihop det som inte blev sålt och räkna pengarna.


4H firar 100 år

4H på Björkmuren

Den här bilden illustrerar på ett bra sätt Naturhjältarnas 4H-klubb när man förra helgen samlades för att fira 4H-dagen, rörelsens 100 års-dag.

Vädret bjöd på strålande sol och massor av besökare som fick prova på ridning, åka med hästdragen vagn, ansiktsmålning, fiskdamm och pressning av egna äpplen till must. Här grillades också korv och tårta och våfflor kunde avnjutas.

4H har i Sverige sitt ursprung i Jordbrukare-Ungdomens Förbund och Förbundet Skog och Ungdom men är en global rörelse som finns i ett 80-tal länder.

Föreningen i Järbo bildades 2012 och har sedan 2014 haft sommarläger och andra aktiviteter på Björkmurens gård.

Naturhjältarnas 4H-klubb  

Bild och textunderlag: Petra Smyth


Musik avslutade kulturarvsdagar

Kulturarvsdagarna på Järbo Bibliotek avslutades med en musikalisk berättelse om spelmannen Erik Skoglund intensivt framförd av Mikael Nykäsenoja och Anders Findin.

Kulturarvsdagarna Erik Skoglund föddes 1807 i Hälsingland och vandrade ner till Järbo i unga år tillsammans med sin äldre bror för att försörja sig på försäljning av tennknappar.

Det blev inte så mycket av den affärsverksamheten. Hans skicklighet med fiolen tog över och han kom att ägna sig åt att spela i stället.

Han spelade på bröllop och andra tillställningar och blev ansedd som den bäste. Det gick många skrönor om honom som att hade lärt sig av Näcken.

Kulturarvsdagarna Men Skoglund blev offer för alkoholen.

Om allt detta berättade Mikael Nykäsenoja både med fakta och i mera litterär form med livfull och engagerad röst. Däremellan spelade han och Anders Findin musik av Skoglund.

Mikael hade förstås fiolen. Anders instrument var en liten tramporgel, inbyggd i en låda som kan ses på bilden.

Det här var den tredje av kulturarvsdagarna. De föregående har Hembygdsföreningen stått för med föredrag om den finska invandringen och något om Järbo förr i tiden, med illustrationer från Hembygdsföreningens webbplats.

Järbo Hembygdsförening  


[annonser]

Profilplåt
GBS
Jönses Gårdsbutik

Val i Järbo

Valkö i Järbo Folkets Hus

Vid lunchtid var det kö av mäniskor på väg in i vallokalen på Järbo Folkets Hus. Och tillströmningen höll i sig långt in på eftermiddagen.

I det vackra sensommarvädret var det också många som stannade upp utanför för en pratstund med sina bekanta. Loppis hade öppet med utförsäljning och det lockade också många.


Grillen byggs upp igen

Järbo Lant Grill

Nu har fastighetsägaren börjat reparera huset som brandskadades för en knapp månad sedan. Man har börjat med taket som blev helt förstört. Som tur var blev den äldre delen av byggnaden mindre skadad.

Det som hände den ödesdigra kvällen var att "någon/några" slog sönder ett fönster och kastade in bensinflaskor och tände på. Branden letade sig upp till vinden och yttertaket. Men den inre gamla delen har en annan konstruktion och den höll emot. Ytterligare ett motstånd bjöd isoleringen i taket - det var Termoträ (en äkta Järboprodukt!)

Vad händer då med verksamheten? Ja, ägarna till grillen har för avsikt att fortsätta så fort som möjligt.

Ett problem med uppbyggnaden och fortsättningen är att det inte fanns någon försäkring när det brann. Inget försäkringsbolag ville lämna en försäkring på byggnaden. Dom skyller på "pizzakriget". Därför måste fastighetsägaren bekosta reparationen själv.

Notis om branden

Taggat: #LantGrillen


Rymmaren hemma igen

robotgräsklippare

Jag kan inte undanhålla er en tråd på Facebook som speglar det dagliga moderna livet i Järbo. I lätt anonymiserad och förkortad form ser det ut så här.

Maria:
Hejsan! Min robotgräsklippare bestämde sig tydligen för att rymma i natt, kanske gräset är grönare någon annanstans?...

...

Fredrik:
Kan man locka till sig den på något vis??? Jag har en gräsmatta som skulle må bra av en robot

Maria:
Tyvärr verkar den inte lyssna på varken lock eller hot

Fredrik:
Hoppas du hittar desertören!

Fredrik:
Vad är det för märke på rymmaren? Jag funderar seriöst på att skaffa en robotgräsklippare, så det är ju intressant att veta vilket märke det är som smiter.

Magnus:
Ursäkta men det här var faktiskt väldigt roligt när man försöker måla upp scenariet framför sig. Samtidigt som tråkigt för dig, den kanske bara ser sig om lite och kommer hem igen

Mia:
Jag hoppas den hittar hem igen men efterlysningen var så otroligt kul att läsa!

Maria:
Rymmaren är hemma igen, tack snälla du som hittade honom Står och skämms här hemma nu

Erika:
Min brukar också rymma ibland, han hittar jag lättast på kringliggande pizzerior


På rätt spår

På Järbo driftplats, d.v.s. bangården i Järbo inleddes denna vecka ett omfattande arbete att byta ut alla träsliprar på mötesspåret. Huvudspåret fick ju nya sliprar redan vid arbetena med spårbyte Storvik-Ockelbo.

Som sann järnvägsnörd måste jag ju följa upp och se hur abetetet går till. Här följer en kort beskrivning i bilder.

sliperbyte Sliprarna på mötesspåret i Järbo byts

sliperbyte Först måste befästningen tas bort

sliperbyte Maskinen makar undan ballast

sliperbyte Gamla träslipern tas bort

sliperbyte Och den nya betongslipern läggs på plats

Taggat: #Järnväg


Vernissage i det gröna

En av PRO:s studiecirklar hade i dag visning av sina alster på "ödetomten" intill Folkets Hus. Det är trädgårdscirkeln som visade upp den prunkande odling i pallkragar liksom allehanda tillbehör till trädgården som de har gjort vid sina möten.

odling

Trots den torra sommaren har det växt bra kan man konstatera. Naturligtvis beror det på deltagarnas stora engagemang och täta besök för att vattna.

Nu väntar skördetid provsmakning.


Boule på tisdagar

boule

Vad gör alla dessa människor i centrum en vanlig tisdag? Det är PRO:s och SPF:s boulespelare som samlas för träning eller tävling. Det är många pensionärer som har boule som hobby eller kanske rent av passion.

Och visst ser det trevligt ut. Ett utmärkt tillfälle att träffa vänner.

Taggat: #PRO #SPF

[annonser]

Gårdsbutik PJ & Alex
BLs Hundtjänst
Yllefabriken Fastighets AB

Lantgrillen har brunnit

efter branden

Natten till söndagen brann det i den nyligen öppnade LantGrillen. Hela taket är avbränt och utifrån ser det nu på söndagsmorgonen totalförstört ut.

Enligt Arbetarbladet kan branden vara anlagd. Många röster på Facebook uttrycker ledsnad eftersom man tyckte att det var ett trevligt ställe med god mat.

Taggat: #LantGrillen


Skärpt eldningsförbud i hela Gävleborgs län

eldningsforbud

Under sommaren har det rått eldningsförbud i länet. Detta upphör den 13 augusti klockan 16.00. Länsstyrelsen uppmanar till fortsatt försiktighet vid vistelse i skog och mark, eftersom det fortfarande är torrt.

Läs mera på Länsstyrelsens webbplats.

Länk till Länsstyrelsen (borttagen) 

Redigerad 2019-02-01


Utanför sockengränsen

Ibland kan man våga sig utanför sockengränsen för nya upplevelser. PerOls i Åttersta är inte så långt bort. Här kan man sitta en stund i trädgården och njuta av kaffe och himelskt goda våfflor med olika tillbehör.

PerOls

PerOls

PerOls

Familjens idé är självhushållning, men under sommarhelgerna har man öppet för allmänheten i ett litet kafé med våfflor som specialitet. Brevid ligger en loppis- och kuriosabutik. Allt inrymt i en stor lada med allehanda maskiner som säkert stod för självhushållningen förr i tiden.

På gården finns ankor, höns och kaniner. Några strosar runt och hälsar på gästerna.

PerOlsBloggen 


Pizza Gigantic(?) populär

Den nya stället "Järbo Lant Grill" gör pizzor av sällan skådad storlek. De kallas familjepizza och är som ett ordinärt bilhjul i diameter. Och det behövs nog en flerbarnsfamilj för att konsumera dem.

Det har bara varit öppet några dagar men ryktet hade snabbt spridit sig och det var kö för beställning. Under tiden kunde man roa sig med att titta på ekvillibristen som jonglerade degen, la på ingredienser i rasande takt.

Hela lanthandeln har omvandlats till en pizzeria med även kebab, falafel, burgare, sallad med mera på menyn. Vår testpatrull kunde gå därifrån nöjd och mycket mätt.

Innehavarna kommer från Hofors Grillkök om jag uppfattade saken rätt.

Taggat: #LantGrillen


Midsommar på Hembygdsgården

Hembygdsgården

Prognosen såg hotande ut hela veckan, och det regnade i stort sett hela torsdagen. Ett välbehövligt regn men vid middagstid på midsommarafton lättade molnen.

Midsommarfirandet är en fin tradition när folk träffas, många utflyttade kommer "hem" igen. Och barnen har lika roligt med dansen även om inte stången hunnit resas.

Mer finns på Hembygdsföreningens hemsida.

Järbo Hembygdsförening 

[annonser]

Polyweld
K9 Activity
Bo&Gro, produkter för hem, odling, fritid

Upptäck Västerhällarna

Västerhällarna

Hur når man toppen? Det enklaste sättet är att följa någon av de många olika spår som Järbo IF ordnat på Västerhällarna / Västerhällan. Lederna utgår från spårcentralen vid Järbo IP. Du kan vandra, cykla eller löpträna eller åka skidor på vintern.

Här finns möjlighet till olika aktiviteter. Du kan träna löpning, terrängcykling och skidåkning eller också ta en tur med hela familjen för att grilla i raststugan - om det inte är brandrisk eller eldningsförbud, förstås! Eller bara njuta av naturen.

Du kan läsa mycket mer om lederna om du följer länken nedan.

Stigar, spår och leder på Västerhällarna

Foto: Liv Nilsson


Skolavslutning på Hembygdsgården

skolavslutning

Allt var precis som det ska vara på en skolavslutning: Solen sken, flaggan vajade mot en klarblå himmel och man sjöng Den blomstertid nu kommer.

Det var pinfullt med skolbarn, lärare, föräldrar och far- och morföräldrar på gräsplanen framför scenen. Till och med gräset hade hunnit bli lite grönare efter söndagens regn.

Det är nu fjärde året som man avslutar terminen på Hembygdsgården och vädret har varit gynnsamt alla gångerna.

Taggat: #Skolavslutning


Bondens fredagsbön?

Bondeliv

Nej, det här är inte bondens fredagsbön. Vad har hänt med maskinen? Ibland går det inte som man har tänkt sig...

Läs mera om bondelivet...


Bostäderna tar form

Sandvikenhus Platschefen är nöjd med det vackra vädret efter en kämpig vinter.
- Vissa dagar hann vi knappt få undan snön innan det var dags att täcka över igen, säger han.

I det första huset har man nu ganska färdig fasad även om ställningarna skymmer en del. Inomhus färdigställs installationerna och gipsskivorna kan börja sättas upp på andra väggsidan. När man tittar in kan man se hur lägenheterna kommer att ta sig ut.

Nya bilder har lagts till i bildgalleriet.

Bildsida (uppdaterad 2018-12-04)

Taggat: #Bostäder


Förskolan närmar sig slutet

I den gassande försommarvärmen håller man nu på med att göra iordning innergården. Här blir det en stor gräsyta med en asfalterad gång runt om, säkert en utmärkt bana för trampcykelrace.

Det nya huset får en glasad förbindelsegång med huvudbyggnaden.

Inomhus börjar det se ganska färdigt ut så det blir nog inflyttning till hösttermenen.

Föregående notis (2018-01-12)

Taggat: #Förskola

[annonser]

Hantrick - webbutveckling
Kungsbergs Stenhuggeri AB
Kungsberget - Kort väg för långa åk!

Skrotbilar förfular och irriterar

Den senaste tiden har Facebook haft många ilskna inlägg om skrotbilar som står i Järbo och omgivningarna. Bilarna som verkar bli lämnade av sin ägare(?) blir ganska snabbt sönderslagna och plundrade och folk blir irriterade. Och "myndigheterna" verkar inte bry sig om det hela.

Här är en bildkavalkad över några vrak våren 2018. En del av dem har stått ganska lång tid.

skrotbilar i naturen Polsk skrotbil sedan hösten 2016
skrotbilar i naturen En granne glömde bilen här

skrotbilar i naturen Den här har stått vid infarten till gamla IP länge
skrotbilar i naturen I diket vid Gullsjövägen en tid
skrotbilar i naturen Grusgropen vid mobilmasten sedan länge

Bilvraken kan utgöra en fara för djur, barn och inte minst miljön genom läckande vätskor, glassplitter m.m. Vad kan man då göra om man tycker att vraket måste tas bort?

Det går att anmäla till kommunen enligt länken nedan. Det har Folkets Hus gjort när det gäller bilen som stått över 1,5 år bakom loppiset. Svaret vi har fått är att det finns en (1) enda person som handlägger dessa frågor i de tre kommunerna Ockelbo, Sandviken och Hofors. Är det rätt prioritering?

Information om hantering av skrotbilar 

Uppdaterat
En av bilarna togs bort 19 juni och två till var borta 30 juli och en 16 oktober.

Redigerad 2018-10-18


Solig invigning på Tallbo

Solen sken från en blå himmel med små vita moltussar och temperaturen var behagligt försommarsval när ordförande i föreningen Tallbos Vänner hälsade välkommen till sommarsäsongen 2018.

Därefter lämnade hon över till Ingvar Larsson som var årets invigningstalare. Han gjorde en expose över konstnären Ecke Hedbergs långa vistelse i Tallbo och hans inflytande i kulturlivet i Järbo. Det tydligaste som finns kvar är just denna konstnärsateljé liksom Hembygdsgården på Lappkällsberget där hans hustru bidrog med en stor textilsamling.

Till Tallbo bjuds varje år in konstnärer som ställer ut sina verk och även kan bo och arbeta här.

Ingvar Larsson talar från den fina entrétrappan på Tallbo och Atte Hillström bjuder på musik i syrenblom.

Plusartikel i Arbetarbladet 2018-05-19 

Taggat: #Tallbo


Järbo kiosk har brunnit

Järbo kiosk

Järbo kiosk

Strax efter midnatt kom det larm om att det brann i Järbo Kiosk vid Kungsforsvägen. Ännu på morgonen var brandkåren kvar för eftersläckning.

Kiosken var ett populärt ställe, speciellt för många som spelar och tippar liksom för dem som gärna tittar in för en fika eller en snabb lunch.

Kioskbranden Uppdaterat:
Fredag 4 maj pågår uppröjningen som försäkringsbolaget har beställt. Det ligger mycket bråte runt kiosken som måste tas omhand så att ingen skadar sig.

Ägaren vet i nuvarande läge inte om kiosken kommer att byggas upp.

Centrumkiosken och kort historik

Taggat: #Centrumkiosken

Uppdaterad 2018-05-07


Drama vid dammen

Jädraån

Häromdagen fick Sandviken Energi rensa isflaken vid Hammardammen, idag var det Sågdammens tur. Redan i går måste man ta upp en mängd bråte i form av drivande trädstammar m.m. med hjälp av kran.

Isflaken lossar från stränder och vikar när vattnet stiger. De flesta krossas när de kommer till dammen men måste passas så att de inte sätter sig på tvären. Kärnisen är 10-15 cm.

Men det värsta är träd, stockar och grovt ris som kommer flytande. De kilas fast av vattentrycket.

Flödet var i dag på eftermiddagen ca. 65 m3/sekund.

Mer bilder finns i bildgalleriet. Och nya rubriker i lokala media.

Bildgalleri vårfloden 2018

Notis i Arbetarbladet 2018-04-24  


Vårflod väntas

Jädraån

Jädraån har stigt flera meter här. Vid normalt flöde har Ilkka två trappor ner till badbryggan. Nu fattas det cirka en halvmeter till den högsta nivå det var för 5 år sen.

Snösmältningen har kommit igång sent i år och det har varit ovanligt mycket snö i terrängen denna vinter. Ja, det är ju fortfarande mycket kvar enligt mina spaningar norr om Järbo.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning i länet och säger "där snö finns kvar fortsätter vattendragen att stiga". MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har en karta över översvämningshot och där ligger Ilkkas hus precis på gränsen för det så kallade 100-årsflödet.

Det råder viss spänning vid strandkanten just nu. För säkerhets skull har man kört undan bilarna eftersom vägen till huset redan är översvämmad.

Bildgalleri vårfloden 2018

Hembygdsföreningens klipparkiv 

Notis i Arbetarbladet 2018-04-22  

Portalen för översvämningshot 


Det våras för vägföreningen

Järbo vägförening

Efter den hårda vinterns arga ord samlades Järbo vägförening till årsmöte i Folkets Hus. Skulle styrelsen avsättas för den "vanskötsel" av snöröjningen som en del skrev om på Facebook?

Nej, inte alls! Det blev ett årsmöte med mest glada miner även om man till att börja med inte visste vilka stadgar som gällde. Men det var ändå allvarliga ämnen som beslutades om. Vägföreningen har nästan gjort slut på sina pengar på den myckna snön.

Det viktigaste var en extra engångsdebitering om 30 öre per andel, vilket blir 540 kr för en villaägare. Det är pengar som behövs för att betala räkningarna.

Styrelsen fick förnyat förtroende, till och med enhälligt. Trotjänaren Stig Edlund fick äntligen dra sig tillbaka som vägfogde efter 40 år, ja, så länge har han sett till att det mesta fungerat rent praktiskt. Efterträdare blir troligen - när styrelsen har konstitueras - Mikael Nilsson. Men Stig kommer att vara med som suppleant och "senior advisor".

En erfarenhet som styrelsen drar av denna vinter är att det måste ges bättre information om plogning, staket, felanmälan m.m., helt enkelt bättre kommunikation med medlemmarna.

Uppdaterat 2019-01-29:

Vägföreningens sida


[annonser]

Kådfallets Schakt och Transport
Kungsfors Herrgård
GIJO

Sol i backen

Kungsberget

Det börjar dra ihop sig till säsongsslut i Kungsberget. Långfredagen bjöd på strålande sol och några plusgrader. Det var många som tyckte att det var skönt med en liten grillpaus i solskenet. Livet går inte bara ut på utförsåkning.

Men nedfarterna var som vanligt väl preparerade och det finns alla typer att välja på. Alla har nog inte upptäckt sydbackarnas tjusning som är snälla mot nybörjare och oss som är i slutet av vår skidkarriär.

Blir skidåkningen ansträngande så kan man fika, äta mat eller bara gotta sig i solen.

Kungsberget har öppet till och med 8 april.

Mer om Kungsbergets skidanläggning

Taggat: #Kungsberget


Musik till äggen

Äggsexa

Pensionärsföreningen SPF Furan i Järbo höll traditionsenligt sin Äggsexa i Järbo Folkets Hus på skärtorsdagen.

Gäster och underhållare var SKRAMELORKESTERN som på sin repertoar har enbart låtar av den legendariske artisten Povel Ramel. Och det är verkligen inte någon ensidig diet. Han har gjort otaliga låtar som säkert räcker till många äggsexor framöver.

Och man kan faktiskt lyssna på texterna många gånger. De är alltid underfundiga och kluriga och har många bottnar.

Skramelorkestern framför Mitt eget blå Hawaii (YouTube) 

Taggat: #SPF


Samråd om översiktsplanen

Sandvikens översiktsplan I kväll hade Sandvikens kommun bjudit in till ett öppet samrådsmöte i Järbo bibliotek om det förslag till översiktsplan som nyligen presenterats. Här hade samlats ett 15-tal personer som var mycket intresserade.

En översiktsplan är en politisk viljeinriktning som är vägledande men inte bindande för kommunens utveckling vad gäller mark- och vattenanvändning, för infrastruktur och bebyggelse. Därför är det viktigt att behålla det övergripande perspektivet.

Kommunens representanter som arbetat fram förslaget presenterade helt kort det av de nästan 200 sidorna som berör Järbo och Kungsberg.

Det kom många synpunkter från deltagarna i mötet. För den som vill går det bra att lämna dessa skriftligt senast sista mars. Men redan här vid mötet ville flera lätta sitt hjärta. Framför allt gällde det var och vad man borde bygga. Här visar inte förslaget på några innovationer. Huvudsakligen visas de områden som redan har fastställda byggnadsplaner och som faktiskt funnits med i 30 år!

Det hettade till lite när utbyggnaden i Kungsberget kom på tal. Vissa menar att Branäs kör över lokala intressen.

En enhällig åsikt om planen var att byggandet framöver måste ske mera centralt i samhället för att passa den ökande äldre delen av befolkningen.

På bilden ovan syns från vänster Ylva Andersson (miljöinspektör), Hanna Gustafsson (trafikingenjör) Joel Eklund (planarkitekt) och Raul Johnson (projektledare).

Sådana här möten kommer att hållas på flera orter i kommunen.

Sandvikens hemsida för översiktsplanen 

Taggat: #Samhälle

Redigerad 2018-02-10


Löften om trygghet

Under oktober månad höll Sandvikens kommun ett antal möten där vi medborgare fick tycka till om "trygghet" i samhället. Länk till det reportaget nedan.

I dagarna har svaret publicerats på kommunens webbplats i form av vad man kallar "Medborgarlöften 2018-2019". Mellan kommunen och Polisen har ett dokument upprättats som i stort sett går ut på att vidta ett antal åtgärder vad gäller trafik, offentlig belysning och polisens och väktares synlighet och närvaro. Följ länken nedan och läs själva.

När det gäller frågor som Trafikverket har ansvar för har inte alla svar kommit ännu. Den viktigaste frågan för Järbo är ett säkert övergångsställe över Kungsforsvägen som alltså väntar på sitt svar.

Arbetet med hastighetsplan (läs: hastighetssänkningar) ligger på is och hör inte hemma bland trygghetsfrågorna.

Dialogmöte i Järbo 2017-10-09

Kommunens svar: Medborgarlöften 

Arbetarbladet 2018-02-05 

Taggat: #Samhälle

[annonser]

baderhem.se
Wild Nordic
Prince Dirty Parts

Bostadsbygget över marken

Sandvikenhus Nu börjar bygget av de nya bostäderna komma upp över marknivån. Bottenplattan har gjutits på det ena huset och på det andra pågår formsättning och grundisolering.

Snön gillas inte av byggjobbarna. Det går åt mycket tid åt att lyfta av täckmattor och presenningar för att kunna jobba och sedan att lägga tillbaka dem igen vid dagens slut.

Nya bilder har lagts till i bildgalleriet.

Bildsida (uppdaterad 2018-12-04)

Taggat: #Bostäder

Uppdaterad 2018-06-02


MEJ Bygg har tagit över förskolan

Gullhedens förskola Vy från gården

arkitektens presentationsbild Arkitektens presentationsbild

Arbetena på andra etappen av Gullhedens förskola fick sig en liten knäck när entreprenören Ängabyggen gick i konkurs i höstas. Men efter en ganska kort tid övertogs jobbet av en annan entreprenör, MEJ Bygg från Gävle. Arbetet forsätter med en liten försening.

För tillfället inriktar man sig på att få innerväggar klara, men snart ska man ta i tu med ytterpanelen. Redan nu kan man se hur det kommer att se ut i färdigt skick.

Ni kan jämföra dagens bild med den som arkitekten målat upp i sin presentation.

MEJ Bygg (nu SEHED Bygg AB) på Facebook 

Taggat: #Förskola


10 år med Järboportalen

10 år med Järboportalen Ja, det är inte riktigt sant för det startade med www.jarbo.biz och det var 2007 redan. Sen kom Järboportalen på Facebook 2010.

Under 2017 har merparten av materialet på "biz" flyttats över till jarboportalen.se. Anledningen till att byta domän är att få en tydligare koppling mellan publiceringskanalerna.

10 år har gått fort. Nu har jag flyttat över arkivmaterial från det första året till denna webbplats och det är ganska kul att se vad man minns av det året.

Minns ni rondellhunden och tvisten om Hyttbron? Ett mål med den här sajten är att spegla vad som sker i bygden. På 10 år blir det ganska mycket.

Bilden ovan visar en magdansföreställning som Järbokrogen bjöd på när de firade 4 år. Kolla på arkivsidan för att minnas resten.

Arkiv från 2008