Järboportalen - arkiv 2019

 

Arkiv 2019

Här är ett axplock av vad som hänt under 2019 och som ni hittar på denna sida:

 

 

 

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2019-12-30


 


Årskrönika 2019

skärmdump

2019 går mot sitt slut och vi är på väg in i ett nytt decennium. Kommer du ihåg vad som hänt under året? Här är en liten bildsammanfattning av de viktigaste händelserna som publicerats på jarboportalen.se under året.

Om du vill se alla artiklarna under året som gått eller under åren tillbaka ända till 2008 så kan då gå in på "Arkiv". Om det är något speciellt ämne som intresserar så kan du istället välja artiklarna som är taggade med någon rubrik.

Järboportalen på Facebook och på denna sajt säger tack för det gångna året och önskar sina följare och läsare ett Gott Nytt 2020.

Årskrönika i bilder för 2019

Alla artiklar under 2019


Ännu ett steg för macken

Din Lokaltidning

Din Lokaltidning kunde denna vecka skriva om ännu ett framsteg i att behålla macken i Järbo. Nu har nämligen bygglov beviljats för den ombyggnad som är nödvändig för att klara de viktiga miljökraven.

Med hjälp av Näringslivskontoret på Sandvikens kommun har man nu kommit ännu en bit på väg. Preem har också visat ett intresse av att driva stationen vidare, men nu måste finansieringen ordnas. Så nu ska man söka investeringsstöd hos Region Gävleborg.

Länk till artikeln 

Om du vill följa historien kan du kolla alla inlägg samlade under taggen #Mackar i Järbo.


Välregisserad Lucia

Luciatablå i Järbo

När den stämningsfulla Luciatablån är över vill alla förstås fotografera de duktiga deltagarna. Mobiltelefonerna blixtrar och alla är nöjda efter den välregisserade föreställningen.

Det är klart att det blir bra när man har så lång vana. Detta var det 24:e året i rad och man kan lugnt säga att det är en uppskattad tradition. Det är inte på alla håll i landet som det blir ett luciafirande av det här slaget.

Dock var inte vädret denna dag av det mera stämningsfulla slaget men det påverkade knappast besöksantalet.

Alla luciareportage är samlade under taggen #Lucia.

Taggat: #Lucia


Rör inte våra kontanter

Länsstyrelsen i Gävleborg är ute på en turné i länet för att ta reda på vad folk tycker om det "kontantlösa samhället". Med sin husbil stannade man till en stund vid ICA Nära i Järbo och bjöd in de passerande till en pratstund med kaffe eller glögg

Länsstyrelsen Inne i husbilen ställdes konkreta frågor om kontanter och kort

Bara vid ett kort besök kunde man höra hur tongångarna bland besökarna gick. Flera vittnade om det krångel som uppstått när bankerna har slutat ta emot kontanter. Föreningar har svårt att växla in kassor vid evenemmang, alternativa metoder som Swish eller kort är kostsamma för föreningar och långsamma för kunderna. Och dessutom har det förekommit många driftproblem och svårigheter med mobiltäckning.

Sammantaget verkar man eniga om att kontanter behövs och att användningen måste underlättas. Att behöva resa många mil för att kunna växla eller sätta in mynt slår speceillt mot landsbygden.

Länsstyrelserna har som uppdrag att ta reda på hur kontanterna fungerar ute i verkligheten.

Artikel om turnén (SVT)

Länsstyrelsens Facebook-sida 

[annonser]

Din lokaltidning, gratis varje vecka
Kungsbergs Stenhuggeri AB
KOMUDESIGNS

SPF Furan fyller 30 år

Den ena av Järbos penionärsorganisationer fyller i år 30 år. Det är den lokala föreningen av SPF Seniorerna som under namnet Furan som verkat i 30 år. Riksorganisationen fyller samtidigt 80 år.

Hela Folket Hus danshall var fylld med medlemmar och inbjudna som serverades kaffe med dopp som intogs till de taktfasta tonerna av Norrsundets Mässingssextett, som i själva verket består av sju personer.

SPF på Järbo Folkets Hus Mässingssextetten spelar

Taggat: #SPF


Opera på Folkets Hus

På söndagen drog en stor skara artister in på Järbo Folket Hus för att framföra ett antal avsnitt ur några olika kända operor. Temat var "brott", alltså scener som har anknytning till ruskiga händelser, något som operavärlden är full av.

Tyvärr kom det inte så stor publik - kanske är Järboborna inte så vana vid opera. Och det kan ju bero på att detta var den enda operaföreställning som någonsin spelats i Folkets Hus 85-åriga historia?!

opera på Järbo Folkets Hus Ur föreställningens grandiosa final

Bildgalleri från föreställningen

Taggat: #Teater


Olycka på väg 302

På förmiddagen i dag skedde en olycka på Ockelbovägen (väg 302) cirka 2 km från kyrkan. Det var en personbil och en lastbil som var inblandade. Lastbilen hamnade i diket på vänster sida så besvärligt att man fick kalla på en bärgare med kran. Arbetet med att försöka lyfta den kunde inte börjas förrän vid kvällstid. Hela vägen fick stängas av.

trafikolycka Lastbilen med stort släp ligger i diket på vänster sida

Lastbil och personbil i diket utanför Järbo ... (AB) 


Tallkottens förskola rivs

I dag var det dags för grävmaskinen att sätta tänderna i byggnaden där Tallkottens förskola var inrymd. Ja, först var det staketet som togs bort och ett nytt skyddsstängsel sattes upp.

Tallkotten rivs Grävmaskinen hugger in på Tallkottens förskola

Om vi går tillbaka i tiden några år så var det redan 2013 som tekniska kontoret gjorde en utredning om "kraftig lukt" i lokalerna. Då hade föräldrarna klagat i flera år. En avdelning fick flytta till andra lokaler och strax därefter flyttade alla på kort varsel till andra ställen.

Redan efter några månader togs de nya provisoriska paviljongerna i bruk och på hösten 2015 påbörjades bygget av den nya förskolan vars första etapp invigdes ett år senare.

Här är länkar till några olika artiklar i media som berättar mer om historien

2013-09-30 - Gifter i inomhusmiljön har upptäckts ... (AB) 

2013-10-02 - Förskolebarn flyttas ... (SVT) 

2013-10-10 - Föräldrarna vill ha svar ... (GD) 

2016-10-29 - Här invigs nya förskolan ... (AB) 

Klicka på taggat #Förskola för att läsa det som varit publicerat här på jarboportalen.se om förskolan.

Taggat: #Förskola


Gästriklands Tidning i konkurs

Arbetarbladet berättar i dag att Sveagruppen Tidnings AB har försatts i konkurs. I företagsgruppen ingår bland annat Gästriklands Tidning liksom fem andra tidningar. Som det ser ut nu kommer GT ut med sitt sista nummer denna vecka. Låga upplagor och minskade annonsintäkter är orsaken.

GT i konkurs

Artikel i Arbetarbladet (Plus-artikel) 

Gästriklands Tidning (...webbplatsen nedlagd)

[annonser]

ReConYou
Järbogårdar
ICA nära Järbo

Elvis på Folkan

I kväll bjöds på en kavalkad av Elvislåtar på Järbo Folkets Hus framförda av Henrik Åberg en av de mest kända i branschen. Det är den fantastiska Erja Berggren som lyckas med konststycket att locka artisten till lilla Järbo och fylla hela lokalen med en entusiastisk publik.

Vad många inte känner till är hur mycket arbete som arrangören lägger ner på planering och att ordna det praktiska med att göra iordning lokalen, koka kaffe för 300 personer och servera i pausen.

Och efteråt ska det städas, stolarna ska ställas tillbaka för att senare förbereda lokalen för nästa arrangemang.

Bildextra i Arbetarbladet (Plus-artikel) 


Hoppfullt om macken

Din Lokaltidning kom i dag med en informativ artikel om Preem-macken i Järbo. Det som händer nu är att bygglov har sökts för den ombyggnad som måste ske för att klara miljökraven.

Macken i Järbo Klipp ur Din Lokaltidning

Länk till artikeln 


Hemvärnsgården rustas

Just nu lägger Göran Olsson och snickaren Ove Lindgren sista handen vid den nya entrétrappan vid Hemvärnsgården. En orsak är att den gamla trappan gick sönder men Järbo Motorklubb som äger huset har sedan länge velat ge dem som hyr en säkrare och bekvämare entré. Med rampen blir det lättare för rullstolar och barnvagnar att ta sig in. I sommar har föreningen också anpassat toaletten i lokalerna för handikappade.

Hemvärnsgården

Hemvärnsgården


Järbo IF städade byn

Järbo IF städade Skräpet samlat vid brandstationen

Järbo IF städade Vid Hålldammen

Vi i Järbo IF städade på byn igår lördag. (Flickor 06 och skidungdomarna.) Projektet heter Klara färdiga städa och är ett samarbete mellan städa Sverige och den lokala icahandlaren. Vi städade vid hålldammen och i centrala samhället.

Text och bilder från Catarina Andersson

Taggat: #Järbo IF


Byrock i Bygdegården

En liten trio med det imponerande namnet "Hank T. Morris And The Amazing Buffalo Brothers" fyllde i går kväll Bygdegården i Ytterbyn med gungande rockrytmer.

Byrock i Bygdegården Ingemar Dunker, trummor

Byrock i Bygdegården Ulf Murhagen, bas

Byrock i Bygdegården Tord Eriksson, gitarr

Det är turnen "Byrock" som för fjärde året i rad sveper runt i bygderna med sina temakonserter. Den här kvällen var det Chuck Berry, en av legenderna som slog igenom på 1950-talet som stod för låtarna.

Förutom att spela musiken berättas i humoristisk kåserande form om artisten och de låtar man framför. Det bidrar till att vi i publiken som kanske var med på den tiden livar upp minnet.

En ny turné planeras till våren med temat Beatles (del 2).

Taggat: #Bygdegården


Gamla bryggeriet nedbrunnet

efter branden Byggnaden är totalförstörd

f.d. bryggeri Bild från maj 2019

Under natten till i dag totalförstördes en byggnad som tidigare inrymt Järbo Bryggeri. Här gjorde "Bryggar-Bertil" svagdricka som var omåttligt populär i bygden. Verksamheten startade 1931 av Elov Olsson, Bertils far. På senare år har huset använts som garage m.m.

Läs mer om bryggeriet i Hembygdsföreningens klippböcker:

Järbo Hembygdsförening 

Uppdaterat 2019-09-07


Järbolunken slår rekord

Start i Järbolunken Tät start i Järbolunken, infälld medaljen som alla får vid målgång

Det var rekordmånga deltagare i årets version av Järbolunken, totalt 76 personer varav 19 som deltog i barnlunken på 600 alternativt 900 m. Vuxna fick välja mellan 5 och 10 km.

Järbolunken har en lång tradition, den kallades Järbo-trampen tidigare och var mera av en tävling. Arrangemanget var vilande i många år, men återupplivades 2016. Devisen är "gå, lunka, löp" och meningen är att alla kan vara med, gamla som unga, och alla kan ta sig runt banorna på Västerhällarna i sin egen takt.

Järbolunken är ett av arrangemangen vid den årliga Järbo IF-dagen.

Taggat: #Järbo IF

[annonser]

Järbo Bygg & Kakel
Real Fishing
SecuraNova

Under vattnet i Hålldammen

kabelförläggning

I dag har ett ganska ovanligt arbete genomförts i Järbo, man har lagt ner en fiberkabel tvärs över Hålldammen. Detta är en fortsättning på bredbandsnätet som har byggts i Järbo tätort som nu dras vidare till bebyggelsen vid Genvägen och Hålldammsvägen och norrut.

En orsak till att man drar fibern tvärs över (=under!) vattnet är att det inte gick att gå med den längs vägen, det blev för nära järnvägen.

Ett hundratal nya abonnenter får på det här sättet tillgång till internet via Sandnets utbyggnad.

På bilden läggs kabeln från en liten pråm.
Foto: Agneta af Schmidt.

Senare i veckan kom en dykare som har till uppgift att kontrollera kabelns läge på bottnen så att den inte ligger på några vassa stenar eller fel på annat sätt.

fiber Dykaren gör sig beredd

fiber På djupt vatten


Höghusbygge på Hembygdsgården

Under sommaren har ett stor bygge startats på Hembygdsgården. Man har inköpt ett härbre från Luntas i Kungsberg och nu ska det återuppsättas på sin nya plats efter drygt 50 år i malpåse.

Luntas härbre Kjell Nordqvist öppnar dörren

Luntas härbre Härbret på sin ursprungliga plats före rivningen

Det är en gammal byggnad får vi veta. Så tidigt som i slutet av 1300-talet grodde de frön som blev de stora träd som avverkades 1664 och som sedan blev stomme i den första våningen som byggdes. Sen blev det påbyggt med en våning tilll 1870, över 200 år senare.

Nästan 100 år senare, i mitten på 1960-talet, blev byggnaden nedplockad och förvarad i en ladugård på platsen. Därifrån har den nu hämtats av Kjell Nordqvist och hans bror Rolf som båda varit angelägna om att den kan komma ut ur sin törnrosasömn och visas för allmänheten.

Följ uppsättningen på Hembygdsföreningens hemsida.

Järbo Hembygdsförening 

Uppdaterat 2019-08-10


T-Fordar för hela slanten

T-Fordrally i Järbo 2019

Frågan är om inte den här damen tog hem gullighetspriset (om det funnits något) när hon vaktade husses T-Ford som var på rallysamling vid Kungsfors herrgård på lördagen.

Där samlades totalt 16 gamla godingar för att sedan puttra ned mot Storvik och Bosse Bymans prylmuseum och vidare mot Jarmo i Hofors. Efter middag på kvällen väntade sedan äkta veterantåg i Jädraås på söndagen.

Läs mera och se alla bilder ...


Midsommar i vanlig ordning

Midsommar på Hembygdsgården

Järbo Hembygdsgård lockar alltid en stor publik. Uppskattningsvis 500 personer i alla åldrar slöt upp till det traditionella programmet. Jo, lite ändringar hade man faktiskt gjort som att midsommarstången bars till musik fram till platsen där den skulle stå.

Ingvar Larsson vägledde publiken genom programmet. Linnea ledde lekar och allsång och Ovansjö Folkdanslag visade upp sina konster i folkdanskonstens olika arter. Över alltihopa lyste solen, då och då skymd av lätta molntussar.

ICA Nära Järbo är den stora sponsorn av detta arrangemang och Hembygdsföreningens styrelse utökad med många frivilliga såg till att publiken fick kaffe, saft, bakelser, bullar och kakor. Det mesta hembakat av frivilliga krafter.

Mer finns på Hembygdsföreningens hemsida.

Järbo Hembygdsförening 

[annonser]

Elektro-Kapsel
B&B
Mattias Jonsson Måleri

Cykla till butiken

Bilen är ett nödvändigt transportmedel för oss på landsbygden men ärligt talat så finns det en del korta turer som gärna kan göras med cykel. Åtminstone om man bor rätt centralt i byn och bara ska till affären.

Lars-Göran Sundström säger att cykelstället varit på gång länge, men att man har haft problem att hitta någon modell som fyller alla krav man haft. Det ska vara stabilt och lagom stort.

Den här modellen är verkligen robust, tycker han. Stället riskerar inte att bli demolerat av påkörning och plogning. Och här intill trappen kan cyklarna stå utan att bli till hinder för bilarna.

Och bredvid står det ett fikabord om man hellre sitter ute.

Taggat: #ICA Nära


Cykla runt Kungsberget

Det finns två olika cykelleder som går runt Kungsberget. De är uppmärkta med tydliga skyltar i terrängen men det har inte funnits någon dokumentation om dem. Nu finns de i alla fall med på Kungsbergets webbplats - om än lite undanskymt.

Berget runt Berget runt, kartbild från Kungsbergets webb
Berget runt Skylt vid leden

Vi tar oss friheten att visa en kartbild från deras hemsida (godkänt av Branäs-bolaget) och hjälper till med marknadsföringen lite. Detta är alltså leden som heter "Berget runt".

Leden är inte "inspekterad" annat än på några få ställen. Det ser ut som om den går ungfär i gamla 10 km-skidspåret och det krävs nog att man har en "riktig" MTB-hoj och rejäl kondition. Höjdskillnaden kan nog vara över 100 m och en del sträckor är branta. Det är inte precis asfalterad väg.

Den andra leden heter "Tre sjöar" och går på vägarna Kungsbergsvägen, AK-vägen, Norrbyvägen och Björkvallsvägen i huvudsak.

Kungsbergets sida om cykelleder 

Uppdaterad 2020-07-06


Järbo Krogen i ny regi

Järbo Krogen Adnan grillar på verandan

Järbo Krogen fick i början av april ny ägare. Det är Sherwan Fahran som tagit över. Han jobbar tillsammans med flera i familjen i restaurangen. De är kurder från Syrien som har kommit till Sverige.

Järbo Krogens meny
Järbo Krogen Sherwan steker kycklingfilé

 

Järbo Krogen Adnan, Sherwan och praktikanten Usama hälsar välkommen

För en tid sedan damp det ner en ny och uppfräschad meny i våra brevlådor. Den omfattar förstås pizza i 64 olika sorter i 5 klasser och 3 olika storlekar, grillmeny, kebab, husmanskost, sallader, husmanskost och barnmeny.

Nytt är kolgrillen där man kan få turkisk kebab, ett slags grillspett.

Läs menyn som pdf på länken nedan.

Järbo Krogens meny (2021 års) 

Någon som minns Järbo Krogens 4-årsjubileum?

Följ oss på Facebook 

Taggat: #Järbokrogen


Fullmatad lördag

På lördag var det massor av aktiviteter på olika håll i Järbo med omnejd. Hann inte med alla själv men det fanns att göra för skilda intressen.

loppis på Bygdegården

Loppis på Bygdegården i Ytterbyn

förtidsröstning i EU-valet

Det var inte kö till vallokalen, men det kom folk i en strid ström

kolbullejonglör

Kolbullejonglör i Kungsberg

Jockara storsten

Vandring till Jockara storsten med Anna Nordqvist. Foto: Anders Hillström.

På Bygdegården i Ytterbyn hade man loppis med bord för olika säljare. För den som ville utträtta sin medborgeriliga plikt i EU-valet gick det att förtidsrösta i Gullhedskolan. Nästa söndag är valdagen.

Den traditionella kolmilan kunde åter tändas i Kungsberg. Förra året var det stopp på grund av torka och brandrisk.

Anna Nordqvist, hängiven hembygdsälskare,ledde en vandring till Jockara storsten och berättade sägner om troll, jättar och andra väsen som fanns här fordomdags - och kanske nu också?

Med på listan av aktiviteter ska också vara invigningen av konstsäsongen i Tallbo, men utställningarna pågår hela sommaren så det går att hinna med.

Var ligger Jockara? Det är en fäbod väster om Kungsberg. Titta på kartan.

Karta över Kungsberg


Första maj i Järbo

Sällan har det väl varit så mycket folk och aktiviteter i Järbo en första maj. I år var det OK Hammaren som arrangerade orienteringstävlingen Hammarslaget som både gick i Järbos centrum och i terängen på Västerhällarna.

Det var mycket folk och många klubbar som var representerade vid tävlingen. Det gick närmare 1000 starter i det två loppen fördelade på många olika klasser. Det är tydligt att orientering är en familjesport. Här fanns de allra yngsta som hade någon förälder med som hjälp och många i pensionärsåldrar.

En sak fick jag lära mig - orientering är numera en helt datoriserad sport. Borta är de kladdiga stämplarna. Nu är det minnespinnar som gäller. Men så har jag inte orienterat sedan 1963 heller.

Hammarslaget

Många klubbflaggor viftade på IP

Hammarslaget

En glad ung orienterare som kommit i mål

Hammarslaget

Intensivt arbete i funktionärstältet

Hammarslaget

Ut på shoppingrunda? Nej det här är kartkorgarna vid starten.

Karta, kompass och "stickan" som man använder för att stämpla vid kontrollerna. Och när man gått i mål så får man direkt det lilla kvittot på sträcktiderna och totaltiden. Allt är datoriserat, men man måste springa själv och leta upp kontrollerna.


Traditioner i Folkets Hus

SPF:s äggsexa på skärtorsdagen har blivit en tradition. Skramelorkestern har uppträtt i flera år och festen ha fått fler och fler besökare. Nu var det nästan fullsatt i Järbo Folkets Hus och publiken fick njuta av flera av Povel Ramels pärlor.

äggsexa

Först lät man sig väl smaka av maten

äggsexa

Skramelorkestern spelade Ramel

Taggat: #SPF

[annonser]

Sandnet
Maris Hårstuga
GCW Service AB

Varför kommer ni inte på årsmötet?

Årsmöte hos Järbo IF Glada miner hos styrelsen när årsmötet är avklarat

Man kan undra varför föreningarnas årsmöten är så lite besökta? Jo, dessa möten är faktiskt ganska tråkiga tillställningar. Verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning, revisionsrapport är väl inga höjdare? Men om man ser det som att i det här fallet JIF är en av de viktigaste aktörerna som tar hand om barn och ungdomar i byn. Då kanske det finns anledning att engagera sig mer.

Den digra årsberättelsen omfattar många verksamheter; skidor, fotboll, mountainbike, motion för alla åldrar. Under det gångna året har föreningen också haft hand om driften av ungdomsgården. Det har tagit mycket tid och kraft och därför har man sagt upp avtalet och nu är det ABF som tagit över.

Framtidsplanerna för de närmaste åren är att bredda alla verksamheterna och redan under detta år ska man anlägga fler fotbollsplaner, teknikbanor för MTB med mera.

Styrelsen omvaldes och kommer med entusiasm att jobba för de uppställda målen.

Taggat: #Järbo IF


Folkmusikens Queen B

Teater på Järbo Folkets Hus Britta Björs, alias Folkmusikens Queen B, avtackas efter föreställningen

Järbopubliken gillade musikföreställningen med Britta Björs som genomfördes på Järbo Folket Hus. Med sina snabba scenbyten och intensivt framförda låtar ur folkmusiken fick hon publiken att stundtals sitta andlös och stundtals att sjunga med.

Folkteatern har åkt runt i länet med denna enkvinno-turné, som nu är avslutad. Det var några år sedan det sist var teater på Folkets Hus men besökarna vill ha mer av den varan.

Folkteatern Gävleborg 

Taggat: #Teater

Vad händer med Björkmuren?

Björkmuren Från en fin sommardag på Björkmuren

I slutet av mars fick Föreningen Björkmurens Vänner information från Sandvikens kommun om att man vill stycka av marken kring bostadshuset och intilliggande byggnader (ca 7 000 m2) och sälja den nybildade fastigheten till Föreningen Björkmurens Vänner. Hag- och åkermark som nu är inhägnat för hästar, getter och får föreslår man att föreningen får arrendera. För närvarande har föreningen inte fått någon mer detaljerad information om villkoren.

Det är Sandvikens kommun som fick hela fastigheten som testamentsgåva av Nelly Olsson. Testamentet skrevs 1978 bland annat med villkor att ”upplåtas för fritidsändamål …”.

1995 skrevs att avtal mellan dåvarande områdesstyrelsen i Järbo och Föreningen Björkmurens Vänner som skulle svara för skötsel och underhåll.

För cirka 1,5 år sedan meddelade kommunens Tekniska kontor att man ansåg att detta avtal var ogiltigt, men man kunde inte föreslå några nya villkor. Nu har man fått politikernas godkännande på att genomföra avstyckningen.

Föreningens styrelse har haft ett möte där man diskuterade ärendet. Där togs ett beslut om att begära förtydligande av kommunens erbjudande samt att på det här sättet offentliggöra denna information. Vi vet att det är många som är undrande och oroliga för gårdens framtid. Föreningens ändamål är att stödja verksamheten vid Björkmuren och kommer att fortsätta vara det. Något beslut om erbjudandet från kommunen har inte tagits och kan inte heller tas förrän alla frågor är besvarade.

Björkmurens Vänner har följande föreningar som medlemmar: Gullhedskolan, Järbo Hembygdsförening, Järbo Orienteringsklubb, Föreningen Kulturand, Naturhjältarnas 4H-klubb, Naturskyddsföreningen i Järbo, Omställning Järbo, PRO Järbo och SPF Furan.

Det är dessa medlemsföreningar som ska fatta beslut och de uppmanas komma till årsmötet med synpunkter.

På föreningens sida finns övrig dokumentation.

Taggat: #Björkmuren


LantGrillen öppnar igen

LantGrillen i Järbo Raed med personal hälsar välkommen

I dag återöppnade LantGrillen i totalt ombyggda och uppfräschade lokaler. Ryktet hade spridits snabbt och folk kom in för att handla eller bara ta med en matsedel hem.

Raed med sin personal stod väl förberedda med både normala och jättepizzor, burgare, grillat falafel och annat på menyn.

Lantgrillens meny (uppdat 2022-04-02) 

Följ oss på Facebook 

Taggat: #LantGrillen


Summerat om macken

rubrik i GT Gästriklands Tidning följer upp

Nu har det gått en månad sen chockbeskedet om nedläggningen av Preem-macken i Järbo och det har skrivits en hel del i tidningarna under den tiden. Det kanske finns lärdomar från andra ställen att ta vara på - för Järbo är inte den enda orten som har eller har haft liknande problem.

I Österfärnebo ligger den enda macken också inom vattenskyddsområde. Där lyckades ägarna efter flera års kamp få alla tillstånd för att kunna ha macken kvar.

När Ilpo fick beskedet var Sandvikens politiker snabba att komma med hjälpsamma förslag. Jonny Bratberg (M) kontaktade ...

Läs hela texten och övriga artiklar


Om några veckor ...

LantGrillen i Järbo Meny är på plats

Just nu pågår ett intensivt arbete med att färdigställa LantGrillen till återöppnandet som beräknas ske om - ja, tre veckor så där. Det säger Raed Hesso som äger restaurangen och som numera även äger fastigheten på Järbovägen 985.

Det står fortfarande en del byggmaterial i lokalen, men det viktigaste, pizzaugnen och utrustningen för servering är klar, liksom den stora tevedisplayen med menyn, som får det att vattnas i munnen redan nu.

Det är många Järbobor som ser fram emot öppnandet.

Taggat: #LantGrillen

[annonser]

Minerva
Lenas Massage & Friskvård
Järbo LantGrill

Svar från Preem

Preem Än står skylten kvar

Från Preem's presstjänst får jag beskedet att man kontinuerligt går igenom sina serviceställen och utvärderar dem efter försäljning, kunder, lönsamhet och investeringsbehov m.m. Och i en sådan helhetsbedömning så är inte macken i Järbo någon som man vill satsa på.

Det är inte miljökraven enbart som fällt avgörandet, säger presstjänsten.

På frågan om man tror att det rent tekniskt skulle gå att få stationen att klara aktuella och nya miljökrav så får jag svaret att det nog är tänkbart. Men med de ombyggnader som då skulle behövas så kostar det för mycket.

Att sätta upp en enklare station i form av en s.k. containermack ligger inte i Preem's affärsmodell.


Sista macken i Järbo läggs ned?

preem SVT intervjuar folk som tankar

preem Ilpo Sällinen är bekymrad

preem Hårda fakta: Vattenskyddsområde

preem Macken ligger vid Kungsforsvägen

preem Ilpo har en stor prissamling sedan sin karriär i rallysammanhang

I november 2017 lades macken vid Lanthandeln ("Swans") ned. Det var slutet på en 90-årig period. Troligen fanns där en Shell-mack redan i slutet av 1920-talet. Med många turer fram och tillbaka var det till slut Qstar som inte kunde fortsätta.

Nu är det kanske dags för den återstående macken, Preem vid Kungsforsvägen, att läggas ner. Ilpo Sällinen som har avtal med Preem om försäljning av bensin och diesel fick ett samtal i går från Preem som helt kort meddelade att macken ska läggas ner.

Bakgrunden är att stationen ligger inom vattenskyddsområde där nu hårdare krav för skydd gäller och eftersom en ombyggnad skulle bli orimligt kostsam (enligt Preem) så tog man beslutet om att upphöra.

Ilpo har nog haft sina onda aningar efter ett möte i höstas där kommunen var med och man tittade på platsen. Men det var ändå en chock med samtalet i går. Visst är det viktigt att följa miljökrav i ett känsligt område, tycker Ilpo, men om alla som har behov av bränsle till maskiner, traktorer, skogs och jordbruksfordon ska åka en resa på 3-4 mil till Sandviken så är inte heller det särskilt miljövänligt.

Både SVT och ett par journalister hade nosat upp nyheten och pratade med folk som kom in för att tanka. Alla var ledsna och besvikna. Det här kan få stor påverkan på bygden.

Senaste besked (2019-02-14) är att stängningen kan komma i höst.

Karta över vattenskyddsområdet i Järbo


Auktion på Folkets Hus

auktion Fullt hus i Folkets Hus

auktion Vad får jag för denna kistan?

auktion Fotografen speglar sig

I dag hölls en gammal hederlig slagauktion i Folkets Hus lokaler. Massor av saker av allehanda slag gick under klubban, som det heter. Det fanns både husgeråd och maskiner och verktyg liksom möbler, dukar och handukar och guld och samlarsaker av äldre och nyare årgångar.

Tydligen var det något som Järboborna hade längtat efter, trots att bara är en dryg månad efter julen och mellandagsreorna.

Det var det lokala företaget Handelslagret som arrangerat auktionen och Järbo Folkets Hus som ordnat med servering av fika, smörgås, korv m.m. som behövs för att hålla de minst 150 besökarna på köphumör.


Fritt fram i Överbybacken

Här har träden i slänten nedanför Överbybacken tagits ned. Det är Djupdals Rune och Janne Rzepka som med maskiner och en del handkraft fällt och transporterat undan mängder av gamla knotiga och en del rakare stockar.

Nu kan man faktiskt se åtminstone halva Överbybacken i dess forna prakt. Denna backe där så många bilar har slirat i halkan och cyklister och fotgängare har pustat och stånkat för att ta sig upp.

Och från backens krön är utsikten nästan återställd, åtminstone åt ena hållet..


Vägföreningen informerar

styrelsen Styreslen 2018-19

Nu har Järbo Vägförening fått en egen informationssida här på jarboportalen.se. Speciellt under vinterperioden är det många som har frågor och funderingar om plogning och halkbekämpning.

Här finns kontaktformulär så att du kan skicka e-post till föreningens representanter och telefonnummer som du kan använda i akuta lägen.

Järbo Vägförenings sida

[annonser]

Kungsbergs Stenhuggeri AB
KOMUDESIGNS
Din lokaltidning, gratis varje vecka

Anslagstavlan är tillbaka

Anslagstavlan vid ICA Anslagstavlan är lagad och åter på sin plats

Efter en dryg vecka på "service" har anslagstavlan nu monterats tillbaka på sin plats vid ICAs parkering. Den fick också en storstädning där alla gamla anslag rensades bort. Nu är det fritt fram att börja på ny kula. Det blev en bra start på året, trots allt. Kanske lite symboliskt?

Vad står det på anslagstavlan just nu?


Bara för tågnördar

ståltåget Mb 4001 och 4002 drar ståltåget

De flesta Järbobor ägnar nog inte så många tankar över tågen som ganska ofta passerar Järbo. Hur många vet att det går dagliga godståg mellan Narvik och Oslo som passerar Järbo? Den enda järnvägsförbindelsen mellan dessa orter går över Sverige!

Jag har ägnat en hel del tid år att fotografera dem. Speciellt är jag intresserad av loken som finns av en mängd olika typer. Och det är många olika järnvägsföretag som kör transporterna, inte bara Green Cargo.

På bilden ovan syn ett av de nyaste loken, litt Mb 4001, av typen Transmontana från den rumänska fordonstillverkaren Softronic, som regelbundet drar ståltågen från Luleå till Borlänge och tomvagnarna tillbaka. Tusentals ton om dagen.

Mera om järnvägen i Järbo

Taggat: #Järnväg


Återbesök i trappan

Vid Järbo kyrka Tillfälligt skottad trappa

I dag gjorde Järboportalen ett återbesök till trappan vid Järbo kyrka. Enligt en animerad diskussion på Facebook hade den blivit skottad och sandad tack vare ett privat initiativ. Enligt vissa uppgifter var den skadad och en del steg lutade farligt.

Men inte var det så hemskt som det lät av ordväxlingen. Kyrkoförvaltningen lär dock inte underhålla med snöröjning och sandning i vinter har dom låtit meddela.


Vart tog anslagstavlan vägen?

Anslagstavlan vid ICA Anslagstavlan vid ICA

Vart har anslagstavlan vid ICA i Järbo tagit vägen? Alla kanske faktiskt inte såg att det var något som fattades vid ICAs parkering i morse. Men bilspåren talade sitt tydliga språk.

anslagstavlan under arbete

Någon hade uppenbarligen kört / backat(?) rätt på tavlan sen åkt därifrån som om inget hade hänt. Men Järbo Föreningsallians tog rätt på "skrotet" och körde ner det till sin verkstad på IP.

Tavlan verkar inte värre skadad än att den kan repareras, men det behövs lite nytt virke. Samtidigt passar man på att rensa bort många lager av gamla anslag. Kanske vi får se en ny fräsch tavla framöver.


[annonser]

SecuraNova
ReConYou
Kungsberg Friskvård