Lucia 2013
Det var fullsatt och stämningsfullt i kyrkan när Järbo Lucia firades för nittonde året i följd.
Taggat #Lucia
Här är ett axplock av vad som hänt under 2013 och som ni hittar på denna sida:
Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.
Denna sida uppdaterad 2018-03-04
Det var fullsatt och stämningsfullt i kyrkan när Järbo Lucia firades för nittonde året i följd.
Taggat #Lucia
Årets julmarknad i Järbo lockade massor av folk att besöka Hembygdsgården och Folkets Hus där kommersen var god.
Många skolklasser sålde matbröd, bullar och kakor m.m. för att samla pengar till klasskassan.
Lagom till julmarknaden hade Folkets Hus fått en ny julgran i stället för den tidigare som börjat lida av ålderskrämpor. Den nya granen hade fått en fantasifull dekoration av glitter och ljus av Ungdomsgården.
Nu är det mindre än en vecka kvar till att Matfestivalen går av stapeln i Järbo.
Det är ett unikt arrangemang som hålls på Järbo Folkets Hus söndagen den 17 november.
Det blir det fem nya rätter av gris plus vegetariska alternativ att äta av, alla med lokalproducerade råvaror.
Ett antal lokala producenter deltar och ställer ut sina produkter.
Biljetter säljs till förköpspris till och med tisdag.
Plötsligt på måndag morgon var dom där, asfaltgänget. En stor maskin som fräser upp den buckliga massan på genomfarten, lastbilar, sopmaskin och människor i varselkläder.
Det blev tidvis lite bilköer på ömse sidor, men det står vi nog ut med när vi får ny beläggning.
Det blev lite högtidligt när den nya mottagningen för trädgårdsavfall invigdes i början på oktober. Här skålas (i Pommac!) för pilotprojektets framgång.
Sven-Erik Dahlöf var helt enligt programmet den förste officielle användaren av den mottagning av trädgårdsavfall som öppnade i dag i Järbo.
Det har tagit en del tid att att komma ända hit, men Gästrike Återvinnare har varit lyhörda till de lokala önskemålen.
De här är ett pilotprojekt och man kommer att följa upp hur det går. Det gäller att vi i Järbo sköter detta bra så att vi kan få ha mottagningen kvar!
Trädgårdsavfall är alltså löv, kvistar, gräsklipp, grenar och buskar. Materialet går sedan till kompostering och blir matjord. Jo, det låg en del äpplen här också. Men nog finns väl bättre användning av dem?
Taggat: #Samhälle
Storskalighet eller lokalproducerat? Vad vill vi ha på våra tallrikar nu och i framtiden. Varför ekologiskt?
Omställning Järbo inleder en serie möten i Järbo Lanthandel med början måndag 7 oktober.
Här står två nöjda mjölnare i dörren till Järbo Kvarn, Djupdals Rune och Janne Rzepka. På lördag 28 september höll man öppet hus och visade kvarnen för allmänheten.
Mjöl av olika slag fanns också till försäljning. En jämn ström av kunder passerade genom dörren och tittade på de gamla men fullt fungerande maskinerna.
Säden kommer från ekologiska odlingar, i år inköpt från Berglunds Bageri i Kungsgården.
Om du inte hann med att handla i lördags så kommer det fler tillfällen och om det är bråttom kan du alltid kontakta Rune.
KM betyder förstås KlubbMästerskap! Denna soliga septemberdag var som gjord för ändamålet. Många hästar och ryttare och deras anhöriga hade samlats för att se tävlingar i dressyr och hopp.
Stämningen var både lättsam och spänd förväntan. Se fler bilder i bildgalleriet.
Nu är den nya skylten uppe men den nye ägaren har hunnit bli varm i kläderna eftersom han övertog Veronica's redan i april. Han heter Amin Farhan och han gläds åt att stamkunderna kommer precis som vanligt.
Taggat: #Centrumkiosken
Men lokalerna har länge varit för trånga och nu utökas utställningslokalerna mot Kungsforsvägen så att man kan ha fordonen inomhus, vilket är bekvämare för kunderna och säkrare. Bygglov har också sökts för en utbyggnad inåt gården.
Alla kanske inte känner till det men huset inrymde tidigare en Konsumbutik.
Nu har Sandnet börjat gräva ner fiberkablarna i Järbo. 4 km schakt ska det bli och ännu fler km fiber ska läggas ner under de närmaste månaderna.
Det är inte så många som har nappat på erbjudandet att få fiberanslutning för datakommunikation, teve och telefon men Sandnet fullföljer sitt löfte med fast pris till dem som beställt i våras.
Från och med vecka 35 kan man utöva Tai Chi på Yllefabriken i Järbo. Något som flera Järbobor redan provat på genom de två gratispass som genomförts.
-Roligt att det händer något sådant här i Järbo, säger Lena Jäderberg som deltagit i båda prova på-passen.
-Jag vill definitivt fortsätta i höst. Det är jättebra om man har skador och behöver en skonsam träningsform, fortsätter hon.
En ljummen kväll i mitten av augusti ser vi en grupp människor på parkeringen bakom Yllefabriken. De rör sig med långsamma, mjuka rörelser under ledning av Bart Smyth, som i många år arbetat med att hjälpa människor att bli av med värk, spänningar och stressrelaterade problem.
-Tai Chi gör oss medvetna om våra egna kroppar, övar upp vår styrka och balans och ger oss en rad verktyg att läka både kropp och själ, säger Bart.
Mieke Ekelund, som också deltog i prova på-passet, berättar att hon haft stora problem med domningar i sin ena arm efter en bilolycka för fyra år sedan.
-För första gången på fyra år kände jag inte av domningarna. De försvann, om än tillfälligt, under passet, säger hon.
Och det kommer mera! I höst startar man med regelbundna pass enligt ett schema som snart kommer på anslagstavlorna.
Tai Chi är en förkortning av Taijiquan som ursprungligen är en stridskonst. Tai Chi används även som en terapiform inom traditionell kinesisk medicin och fokuserar på inre styrka, koncentration, balans och långsamma rörelser.
Foto och textunderlag: Liv Nisson
Många har nog sett den originella odlingen i trädgården vid Tovas Kök & Café, här stolt uppvisad av Shahram med dotter.
Den blå tunnan är fylld med jord och har en mängd regelbundet utskurna öppningar och i dessa växer olika myntor och andra kryddörter. Det ser prydligt ut.
Men det är inte bara en odling! De flesta har säkert inte tänkt en tanke på det, men i grunden är det en helt annan funktion.
Shahram lyfter på en grästorva på toppen och då ser man tre grova PVC-rör. Här stoppar man ner grönsaksrens och liknande från köket. Det är helt enket en kompost!
Rören är tätt perforerade med hål nere i tunnan. Avfallet omvandlas snabbt till matjord som man kan ta ut nedtill och använda till den övriga odlingen. Modellen är onekligen originell. Åtminstone på sommaren döljer den yppiga växtligheten plasttunnan och den flerfaldigar odlingsytan genom att man odlar på höjden. Växterna tar direkt vara på en del av näringen i komposten.
Så besök Tovas, ta en fika eller pizza, och kolla in komposten. Ni kanske också kan få en förhandstitt på den andra snillrika anordning som Shahram håller på med - obs, hemligt, hemligt!
Under veckan före midsommar har tre gulliga kultingar av rasen Linderödssvin bökat omkring på "ödetomten" bredvid Folkets Hus i centrala Järbo.
Det är ett av projekten som Omställning Järbo håller på med i samband med att Järbo är utvald till en av de pilotbyar för omställning som Leader Gästrikebygden har anslagit pengar till.
Många personer, både vuxna och barn har bekantat sig med grisarna under den här perioden.Nu har de genomfört en del av sitt arbete genom att visa upp sig för Järboborna och demonstrera sin förmåga att böka upp jorden och bereda den för odling. Över midsommar återvänder de till Kalvmarken och sen ska de vara på några olika platser innan de återkommer till centrum.
Ett litet oansenligt blad på anslagstavlan i Järbo lockar med vernissage på Bönhuset i Kungsberg. Ella Marianne Nordal ställer ut verk i olika tekniker som akryl, grafik och torrpastell.
De gamla väggarna av pärlspont lyser av Ella Mariannes kraftfulla färger på bilderna som man kan titta länge på för att upptäcka nya djup i.
För ungefär 1½ år sen flyttade hon in i huset vid den allmänna vägens slut i Kungsberg där hon har sin ateljé i den gamla bryggstugan. Motiven är sådant som berör henne. Inspiration hämtas från naturen, både de vilda djuren och katterna liksom från musiken.
Den här utställningen blev Ella Marianne inbjuden till av föreningen Bönhusvännerna i Kungsberg-Botjärn. Det är en liten förening som arbetar oförtrutet med att bevara det enkla men vackra huset som är länets enda missionshus som är kvar i oförändrat skick. Just nu är huset inklätt i byggställningar och skyddande plast för fönstren för att bli ommålat och fint till Storängsmötet i augusti.
Inte kan man väl tro att dessa personer gick ur Kyrkskolan för 60 år sedan - allra minst de själva!
Men nu står de här på den slitna skoltrappan för ett jubileumsfoto i den sköna försommarsolen och året är inte 1953.
Och nu ska Kyrkskolan säljas. Det kanske inte blir så många jubileer till här?
Taggat: #Kyrkskolan
Äntligen är det dags att få komma ut på sommarbetet!
Kossorna kommer först lite tveksamt ut ur ladugårdens relativa mörker till den ljusa ängen där det tar ett tag att vänja sig vid den nya miljön.
Den svenska flodkräftan har försvunnit eller minskat i många vattendrag och sjöar. Där det inte beror på kräftpesten finns det faktiskt möjligheter att återställa miljöerna så att bestånden växer till och man kan öka fångsterna.
Hålldammen är ett sådant vatten och där pågår sedan flera år arbete med inplantering.
Vad skulle du säga om det kom en bil och hämtade dig vid dörren när du skulle till affären för att handla, körde ända fram till butiksdörren och sedan körde dig och varukassarna tillbaka hem igen? Sådan service skulle väl ingen säga nej till, speciellt om den är gratis.
Och den finns faktiskt! I Järbo åker ICA-bussen några turer varje torsdag och hämtar sina kunder till butiken.
Taggat: #ICA Nära
Framtidsveckan är det gemensamma namnet på många aktiviteter och arrangemang som äger rum på flera olika orter i landet. Det är inte samma dagar utan spritt under våren.
Syftet är att sätta fokus på vårt sätt att leva och använda jordens resurser. Arrangemangen är av olika karaktär eftersom det är mång olika organisationer som står för dem.
Här i Järbo och i Gästrikland inträffar veckan den 12-21 april och programmet har kommit upp på anslagstavlorna.
Järbo är en av de två byar som har utsetts till pilotby för omställning. Syftet är att visa på en mängd olika aktiviteter som stöder utvecklingen mot ett hållbart samhälle.
Några smakprov vad det kan innebära ges under Framtidsveckan som i Järbo smygstartar 12 april.
Nu kan ni med varm hand lämna över användbara saker som blir över vid vårstädningen till Erik Edin stiftelsen. De finns vid Återvinningsstationen på torsdag eftermiddagar.
Ge dina saker ett nytt liv!
Det kom en förfrågan om jag kände till någon information om Järbo på engelska. Nej, det verkar vara tunnsått med sådant. Så nu har jag lagt in en "översättningsknapp" på några sidor. Tillsvidare blir det bara där eftersom koden ger lite problem.
Google Translate försöker översätta min text till engelska, tyska, franska och finska. Jag ser att en del blir fel på engelska och tyska. Men hur blir det på franska och finska? Kan någon ge feed-back till redaktören?
Funktionen har tagits bort. Det blev bara ett experiment
Nu har arbetena på järnvägen åter startat efter ett uppehåll under vintern. Ny kontaktledning ska dras mellan Storvik och Ockelbo.
Här håller man på en del förberedelser och nästa vecka ska trådbyteståget komma.
Taggat: #Järnväg
I förra veckan gjorde jag ett besök i Kyrkskolan för att höra hur det hade gått med besked från Sandvikens kommun om hyran för det andra halvåret i år. Nej, det fanns inget besked, men en stor oro hos slöjdare och vävare.
Men trots osäkerheten inför framtiden pågår verksamheten för fullt fyra dagar i veckan och ibland mer. Det händer att man går dit på "lediga stunder" för att göra klart något viktigt.
Annars är det egentligen den sociala samvaron som betyder mest. Det är en hel del prat mellan vävstolarna och under fikapauserna.
Här finns en enorm kunskap som man gärna delar med sig till varandra och man skulle gärna se att fler kunde komma hit. Resultatet är ett fint konsthantverk.
Vävstugan har en lång tradition som började här 1969 i den gamla gymnastiksalen när skolan flyttade till den nybygda Gullhedskolan. Det är inte så lätt att hitta nya lokaler.
Vi återkommer till slöjdarna senare.
Taggat: #Kyrkskolan
I går var det rallyfeber i Järbo när Gestrikekannan kördes i skogarna runtomkring. På morgonen snöade det ymnigt, men fram på dagen sken solen och gav en fin dag.
Vi presenterar fler bilder i ett separat bildgalleri, varsågoda!
Efter 130 år går Järbo Handelsaktiebolag till historien. Och som Fågel Fenix reser sig ICA Nära ur askan! I går beslutade bolagsstämman att sälja fastigheten vid Kungsforsvägen till Sundströms Mat AB som driver butiken.
Eftersom det då inte längre kommer att finnas någon verksamhet i Handelsbolaget beslutade stämman om en så kallad frivillig likvidation. Det innebär att aktieägarna får dela på bolagets tillgångar när försäljning och andra formaliteter är klara.
Det finns över 10 000 aktier i Handelsbolaget, men eftersom många gått vidare genom arv och kanske inte alltid registrerats så känner man inte till alla nuvarande ägare. Vem vet, du kanske har värde-papper i byrålådan?
Butikens innehavare har de senaste åren rustat upp och ordnat i lokalerna och då är det naturligt att de äger huset.
Så även om det anrika Järbo Handelsaktiebolag formellt upphör kommer bolaget som präglat samhället i över ett sekel att leva kvar i minnet länge.
Taggat: #ICA Nära
Vad händer här då? Jo, nu verkar det bli allvar av mottagningen för trädgårdsavfall i Järbo. Intill Återvinningstationen har man fällt träden. Nu väntar vi bara på våren och markarbetena.
Uppdaterat:
Senaste besked är dock att bygget blivit fördröjt av krav på bygglov
- och nu är vi snart inne i september...
Taggat: #Samhälle
Det var fullsatt i Hemvärnsgården långt innan den första filmen skulle vevas igång. Och tyvärr fick de sista vända hem, dock med det goda beskedet att filmerna går i repris nästa måndag (28/1).
Hela denna vecka kommer ett antal föreningar att visa lite äldre filmer med anknytning till bygden och arbetsliv.
Den första filmen är från 1960-talet och man kunde märka på publiken att de kände igen en och annan av de många profiler som passerade revy.
En något nyare film om Järbo kommer på onsdag och de andra filmerna visar arbete i skog och jordbruk och om Ockelbo-Lundgren.
De här filmerna är inte så lätta att få se, därför har intresset varit stort hos många inför detta tillfälle. En sak som har gjort det enklare är att filmerna har digitaliserats. Järbofilmen från 1960-talet har tagits omhand i ett projekt som drevs av Svenska Filminstitutet.
Någon Guldbagge skulle filmen kanske inte få (det har varit Guldbaggegala samtidigt!) men den har ett stort historiskt och kulturellt värde.
Jo, vi ska också säga att sponsorer är Visual Design AB, Gästriklands Kulturhistoriska Förening och Vuxenskolan.
Summerat under veckan är mer än 500 besökande - många såg flera av filmerna. Överskottet har använts till inköp av en konverterare från VHS till DVD. Den lånas ut på biblioteket till den som vill digitalisera egna filmer.
Du som har någon film som kanske kan visas offentligt vid nästa års Filmvecka kan kontakta Åke Hofvenstam.
Notiserna läggs successivt över till arkivet. Här finns notiser från 2024, 2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012, 2011, 2010, 2009 och 2008.