Järboportalen - arkiv 2016

 

Arkiv 2016

Här är ett axplock av vad som hänt under 2016 och som ni hittar på denna sida:

 

 

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2018-01-14


 

Adjö Kuxabladet

Den tidning som nyligen kom i brevlådorna är den sista - i varje fall för tillfället säger Johan Beijer, ansvarig utgivare för Kuxabladet. Här är texten från den notis som står i tidningen:

Tack och farväl Järbo

Kuxabladet har sedan starten 2011 försökt etablera sig som en lokaltidning i Järbo. Nu har Kuxagruppen AB, som äger tidningen, beslutat att den här delen av verksamheten inte längre kan fortgå. Den enda inkomsten Kuxabladet får är den som genereras via annonsering. Dessvärre har företagarna i Järboregionen valt att inte annonsera hos oss, varje utgåva medför kostnader för tryck och distribution som vi inte har täckning för i utgivningsområdet.

Vi vet att vi har många läsare i Järboregionen som uppskattar tidningen. Vi har även haft ett gott samarbete med Olle Thåström, veckans profil i tidningen, som försett oss med nyheter och information från trakten. Vi vill även tacka de annonsörer vi haft genom åren som bidragit till möjligheten att ge ut tidningen, dessvärre är ni för få och det har blivit för långt mellan annonseringstillfällena.

Kuxagruppen AB håller dörren öppen för Järbo i framtiden, vi finns tillgängliga för samtal gällande möjligheter att fortsätta ge ut tidningen i er region.

Vi nysatsar på Hamrångebygden!

Förändringen medför inte att Kuxabladet krymper. Vi kommer fortsätta ge ut tidningen i samma upplaga som tidigare fast med fokus på en annan region. Efter nyår kommer Kuxabladet istället att nå brevlådor i Hamrångebygden. Läsare i Bergby, Norrsundet, Hagsta och Hamrånge kommer därmed att få tidningen direkt i brevlådan igen. Vi ser fram emot nya samarbeten i dessa regioner. Kontakta oss gärna med idéer och synpunkter.

Johan Beijer
Ansvarig utgivare
johan@kuxabladet.se
070-397 27 39


Lucia för 22:a gången

Årets luciatablå var den 22:a i ordningen, berättade Allan Lundström i luciakommittén, och en som varit med alla gångerna är Linnéa Westerberg.

Som vanligt var det drygt fullsatt i kyrkan och mycket stämningsfullt.

Lucia Lucia

Lucia Lucia

Lite dramatik som inte stod i manus blev det på slutet, men det märkte nog inte så många i publiken. Vid fotouppställningen var ordningen återställd och fotoblixtarna avlöste varandra.

Taggat: #Lucia

[annonser]

ReConYou
Hantrick - webbutveckling
Kungsberg Friskvård

Äntligen byggs bostäder i Järbo

"En historisk dag" sa Stefan Lundqvist, vd för Sandvikenhus om det här tillfället när företaget presenterade sina närliggande byggplaner för Järbo. Och det är faktiskt 25 år sedan företaget byggde något i Järbo.

Stefan Lundqvist vd för Sandvikenhus Redan före öppningsdags började Järboborna strömma in och det blev fullsatt till den presentation som han gjorde. Under resten av eftermiddagen fortsatte folk att komma.

Ett viktigt syfte som betonades var att ge Järboborna möjlighet att lämna sina åsikter och önskemål om var och hur man vill bo. Därför hade man satt upp flera skärmar med frågor och alternativ att ta ställning till.

Även detta att fråga de blivande hyresgästerna är historiskt när det gäller Järbo.

Stefan Lundqvist, Katrin Carlsson Intresset var också stort och alla gick runt och satte sina "favoritpluttar" på de olika alternativ som man frågade besökarna om.

I Järbo finns nu 120 lägenheter i Sandvikenhus, alla uthyrda, och det planerade nytillskottet är cirka 20. Det finns en stor kö av bostadssökande.

En god nyhet för dem är att byggstarten är planerad inom ett år. Orsaken till det är att den mark man har tillgång till redan har fastställda detaljplaner. Det brukar annars vara en kraftigt bromsande faktor. Tre områden är aktuella nu men det verkade som om publikfavoriten var området närmast Kungsforsvägen mitt emot ICA.

Sandvikenhus För Sandvikenhus är det en utmaning att bygga bostäder till acceptabla hyror och man hoppas på innovativa grepp från byggbranschen.

Som kommunalt bolag har man ett uppdrag att bygga cirka 40 lägenheter per år i kommunen och den planering man har nu innebär fler än så. Förutom Järbo så sker övrigt byggande i centralorten. Det här innebär en kraftig expansion jämfört med tidigare.

Sandvikenhus Merparten av dem som besökte informationen var i "plus"-ålder. Det kan man tolka som att det finns ett stort uppdämt behov.

Här finns alla utställningsskärmar där du kan se vad som presenterades och vilka alternativ man kunde tycka till om.
Klicka för större bild

skärmar skärmar skärmar skärmar skärmar skärmar skärmar skärmar skärmar

Vill du veta hur ni "röstade" på de olika alternativen? Titta på denna sammanställning.

Du som inte var på presentationen kan höra av dig till Sandvikenhus i efterhand.

Och PRO har startat en "bostadsgrupp". Kontaktperson: Jan Engman, 070-597 12 92.

Artikel i Din Lokaltidning vecka 50 

Taggat: #Bostäder


Julmarknad i blåsväder

Det blåste byiga vindar på söndagen när den traditionella julmarknaden hölls i Järbo på första advent.

Julmarknad

På Folkets Hus hade privatpersoner, småföretag och skolklasser bord där allehanda hantverk, julpynt, bröd, kakor, glögg, honung m.m. såldes. De verkliga hjältana var skolklasserna som serverade korv och kolbullar utomhus. Föräldrar och lärare fick turas om att hålla fast partytälten så att de inte skulle blåsa bort.

Folk strömmade till hela dagen som avslutades med presentation av årets luciakandidater och dragning i Vävstugans lotteri. PRO serverade kaffe och mackor.

Julmarknad På Auktionshallen hade man plockat fram alla tomtar, julstjärnor, dukar och annat julpynt. Det såldes och trängdes i stor trivsel.

Missionskyrkan siktade in sig på de unga med tomteverkstad och fika och gröt för de köptrötta.

Lite senare på dagen hade Lanthandeln kallat in Kören Amatören till tjänstgöring. Korv-Pelle presenterade en otraditionell julbock gjord av granris.

Se bilderna i större storlek genom att klicka på dem

[annonser]

Kungsberg Friskvård
Bohlin's
Kungsbergs Stenhuggeri AB

Förskolan invigd

I dag var den officiella invigningen av Gullhedens förskola. Verksamheten har bedrivits i det nybyggda huset sedan i mitten av augusti och nu har man kommit in i rutinerna.

invigning av förskolan

Här har föreståndaren Anette Gottfriedson just klippt bandet och barnen blåser såpubblor. Anette betonade i sitt invigningsanförande att byggnaden är miljöcertifierad från golv till tak och anpassad för barn med olika funktionsvariationer.

Järbo bibliotek invigde samtidigt sin satsning på läsning för barn med "kapprumsbiblioteket" där föräldrarna kan ta med sig en bok på språng när de hämtar barnen.

Köket och Sanna är egentligen värda en artikel för sig. Hon lagar all mat och bakar bröd till verksamheten.

Den äldre byggnaden med avdelningen Gullvivan kommer att ersättas av en ny byggnad. Under tiden används paviljongerna vid Tallkotten.

Bilder i bildgalleriet

Taggat: #Förskola


Rent hus i kvarnen

DjupdalsRune tar i med full kraft när kvarnstenen ska lyftas för den årliga rengöringen. Först lyfts den stora "kåpan" av för att man ska komma åt. Den är i trä och stor som en badtunna. Sedan krokas de två delarna i oket fast på sina krokar och i kvarnstenens sida.

kvarnstenen lyfts Nästa steg är att med skruvens hjälp lyfta stenen från sitt lager och sen höja den så mycket så att den kan svängas åt sidan så att man kommer åt att rengöra den undre kvarnstenen.

kvarnstenen lyfts

rengöring av kvarnsten En kvarn av den traditionella modellen består av två runda stenskivor där den övre roterar strax ovanför den fasta delen. Mellan stenarna mals sädeskornen till mjöl och efter en malning blir det en hel del kvar mellan dem. Dessa rester måste tas bort innan det går att mala ny säd och det här görs före höstens malning.

Själva rengöringen sker med hjälp av en stor dammsugare och sen är det bara att lägga tillbaka delarna igen i omvänd ordning!

-Städningen är inget man får slarva med betonar Rune, det är ju livsmedel det handlar om.

Han beklagar sig lite över att det är så svårt att få tag i de rätta kvaliteterna för malning, men i år kommer det i alla fall att bli vete och korn till glädje för många som bara är nöjda med det bästa.

Kvarnen ägs av Järbo Nedre Kvarnförening men den reguljära malningen upphörde i princip på 1970-talet när den siste mjölnaren slutade. Därefter har malningen skett med personer som lärt sig maskinerna från mjölnare från andra trakter och sedan fört kunskapen vidare.

Kvarndagen 2010, bildgalleri 


Nytt i centrum

Den livaktiga boulgruppen som pensionärsföreningarna SPF och PRO har i Järbo håller just nu på att färdigställa ett nytt förråd i anslutning till banan mittemot ICA.

förrådshus vid boulebanan

Om boule på PRO Järbo 


Sandvikenboendet decentraliserar

Sandvikenboendet

Sören Berggren hälsar välkommen till Sandvikenboendets nya huvudkontor i Järbo. Där har man nu tagit Swedbanks tidigare lokaler i bruk som kontor.

I motsats till (och kanske lite protest mot(?) all lokalisering till centralorten väljer man att ha kontoret på en ort där man har god förankring traditionellt fast man verkar i hela kommunen.

Som av en händelse firade man i går sitt 20-årsjubileum som hyresgästorganisation för boende i hyresrätter hos Sandvikenhus och även privata hyresvärdar. Det var många som besökte det nya kontoret och fikade och pratade en stund.

Sandvikenboendets webbplats 


Cykeldagen i Järbo

spårtavlan

Den nya spårcentralen vid IP invigs med bandklippning på Cykeldagen. Det innebär också nya spår för mountain bike. Alla spår är skyltade med nya markeringar i terrängen på Västerhällarna, något som de som använder dem uppskattar mycket.

MTB cykeldag

Besökarna på Cykeldagen fick naturligtvis möjlighet att använda de nya banorna på egna cyklar eller sådana som PP-Cykel i Sandviken ställt till förfogande.

Cykeldagen är en aktivitet som Naturskyddsföreningen i Sverige står som initiativtagare till och olika arrangemang ordnas runt om i landet. Här var det Järbo IF som var arrangör.

Här är de nya kartorna som satts upp. Du kan skriva ut och ta med dig för orientering.

Översikt elljusspår (bild) 

Översikt MTB- och dagspår (bild) 

Utskrivbar karta elljusspår 

Utskrivbar karta MTB- och dagspår 

Taggat: #Järbo IF


JJ-klassikern del 2

I dag genomfördes den andra deltävlingen av JJ-klassikern, cyklingen. Det var full fart på Västerhällarna i olika banor för att passa alla åldrar och erfarenhet.

JJ-klassikern del 2

Bilder i bildgalleriet

Första deltävlingen

Fortsatt fiber i Järbo

fiber

Nu grävs det intensivt igen för fiber i Järbo. Det verkar vara många som ångrade sig att de inte anslöt sig vid introduktionen 2013. Därför fortsätter arbetet med att lägga ner kablar i centrala Järbo.

 

Sandnet 

Informationsmöte


Reningsverket ovan mark

reningsverk i Järbo

Efter semestern har det nya reningsverkets stomme ovan mark rests. Men det mesta av byggnaden ligger under jord.

Se tidigare artikel

Bilder från bygget

[annonser]

KOMUDESIGNS
Järbo Kött & Vilt
Din lokaltidning, gratis varje vecka

Slåtterdag på Björkmuren

Hässjning

Helgen bjöd (lite överraskande) på vackert väder och Föreningen Björkmurens Vänner kunde genomföra sitt evenemang Slåtterdagen i strålande sol. Det här är ett sätt att återuppliva "Ängens Dag" som man hade för 20 år sen.

Fler bilder på föreningens sida

Taggat: #Björkmuren


Stora kakkalaset

Handlars Det var kö långt ute på gården redan före öppningsdags när Lilian Bäckius slog upp portarna till sitt sommarkafé, nu för tredje gången denna sommar.

Handlars Handlars

Och förstås, det är vackert väder och ryktet har spritt sig, då är det inte så konstigt att många kommer. Och återkommer. För kakorna och bakverken är många och fantastiska.

Handlars Kaffestuga på Facebook  


Järbolunken återupplivas

JärbolunkenHär har Dennis just gått i mål på Järbolunken och kan fortsätta med Järbo IF:s familjedag i ett annat tempo. Det var 41 personer som gick, lunkade eller löpte den 5 km långa banan. Meningen är inte att vara en tävling utan att få folk att komma ut och röra på sig. Den har återupptagits efter många år i träda.

Järbolunken poängfotboll häckhopp Det kom ganska mycket folk till familjedagen fast det var semestertider. Catarina Andersson berättar att man provat att lägga den här dagen vid olika tillfällen under sommaren. Helt klart är det många barnfamiljer som gillade arrangemanget.

Förutom Järbolunken hade man poängfotboll och juniormatcher, häcklöpning för de mindre barnen, fiskdamm, tipspromenad och 4H-klubben bjöd på ridning för alla.

Dagen avslutades med en festlighet med mat och musik.

Taggat: #Järbo IF


Snö i Kungsberget

Vattenledning för tillverkning av konstsnö

Två stora grävmaskiner håller för närvarande på att gräva ner ett 630 mm grovt rör i Kungsbergets östsluttning. Det ska leda vatten från Jädraån (nedströms Lillåns inflöde) upp till en blivande pumpstation på 170-metersnivån. Där kommer de nya nerfarterna på södra delen av berget att kunna förses med konstsnö när naturens resurser inte räcker till.

Just nu ligger merparten av den över 600 m långa ledningen och slingrar sig som en orm över de gröna ängarna nedanför branten på Kungsberget. Gruset för pumpstationen är utlagt och förberett. Vidare har ledningarna till snökanonerna lagts ut i backen.

Här är några fler bilder från anläggningsarbetena som går lite på lågfart under semestermånaden.

[annonser]

Björnmyrs Bygg & El AB
Minerva
PJ Andersson Entreprenad

I Facks paviljong

Har ni märkt att skylten på STEGFABRIKEN har bytts ut mot en diskret sak där det står Sörqvist Teknik på? Nu i dagarna håller Urban och hans fru Linda på att flytta in i det ärevördiga huset som en gång i tiden var Facks paviljong.

Sörqvist Teknik är ett nybildat företag, men Urban har hållit på i flera år som återförsäljare och servicetekniker för diskmaskiner och även kaffeautomater för företag.

-Men det blev för trångt i garaget i Jäderfors, säger Linda. Vi såg att vi kunde utvidga verksamheten med tillverkning och försäljning av städvagnar och då kommer jag att kunna vara med i företaget också.

Än så länge monteras bara städvagnarna, men senare har man tänkt att klara även lackering. Vidare kommer man att börja med viss legotillverkning i plåt.

Här får man också plats med ett lager av rengörings- och städprodukter m.m.

Stegfabriken har inte haft någon verksamhet på länge och huset har stått nästan tomt. Den stora pressmaskinen från den tiden är dock kvar och kommer att få träda i tjänst så småningom.

Sörqvist Teknik 


Cirkus på Björkmuren

4H-cirkusläger

Det var ett gäng unga entusiastiska talanger som under fyra dagar har tränat cirkurskonster på Björkmuren. I dag fick de äntligen visa upp sig inför föräldrar och andra anhöriga.

Naturhjältarnas 4H-klubb anordnar hela sommaren läger för för barn och ungdomar på den fina gamla gården en bit utanför Järbo. Ännu finns det tillfälle att delta.

4H hemsida  

Taggat: #Björkmuren


Slutspurt på Gullvivan

Gullvivan Nästa vecka är det slubesiktning på den nya förskolan, byggprojekt Gullvivan. Jag får möjlighet till en sista smygtitt medan städning och en massa injusteringsarbeten pågår.

Det är stora öppna och ljusa lokaler med klara färgaccenter bl.a. på dörrarna.

Bortsett från en del hantverkare är det nästan ödsligt i de stora rummen, men man kan tänka sig att det kommer att bli liv och rörelse när barnen invaderar huset i höst.

Det pågår också jobb ute. Byggbarackerna flyttas bort och gångar, vägar, grönytor och lekplatser planeras.

Vad som ska hända med det gamla huset är inte riktigt klart än. Ombyggnad eller nybygge, det är frågan?

Bilder i bildgalleriet

Tidigare artikel

Taggat: #Förskola


JJ-klassikern

JJ-klassikern del 1 I dag genomfördes det som arrangörerna hoppas på ska bli en tradition, JJ-klassikern. Den första deltävlingen var löpning och där kunde deltagarna välja fler olika banor över Västerhällan. Alla tyckte att var skön och varierad terräng.

Först ut var knattar och ungdomar på kortare banor. De vuxna kunde välja på hel- och halvklassiker, d.v.s. 20 och 10 km.

Det var inte så många deltagare som förväntat, men man tror det tar några år att etablera traditioner.

Tyvärr förstörde regnet en del av stämningen, men för löparna var det skönt att det inte var för varmt.

Bilder i bildgalleriet

Taggat: #Järbo IF

[annonser]

Lenas Massage & Friskvård
bjussa.se
Blå Stugan - massage

Poäng igen för Järbo IF

Fotboll Det var stundtals bökigt vid Sandvikenmålet men det blev bara 1-0 för Järbo när de mötte Sandviken AIK på IP på fredagskvällen. Sandviken blev mot slutet nästan desperata men fick åka hem utan poäng.

Det här var en match i division 4 där Järbo nu spelar efter förra säsongens visit i den högre ligan.

Taggat: #Järbo IF


Äntligen sommarlov!

Gullhedskolan avslutade läsåret med samling på Järbo Hembygdsgård. Det här var andra året som avslutningen gick till så här och även i år var vädret på gott humör.

Alla skolklasserna fick göra sångnummer från scenen och föräldrar och släkt fotade och filmade frenetiskt.

Taggar: #Skolavslutning

Evenemang i Finnskogsriket

Evenemang i FinnskogsriketHär finns tips på besöksmål på nära håll. Evenemangskalendern för Finnskogsriket 2016 innehåller många evenemang, fester, konst, boende, mat, musik m.m. inom rimliga reseavstånd.

Under perioden juni-oktober finns det mängder av tillfällen att uppleva det unika Finnskogsriket som i stora drag ligger norr och väster om Järbo.

Du kan själv läsa och ladda ner kalendern från föreningen Finnskogsrikets hemsida.

 

Evenemangskalendern 2016 


Med JJ-klassikern i sikte

Helena tränar

Jag träffar Helena Päbel vid Järbos IP för att prata lite om den förestående tävlingen, JJ-klassikern, där Helena är en av dem som har anmält sig. Det är en ny tävling som initierats av Järbo IF och Jädraås AIK och den består av tre deltävlingar, löpning, cykel och skidor.

Det går inte att ta miste på Helenas entusiasm inför denna utmaning. Nu är hon ingen ”vanlig motionär” visar det sig ganska snabbt. Hon har deltagit en fjällmaraton i Lindvallen och i BAMM i Björkliden, en mångmilautmaning med packning i fjällterräng.

JJ-klassikern är kanske inte lika äventyrligt som dessa men Helena går helhjärtat in för allt som hon ställer upp i. Så nu gäller det att utnyttja alla tillfällen till träning. I kväll gäller en runda på Västerhällarna intill IP och med henne som sparringpartner är bretonhunden Grim som uppenbarligen gillar att springa med.

Eftersom sambon också är lika aktiv så har de växlat mellan att cykla och åka bil till jobben i Sandviken – en av dem cyklar dit och en annan tar cykeln hem. Naturligtvis ska han också delta i tävlingen, liksom de två barnen, 6 och 3 år gamla. JJ-klassikern blir på det sättet en intern familjeuppgörelse. Barnen deltar naturligtvis i kortare och lättare distanser än de vuxna.

Den första deltävlingen, som går i juni, är alltså löpningen och helklassikern är på 20 km. I september blir det cykel, vilket är nytt för Helena. Hon har nyligen skaffat en mountainbike som ska komma till användning då. Skidorna känner hon sig mera hemma på. Hon har anmält sig till Vasaloppet 2017.

Från arbetsgruppen för tävlingen är visionen att skapa ett samarbete mellan föreningarna och att bygga vidare på motionsvågen och naturligtvis göra en populär tävling för en bred målgrupp. Därför har man alltså flera klasser för att passa olika åldrar och nivåer.

Helena ser träning och tävling som ett sätt att koppla av och må bra. Med ett stillasittande jobb är det viktigt att hålla kroppen i trim.

 - Och hur går det i familjeduellen mellan dig och din sambo i de här tre grenarna, frågar jag avslutningsvis?

 - 2-1 till mej, skattar Helena självsäkert!

Taggat: #Järbo IF

[annonser]

Wild Nordic
Agera Energi
Prince Dirty Parts

Blir det klart i tid?

Bygge Gullvivan Järbo
-Hej, Johan Wall, platschef vid bygget av förskolan Gullvivan, blir ni klara i tid?

-Visst, den 7 juli är det slutbesiktning, men det blir naturligtvis full fart.

Ute är det fortfarande en del ställningar runt huset, men de sista fasadbräderna håller på att sättas upp så nu kan man verkligen börja se hur det stora huset kommer att ta sig ut.

Inomhus är det många yrkeskategorier som håller på, alltifrån ventilation till kakelsättare och målare. Den blivande matsalen har stora fönster mot den befintliga gården, vilket gör den ljus och inbjudande.


Upp ur marken

Reningsverket i Järbo Som spirande vårgräs, fast rostiga dito sticker dom upp över markytan nu.

Det är armeringsjärnen på reningsverkets 5 m djupa underjordiska konstruktion som nu växt sig upp till marknivå.

Här nere blir det bassänger och maskiner för att ta hand om avloppsvattnet. Det är fortfarande mycket kvar att bygga här, men om cirka ett år ska det tas i drift.

 

Tidigare notis

Bilder i bildgalleriet 


Konstens stålman

Lite vid sidan av det aktuella evenemanget Gästrik Konst kan vi i Järbo gå på vernissage i en nyöppnad lokal med verkstad och utställning i den gamla Yllefabriken.

Det är Kenneth Sjöholm som ställer ut, det kan man inte missa. Han är känd som en konstens "stålman". Han far omkring som ett yrväder och visar besökarna tillrätta mellan fikabord och konstverk. Under påsken har han visning i sin nya lokal som ligger i hjärtat av den gamla Yllefabriken i Järbo.

Med en gedigen bakgrund som operatör, produktionsledare och projektledare på Sandvik har han sitt hjärta i konsten där han utvecklar ett spännande bildspråk på plåtar som han lägger svetssträngar på, slipar, skär ur med rondellen och målar. I stort sett är det bara stål som gäller. Någon gång har det blivit annat material som det spännande ansiktet med en självlysande plastskiva framför.

Nu har han slagit sig ner i en gammal verkstad ovanpå Yllefabrikens panncentral. Här finns gott om plats för skapande och visning.

Kenneth gör konstverk av jobbets skräpbitar 

[annonser]

Svenska Termoträ
Källans Medicinska Fotvård
Auktionshallen, Oppsättarvägen 25

Timmerkörning - ett event

Ardennerstoet Rose drar timmer

¨Vad gör man när man har fällt ett stort träd på tomten och vill flytta det utan att behöva kapa upp det till ved? Jo, med en häst skulle det nog gå bra. Den skulle kunna dra långa stockar utan att förstöra trädgårdslandet med en tung traktor.

Tanken var god, men hur skulle man få tag i en körhäst? Problemet löste sig snabbt med Facebook och några meddelanden till olika kontakter och en vecka senare stod dom där, Rose och Åsa. Den förstnämnda är ett ardennersto och Åsa hennes förare. Läraren och mentorn Robert var också med. Min egen roll fick inskränka sig till hantlangare, åskadare och fotograf.

Det är Järbo-företaget Mitt Event AB som håller häst. Affärsidén är i första hand att erbjuda turistkörningar med häst och att ordna företagsresor.

Mitt "äventyr", eventet med timret var en fin upplevelse med ett vackert djur, helt gratis, det var nyttan jag betalade för. Mer bilder finns på länken nedan.

Läs mera om företaget Mitt Event AB


Rallylördag

Publik vid Gestrikekannan Äntligen kunde Gestrikekannan köras! Den planerade dagen i januari töade bort, liksom de tidigare vintrarna. Men den här lördagen var i det närmaste idealisk med lagom mycket snö och strålande sol. Publiken kunde ha det skönt vid vägkanten med brasa och korvgrillning medan de tävlande vrålade förbi i stora snömoln.

Alla bilder i bildgalleriet 

Så här var det förra gången (ej klar)


Och mera skidor!

Järborundan är en traditionell skidtävling som Järbo IF ordnar. Den fick i dag avsluta den intensiva skidveckan för skidsektionen. Järborundan körs i dussinet klasser och deltagarna kommer från många olika klubbar.

Barnens Vasalopp ägde rum på fredag när alla barnen på Gullhedskolan åkte skidor, skridskor och tittade på film.

På bilden är tre glada deltagare efter loppet när de fått medalj och saft eller blåbärssoppa.

Taggat: #Järbo IF


Skidkul

Skidkul med Järbo IF

Måndagkvällar under vintersäsongen är vikta för en aktivitet som heter Skidkul som Järbo IF Skidor anordnar. De senaste vintrarna har det inte varit så gynnsamt med snötillgången, men i år är det något bättre.

Massor av barn - och många föräldrar - hade samlats denna kväll med fina skidspår och lagom kyla. Totalt är det 70-talet barn som deltar. De är uppdelade i olika grupper efter ålder från 3-4 år till 14.

Man leker och tränar i elljusspåren vid IP. För de mer vana finns en skicrossbana med lite små backar.

Alla åker med stor entusiasm runt i spåren efter egen förmåga. Vem vet, här kanske finns ett framtida skidess?

Bilder i bildgalleriet

Taggat: #Järbo IF


Gympa med tempo

Varje onsdagkväll samlas cirka 60 Järbobor i Gullhedskolans gymnastiksal. Karin Larsson Brolund leder passet och börjar med lite uppmjukande och uppvärmande rörelser som snart övergår i ett högre tempo.

Schemat är olika moment som körs i 20 sekunder med 10 sekunders vila i ett ökande tempo. Det är meningen att man ska få upp flåset och få mjölksyra i musklerna. Inga redskap används förutom att deltagarna har en matta att ligga på för att ha det bekvämare på golvet. Var och en kan anpassa de olika momenten beroende på vad kroppen tål och hur tränad man är.

Träningsformen kallas Tabata efter sin upphovsman.

Deltagarna i Järbo är av blandade åldrar, från tonåren till 50+, mest kvinnor men det är ett antal "grabbar" där också.

Träningspasset avslutas med avslappning och slutligen en meditativ vila och deltagarna troppar sedan av i vinterkvällen med glada skratt. Men blir det träningsvärk i morgon?

Träningen är öppen för medlemmar i Järbo IF som bjudit in Karin att leda den. Hon är egen företagare och arbetar med hälsa och träning i företaget ReConYou.

Karins Tabata på Facebook 

ReConYou 

Taggat: #Järbo IF

[annonser]

Gefle Dagblad
Sandvikenhus
El&Kraft

Bättre rening

Nytt reningsverk i Järbo Här monteras kraftiga armeringsjärn i grunden för det nya reningsverket i Järbo. Det håller på att byggas i anslutning till det befintliga. Sedan i höstas börjar det ta form djupt nere i gropen i Kvarnåker.

Än så länge ser man inte så mycket mer än PEAB:s byggbaracker. Först i april 2017 beräknas anläggningen vara klar.

Bakgrunden är å ena sidan att reningsverket i Kungsberg kommer att läggas ner eftersom det inte fungerar bra med den höga belastningen som har blivit vintertid när skidanläggningen är i full gång. Därför kommer en ny ledning att läggas från Kungsberg till Järbo där alltså allt avloppsvatten kommer att tas omhand.

Vidare är det nuvarande reningsverket i Järbo i behov av upprustning och därför är det motiverat att bygga ett nytt med högre kapacitet än det gamla. Det i sin tur får ny användning när Gästrike Återvinnare kommer att använda det som mottagning för slam från enskilda avlopp.

- I och med att vi bygger nytt har det även krävts nya tillstånd som innebär högre krav, säger Marie Svensson, projektledare på Sandviken Energi - Vatten, som är byggherre.

Bilder i bildgalleriet

Tidigare notis


Ingen skoter över bron

Den plötsliga snön innebar skoterföre och stor glädje bland skoterägare. De vida fälten av orörd snö blev snart genomkorsade på längden och tvären och alla är inte glada av det.

Bommar vid Hyttbron

Men spärren som ska hindra dessa bommar att öppnas har varit trasig en längre tid. Det vill säga någon har förstört dem. Så det har blivit en del skotetrafik över bron, något som sliter på broplankorna och som bron inte är byggd för.

Efter del inlägg på Facebook har nu bommarna lagats provisoriskt.

Med spark och barnvagn går det enkelt att komma fram - det är faktist 1 m fritt där. Hoppas att skoterförarna förstår budskapet.


Kraftig brand i ladugård

Brand i ladugård Järbo brandkår fick en hektisk lördag. Först en utryckning till en villa utefter Vettåsvägen, sen ett automatlarm från Kungsberget som dessbättre var falskt och på kvällen brann en ladugård på Genvägen. Den var övertänd redan när man kom till platsen och det återstod bara att skydda bostadshuset.

Stora materiella värden förstördes.

Bilder i bildgalleriet


Järbos beridna brandkår

Järbo brandkår övar med hästar Nej, Järbo brandkår ska inte skaffa hästar, även om det vore ett miljövänligt alternativ. Den här kalla lördagen i januari ägnades åt en övning tillsammans med Järbo Ryttarsällskap. Detta som en uppföljning på ett gemensamt möte under hösten.

Brandkåren har inte förut haft någon övning med hästar och flera av brandmännen har aldrig varit i kontakt med djuren. Och vad ska man göra om det inträffar en brand i ett stall, eller ett tillbud med en häst som går ner sig i ett dike?

Nu fick brandkillarna i lugn och ro öva sig på att leda hästarna runt på ridbanan och komma nära de ofta ganska stora djuren.

Föreningens medlemmar fick öva med brandsläckare och några av hästarna fick prova att gå förbi övningselden, vilket inte alltid var så lätt.

Det finns många hästgårdar i Järbos omgivningar, faktum är att man inte riktigt vet hur många de är. Brandkårens avsikt är att försöka få kontakt med djurhållarna och gärna besöka dem och hjälpa till med råd om brandsäkerheten.

Fler bilder i bildgalleriet

Järbo Ryttarsällskap på Facebook