Järboportalen - arkiv 2014

 

Arkiv 2014

Här är ett axplock av vad som hänt under 2014 och som ni hittar på denna sida:

 

 

 

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2018-03-11Ljus till jul

ljusdekorationer Så här års är det brukligt att dekorera i trädgården och även hela huset med belysningar, numera är det förstås LED.

Vi har naturligtvis varit ute och fotograferat i byn. Titta i bildgalleriet.

ljus på kyrkogården På kyrkogården är det många som tänder lyktor. Det är stämningsfullt i den tidiga decemberkvällen.

Bildgalleri 2014 (ej klar)

Bildgalleri 2011 (ej klar)


Premiär i Kungsberget

Kungsberget Precis som utlovat öppnade Kungsberget i dag för åksugna. Det var full fart i de tre nedfarter som var preparerade. Men det var inte "äkta" snö - det var sprutat. Och snökanonerna gick för fullt i de övriga backarna

Taggat: #Kungsberget


ICA i Järbo fyllde 5 år

Under första advent firade de nya ägarna av ICA i Järbo att det var fem år sedan de tog över butiken. De har lång erfarenhet i branschen och satte igång med en omfattande modernisering i lokalerna. Det har handlat om energibesparing, sortimentet och att gå över till ICA Nära-konceptet.

Läs hela artikeln ... 

Taggat: #ICA Nära


Lucia i kyrkan

Den traditionella Lucia-tablån genomfördes i Järbo kyrka för 20:e gången i går. Som vanligt var kyrkan välfylld och föreställningen välregisserad och fint genomförd.

Taggat #Lucia


Slutspurt på skolan

fasadmurning

Det börjar närma sig slutet med arbetena på Gullhedskolan. Tegelfasaden håller på att muras upp igen. Snart är sidan in mot skolgården klar och sedan är det dags att ta itu med den sidan som vätter mot Gullsjövägen.

Murarna har ett "pillegöra" för att komma åt de översta skiften som går under takfotsplåten.

[annonser]

Trycktrean
Prince Dirty Parts
Kådfallets Schakt och Transport

Succé för Körsbärsträdgården i Järbo

Körsbärsträdgården På tisdagskvällen var det åter teater i Järbo Folkets Hus. Det var Folkteatern i Gävleborg som på sin turné i länet passade på att besöka Järbo.

Skådespelarna utnyttjade den stora danshallen maximalt. Med snabba klädbyten och oväntade entréer från olika håll blev det en fantastisk föreställning som publiken gillade.

Det var till och med mer än fullsatt i salongen och några såg pjäsen för adra gången!

Folkteatern i Gävleborg 

Taggat: #Teater


Solen värmer Järbo

solel En mulen och regndisig oktobermorgon besöker jag en gård i Vreten där tre personer klänger på det branta ladutaket och monterar solpaneler. Det är Bo och Krister Lusth från företaget Järbo Elcenter med som arbetar med sitt senaste projekt plus Hans-Olov Lönn som "hantlangare".

Det gäller alltså en privat anläggning med solpaneler som producerar el till fastigheten och som även kopplas in på nätet. Det innebär att den energi som inte används lokalt skickas ut på det allmänna elnätet. Det innebär också att producenten kan få betalt för detta överskott. Ännu så länge är villkoren för detta lite olika. Ja, det är till och med ganska krångligt eftersom reglerna egentligen är skrivna för stora elproducenter och inte den här nya kategorin - mikroproducenter.

Nu väntas nya regler, kanske under nästa år, men hur de kommer att bli är ännu inte helt klart.

Trots allt har åtminstone 5 privata anläggningar byggts i Järbo utöver denna och flera är på gång enligt Bosse. Den installerade effekten är mer än 50 kW.

Torgny, som är beställare till anläggningen i Vreten, säger att han har som mål att bli självförsörjande med el. Den här etappen räcker inte till det men det finns plats att bygga ut. Sen är det förstås ett miljötänk bakom satsningen, lägger Torgny till.

Agera Energi 


Gullhedskolan saneras

avfall

Man kan nästan bli förskräckt när man passerar Gullhedskolan och ser att tegelväggarna är borta och man ser den nakna träregelstommen. Vad händer här?

Enligt Tekniska kontoret i Sandviken fanns det fuktskador på mineralullen i ytterväggarna. Det beror på att teglet var murat tätt mot regelväggen, utan den nödvändiga luftspalten.

Nu pågår en entreprenad där man tar bort och ersätter skadade delar. Trävirket rengörs och behandlas med antimögelmedel.

Under byggnaden finns en krypgrund som inte varit inspekterbar och där ventilationen inte varit tillräcklig. Det åtgärdas och fuktkontroll installeras.

Det här är fel som funnits sedan skolan byggdes i slutet på 1960-talet.


494 har skrivit på för cykelväg

politikerna cyklar

I det sköna sensommarvädret på lördagsmiddagen anlände sju svettiga politiker på cykel till Järbo Lanthandel. Det var föreningen Omställning Järbo som utmanat dem på cykeltur från Stadshuset i Sandviken till Järbo för att också känna dom på pulsen vad gäller aktuella lokala valfrågor.

Cykeldagen är ett nationellt arrangemang som Naturskyddsföreningen tog initiativ till. Omställning Järbo hade egentligen redan tidigare bestämt sig för att ha ett program för att stimulera cyklingen i Järbo.

Utöver utfrågningen och debatten fanns det ett antal stationer dit allmänheten kunde cykla och titta på eller delta i olika aktiviteter som t.ex. prova mountain-bike, ponnyridning, äppelmustning, titta på kvarnen, se vallhundsuppvisning, åka på ko-safari, klappa grisar, informera sig om solceller och småskalig träförädling.

Det var många Järbobor, både vuxna och barn, som cyklade till de olika stationerna.

Ett syfte med Cykeldagen var att skapa opinion för en cykelväg mellan Järbo och Sandviken. Till dags dato har 494 personer skrivit på, antingen på de listor som varit utlagda eller på Internet.

Cykeldagen i Järbo Cykeldagen i Järbo

Cykeldagen i Järbo Cykeldagen i Järbo

Foto: Micke Ahlander (ingressbild och 2 övriga), Maribel Lindberg (ko-safari)

Omställning Järbo på Facebook 

2015-07-04: Ett medborgarförslag lämnades in till Sandvikens kommunfullmäktige, men det visade sig då att ett sådant ärende hör hemma på regionnivå!

[annonser]

PJ Andersson Entreprenad
baderhem.se
Blå Stugan - massage

Björkmuren lever upp

4H-läger

När sommaren visar sig från sin bästa sida ordnar Naturhjältarnas 4H-Klubb ridläger och djurlekis i Björkmuren. Dit kommer många barn och ungdomar i varierande ålder för att rida, åka hästdragen vagn och leka med kaniner m.m.


Auktion i Folkets Hus

Det verkar vara något speciellt med auktion när det är spännande gamla föremål som går under klubban. Så var det också i Järbo Folkets Hus i dag. Midsommarfirandet var avklarat och så blev det liksom en dag över och vädret lockade inte till utomhusaktiviteter. Massor av folk hade samlats för att få en eller annan klenod med sig hem.

Det var ganska länge sen det var en tillställning som den här.

auktion auktion

auktion auktion


Grillkol från Kungsberg

På torsdagen tändes kolmilan i Kungsberg. Det är en tradition sedan sex år tillbaka. Föreningen Kungsbergs och Botjärns Byförening bygger en mila och har flera aktiviteter i anslutning till den.

Kolning Kolning

Kolning Kolning

Kolning Kolning

På bilderna ser vi hur milan tänds genom att man eldar små träkubb i dess centrum. När brasan har tagit sig så lägger man på locket och ser till att luftflödet blir minimalt. Då börjar de staplade trästockarna kola och sen gäller det att passa milan tills allt trä har blivit kol. Det brukar bli över en kubikmeter som sedan kan rakas fram efter tre dygn. Milan är ganska liten jämfört med de som var vanliga i skogarna för mer än 60 à 70 år sedan.

Den store entusiasten kring milan är Yngve Bäckius som har lärt sig konsten av äldre släktingar som har kolat "på riktigt" för många år sedan. Yngve tyckte att den yrkeskunskapen inte borde dö ut och har fört traditionen vidare. På lördagen samlades mycket folk vid milan för att äta kolbullar som stektes vid ett nytillverkat fyrfat.

Kolning Och nyss har milan rivits ur, ett riktigt "svartjobb" kan man se på denna bild som Johan Holm, en av kolarna, har tagit. Och sen ska kolen packas i säck.

[annonser]

Arbetarbladet
Din lokaltidning, gratis varje vecka
PIRJO Tapetserare

En unik tidning

framtidstidningen I helgen kom det en alldeles speciell tidning i brevlådorna i Järbo. Den ser ut som Kuxabladet, men har ett litet tillägg i rubriken: Framtidstidningen, och den uppmärksamme kan se att tidningen är daterad 2024, alltså tio år framåt i tiden.

Det är Omställning Järbo som bjuder er på en tidsresa med artiklar om hur det skulle kunna vara här i vår bygd inom en nära framtid. Det är en optimistisk resa. Här finns nya spännande företag och framtidsanda.

Omställning Järbo på Facebook 


Kultur i påsk

Sara Wennerqvist Ella Marianne Nordal För fjortonde året anordnas konstrundan Gästrik Konst där deltagande konstnärer visar upp sina alster på många platser i egna ateljéer och gemensamma utställningslokaler. Här i närheten var det Sara Wennerqvist och Ella Marianne Nordal i Kungsberg.

Sara visade sina naturfoton och Ella Marianne hade temat katter.


Byta böcker

böcker Biblioteket i Järbo har öppnat en ny hylla där man inte lånar böcker på vanligt sätt utan byter.

Alltså, om du har en bok som är utläst men fortfarande fräsch så tar du med den till biblioteket, ställer den i hylllan och tar hem en annan därifrån.

Det här gäller bara pocketböcker och ännu bara på prov. Det finns några andra bibliotek som infört det här systemet.


Kyrkskolan åter till heders

Kyrkskolan I går blev det nya ljud i den gamla Kyrkskolan - en femteklass från Gullhedskolan flyttade in bland vävtanter och slöjdgubbar. Det är klass 5A som tagit ett klassrum i besittning medan deras ordinarie rum saneras. Nej, det är naturligtvis inte barnen som smutsat ner utan det är fråga om misstänkta fuktproblem i konstruktionen eller mögel i ventilationen.

Första dagen bekantade sig "fröken" Birgitta Hagström och eleverna med de övriga hyresgästerna. Ingvar Larsson berättade lite från sin skoltid för här för drygt 60 år sedan och en del om husets historia.

Vi får titta in i deras skolsal, där ännu de gamla planscherna hänger kvar och andas nostalgi. Det verkar nästan som om det var några dagar sen den sista klassen flyttade härifrån till Gullhedskolan på 1970-talet. Här är några bilder.

Det våras för mopparna

Utanför det vårsolvärmda garaget står Bosse och mekar med en av sina moppar. Och hela samlingen står där och kromen blänker. Till och med rosten är charmig när solen lyser.

Bosse har några fina mopeder från 60-tal som nu får komma ut på vädring och uppfräschning. Det är alltid något som måste fixas till så att det går att köra dem när säsongen nu kommer. En baklykta som slocknat, nej det duger inte om man ska delta i Storsjön Runt på veteranmoped.

Här står helsvenska produkter, en Monark med Husqvarnamotor, och en Rex blandas med Suzuki och en Puch Dakota. Det är inte utan att reportern själv får en nostalgisk tår i ögonvrån.

Det är bland annat teknikintresset som fått Bosse att intressera sig för mopederna. Det är rejäla grejer som andas stolthet och optimism och det är kul att meka med dem även om det kan ta lite tid att få dem i ordning.

[annonser]

Kungsberg Friskvård
Kådfallets Schakt och Transport
Salong Yllefabriken 34

Nytt loppis

25:ans Loppis

Järbo är ett "hett" ställe för loppisar, det verkar klart! I går öppnade 25:ans Loppis mitt i centrala Järbo. Namnet har man efter adressen; Kungsforsvägen 25.

Den lilla källarlokalen är fylld med olika grejer - inte bara begagnat. Här visar Erja upp en nytillverkad väska i retrostil.


Lyckad filmvecka

filmvecka Det är klart att Åke Hofvenstam ser nöjd ut! 400 besökare under filmveckan i Järbo det är ett gott facit. Förutom de två Järbo-filmerna har tre filmer av Erik Eriksson visats. Inte oväntat var det de förstnämnda som drog mest folk.

Erik Erikssons filmer handlade mest om arbete i skogen så som det bedrevs under 1930- och 1940-talet. Det är en epok som nästan är bortglömd trots att det inte är mer än en mansålder tillbaka. Livet i kolarskogen var verkligen hårt.

En idé som dök upp var att göra en ny Järbofilm. Nu när "alla" har möjlighet att filma med digitalkameror och smarta telefoner. De som är intresserade av detta kan vända sig till Åke.

Affisch för filmveckan


Teatern kommer till byn

teater Folkteatern i Gävleborg är på turné i länet med en nyskriven pjäs som heter Jag Kommer Härifrån. Föreställningen kretsar kring Jenny som gör ett besök i sin hemstad för att göra upp med sitt förflutna. I torsdags var det dags i Järbo.

teater Men ingenting är som hon trodde att det skulle vara och inget var heller som hon mindes det. Sanningar drabbar henne - och publiken. Vi känner igen oss i vår hemstad och kanske i våra fördomar?

Föreställningen spelas på ett originellt sätt. Publiken sitter vid ett antal bord utplacerade som i ett kafé. Och som sig bör serveras också kaffe och bullar!

Järbo Folkets Hus lever upp den här kvällen med folk som träffas och pratar och får en dos med kultur i närkontakt med skådespelarna.


En god bok till frukost!

bokfrukost En god vana är att starta dagen med en rejäl frukost. På biblioteket i Järbo kan man också få en god bok på köpet.

Det är biblotekarien Anna Bergström som några fredagar under året öppnar dörrarna redan strax före 8 för att släppa in ett gäng av läs- och frukosthungriga bokälskare. Här får man Annas personliga boktips och synpunkter på aktuella böcker. Och en del aptitretande upplästa stycken ur dem. Och frukostbordet är uppdukat med nyttigheter.

Denna fredag den 14 februari, Alla hjärtans dag, så handlade det som sig bör mycket om kärlek.

För ovanlighetens skull var det rekordmånga manliga deltagare denna gång och det var flera nya gäster.

Bokfrukostarna är mycket populära och det blir alltid fullsatt. Eftersom antalet platser är begränsat krävs det att man anmäler sig i förväg.

För det facila priset av 40 kr går man mätt och belåten men sugen på nya läsupplevelser ut i vinterslasket igen.

Järbo bibliotek 

Järbos "okändaste" förening

Björkmuren Vet du var Björkmuren ligger? Har du hört talas om om föreningen Björkmurens vänner?

Föreningen är bildad för att förvalta arvet efter de jordbrukare som ägde fastigheten fram till 1981.

Föreningens medlemmar är ett antal föreningar i Järbo. Platsen kan användas till friluftsaktivieter, idrott, ridning, odling m.m.

Tyvärr är föreningen och verksamheten ganska okänd för allmänheten. På 90-talet fanns många aktiviteter här. Men det är som i många föreningar svårt att få folk att engagera sig. Nu försöker man på nytt igen.

Taggat: #Björkmuren

[annonser]

Fredrik Schmids
Bo&Gro, produkter för hem, odling, fritid
Sörqvist Teknik

Järbos okända sida

Jädraån Hur många av er har sett Järbo från den här sidan? Från "sjösidan"? Nej, det är inte så lätt heller! Växtligheten bildar nästan en ogenomtränglig ridå på båda sidor om ån.

På gamla bilder kan man se att åkrar och ängar gick ända ner till vattnet. Nu på vintern är löven borta och skymmer inte sikten, men träden är här och var både vildvuxna och har ramlat kors och tvärs så det är inte så lättframkomligt.

Det är faktiskt synd att det här området inte är mer tillgängligt och att vyerna mot vattnet inte är öppna. Trots den grå vinterdagen är det vackert här.

Se bildgalleriet från Järbos "waterfront"


Bohlin's väntar på sommaren

Den nyinvigda butiken vänder sina stora skyltfönster ut mot Kungsforsvägen och där ser man inte en snögnutta just nu.

Bohlin's -Det är väl ett dåligt tecken, Stefan?

-Nej, det är ingen fara, vi har sålt mycket snöskotrar tidigare och nu har vi bara några stycken kvar av de nya, säger Stefan Bohlin. Vi har ju många kunder långt bort där det finns snö och så är det service och annat som göra att vi har fullt upp. Och vintern kommer säkert hit också!

Den större lokalen ger möjlighet att visa upp fordonen bättre och så är man inomhus och under tak.
-Nu är det snart dags att ta fram sommarprodukterna och då är vattenskotern en stor produkt.


Tallkotten flyttar tillbaka

Huset är grått som det mulna vintervädret men därinne flödar ljuset och en intensiv verksamhet pågår. Om en vecka kommer alla barnen tillbaka till Tallkotten. Men det är inte till den gamla byggnaden de kommer utan till Tallkottens paviljong, byggd av sprillans nya husmoduler på bara en vecka.

-Så säj inte "baracker", påpekar förskolechefen Anette Gottfriedson med eftertryck. Vi är jätteglada allihop i personalen att få nya fräscha och rymliga lokaler, fortsätter hon. Nu ser vi fram emot att barnen kommer.

Det är två avdelningar, varav en är en småbarnsavdelning. Båda har sedan stängningen av den gamla byggnaden för drygt tre månader sedan varit utlokaliserade till Sandviken respektiv Bygdegården i Ytterbyn.

Taggat: #Förskola