Järboportalen - arkiv 2017

 

Arkiv 2017

Här är ett axplock av vad som hänt under 2017 och som ni hittar på denna sida:

 

 

 

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2017-12-23



Sonja på teve!

I dag var det stort ståhej på ICA i Järbo igen. SVT gjorde ett besök för ett reportage om servicebussen, nu inne på sitt 42:e år och känd i hela Sverige sedan ICA-handlarnas kampanj under hösten.

Huvudpersonen var Sonja Classon som är en av de många pensionärer som varje torsdag får hjälp med sina inköp genom ICA Näras servicebuss.

Sonja och dagens charufför, Leif Ögren, som tillsammans med två andra frivilliga svarar för att köra turerna blev intervjuade av tevefolket. Det är tänkt som ett inslag i de lokala nyheterna och sänds i så fall i kväll eller i morgon.

Vid ICA-handlarnas 100 årsjubileum tog man fram ett antal exempel på hur lokala butiker drivs och ICA Näras servicebuss var ett av dem. Pernilla berättar att detta har uppmärksammats runt om i landet och att det blivit många samtal den senaste tiden.
- Dock inga från Gästrikland, utom nu med SVT, säger hon.

SVT:s inslag på lokala nyheterna 

Taggat: #ICA Nära


Vad är en översiktsplan?

Översiktsplan för Sandviken Mitt i värsta julbrådskan damp det ner ett stort dokument i mejlboxen - Översiktsplan för Sandvikens Kommun 2030. Den är utsänd för samråd till ett stort antal myndigheter, företag, organisationer och föreningar.

Planen är ännu så länge ett förslag som kommer diskuteras vid aktiviteter och samrådsmöten under cirka tre månader. Den ställs också ut, bl.a. i Järbo Bibliotek till och med vecka 13. Du kan också som enskild person skriva och tycka till om det som står i dokumentet.

Det här är en ganska så grov plan för hur samhällsbyggandet ska kunna ske under de närmaste 12-13 åren med visioner om ytterligare 20 år framåt. Samtidigt ska kultur- och naturvärden tas till vara och resultera i ett hållbart samhälle.

En översiktsplan är vägledande men inte bindande för den områdes- och detaljplanering som sen ska ske innan det är dags för bygglov, miljöprövning m.m. som ska ske innan varje fysisk förändring.

Den senaste fastställda översiktsplanen som gäller för Järbo är från 1991, ja, faktiskt 27 år sedan! Om man vill vara kritisk mot den nya planen är det att så lite har ändrats jämfört med tidigare, som inte var ändrad jämfört med föregående plan från 1978. Dock har det tillkommit att "mark ska reserveras för gång- och cykelväg Järbo-Jäderfors" (och vidare mot Sandviken).

Arbetet med översiktsplanen har varit starkt kritiserat just på grund av att det har blivit föresenat. Redan 2014 skrev Arbetarbladet en artikel med rubriken "Olaglig plan får styra utvecklingen".

Hela dokumentet är på 200 sidor, men du kan nöja dig med ett 6-sidigt urval för Järbo. Kungsberget har fått egna sidor. Och sen finns det 44 sidor miljökonsekvensbeskrivning.

Sandvikens hemsida för översiktsplanen 

Ortsanalys för Järbo 

Taggat: #Samhälle

Redigerad 2017-12-23


Lucia i vinterkvällen

Det var faktiskt riktig vinter ute när 2017 års luciatablå genomfördes i Järbo kyrka på tisdagskvällen.

Kyrkan var fylld av människor som fick njuta av sång och musik av traditionellt slag.

"Tomten", Allan Lundström, tackade föräldrarna som under alla år sörjt för återväxten av alla barn som blir lucia, tärnor, tomtar och stjärngossar. Och årets tablå borde vara den 23:e i ordningen om jag nu antecknat rätt på uppgifterna tidigare år.

Efter den högtidliga sången och Lucias uttåg samlades alla barnen igen där framme i kyrkan för att bli fotograferade. Och både mobiler och stora kameror blixtrade och slamrade som på en stor presskonferens.

Tidigare års luciareportage är samlade under taggen #Lucia.

Taggat: #Lucia

[annonser]

Elektro-Kapsel
Kungsfors Herrgård
Minerva

Julmarknad med traditioner

Sedan många år är det julmarknad den första advent på Järbo Folkets Hus och i butiker och i Missionskyrkan med lite olika inriktning. I år var vädret mera trivsamt än förra året. Det var lite snö och solen tittade fram.

Folkets Hus hade lite färre försäljare än tidigare men det kanske gynnade skolklasserna som alltid finns där med storstilade insatser både av eleverna och deras föräldrar. Här finns bullar, kakor och allehanda julpyssel. Bland övriga försäljare finns olika hantverk, glögg, honung, hudvårdsprodukter och leksaker för barn.

Det är också många lotterier där kanske Järbo Vävstuga har de finaste vinsterna, utsökta hantverk som det ligger många timmars arbete bakom.

Och de verkligen tuffa försäljarna höll till utomhus och serverade korv och kolbullar och erbjöd ponnyridning som var mycket populärt. PRO serverade som vanligt det nödvändiga kaffet med bullar och mackor.


Nu grävs avloppet från Kungsberget

Avlopp Norrbro Nu har arbetena med att gräva avloppet från Kungsberget genom Norrbro till Järbo satt igång.

Sträckningen rakt igenom den lilla byn som ligger på åsen är omstridd. Villaägarna har överklagat dragningen upp till högsta instans - mark- och miljööverdomstolen - för att hindra det man menar är en riskabel förläggning.

Fastigheterna har sin egna vattentäkter i åsen och man är orolig för tänkbara föroreningar som dels skulle kunna orsakas av maskinerna vid grävningen och dels skulle kunna bero på läckande ledningar i framtiden.

Det är Sandviken Energi som är byggherre och man anlitar entreprenörer för arbetena. Ledningen byggs för att leda avloppsvatten från Kungsberget till reningsverket i Järbo som nyligen byggts ut för att få högre kapacitet.

Extern källa:

”De vill lägga en skitledning i vår vattenås” (SVT) 

Notis om reningsverket


Qstar lägger ner macken i Järbo

Qstar Bara för en dryg vecka sedan kom ett brev till Qstars kunder att macken i Järbo skulle läggas ned "inom kort"

Och sedan tog det bara några dagar så var tankarna tomma och i går monterades pumparna ner.

Vi har på telefon fått en utförlig beskrivning från Qstar av orsakerna tilll att stationen stängs. Den primära orsaken är att den ligger i ett vattenskyddsområde, vilket gör att det är mycket hårda krav på säkerhetsåtgärder mot läckage av bränsle. Qstar har under många år gjort förbättringar, men alla krav har inte gått att få tillfredsställande tekniska lösningar på.

När sen den sålda volymen har minskat har det inneburit att det är svårt att få lönsamhet på försäljningen.

Det har funnits en bensinstation på platsen i över 80 år enligt källorna. Historien varit ganska brokig med nedläggning och öppning och byte av ägare och bensinmärke under åren. Detta beskrivs på Hembygdsföreningens sidor om klippböckerna. Det har funnits flera olika bensinstationer på fler ställen i Järbo. Nu finns bara en kvar.

Men än är kanske inte sista ordet sagt? Några andra Qstar-mackar finns inte på andra orter inom praktiskt räckhåll från Järbo.

Qstars webbplats 

Mackarnas historia i Järbo skildrad på Hembygdsföreningen 

Redigerad 2017-11-17


Dialog i Järbo

Sandvikens kommun genomför nu ett antal möten i olika kommundelar där man vill lyssna på medborgarnas åsikter i olika frågor. Nu är det fokus på belysning och trafik. Det är nämligen dessa områden som har stor påverkan på upplevelse av trygghet.

dialogmötet Från kommunen deltog på mötet i går i Järbo både politiker och tjänstemän för att svara på frågor och informera om vad man gör.

Det var inte så många Järbobor som mött upp i Gullhedskolans matsal - kanske till en del beroende på det ruskiga vädret men stämningen var positiv och många ämnen kom upp som vi lite till mans har funderat på

Den första frågan som kom upp var den om passage över väg 542, alltså Kungsforsvägen. Det är då skolbarnens säkra väg till skolan som man tänker på. Säkerhetschefen i kommunen, Rolf Sundqvist påpekade att övergångsställen kan ge en falsk säkerhet. En tänkbar lösning kan vara blinkande varningsljus och bättre belysning. Så har man löst det i Sandviken vid Järbovägen.

Det är tyvärr så att inte alla bilister håller de hastighetsbegränsningar som står på skyltarna. Till det bidrar att 30-gränsen är två perioder under dagen och dessutom inte gäller sommartid. Det gör att bilister kan glömma att sänka farten. En del kanske inte förstår skyltarnas innebörd.

En fråga gällde den lokala hastighetsplan som påbörjades för något år sen. Den frågan fick inget svar, men Kerstin Almén lovade att återkomma om läget.

Vad gör ungdomen i Järbo? Här spelar Järbo IF en viktig roll, dels genom att man har många i deltagare olika träningsgrupper dels numera även driver ungdomsgården. Frågan ställdes om det skulle vara en bra idé att ta upp "vuxna på byn" igen? Jodå, det tycker nog de flesta men kanske inte så många ställer upp när det kommer till genomförande.

Den så kallade buskörningen med EPA- och A-traktorer verkar inte just nu vara något stort problem. Sen är det inte bara denna typ av fordon som bränner däck under höga motorvrål - andra mer trimmade bilar dyker upp.

Men någon cykelväg till Sandviken blir det inte i närtid. Det är inte kommunen som bestämmer om det.

På bilden:
Sittande: Kommissarie Måns Jennehag, Camilla Gilljam, Rolf Sundqvist. Stående: Kerstin Almén (kommunalråd), Lena Åhman (Sandvikenhus).

Kommunens svar: Medborgarlöften 

Redigerad 2018-02-04

Taggat: #Samhälle


Snart byggstart i Järbo

Äntligen var det dags för Sandvikenhus att presentera läget för det planerade bostadsbygget vid Gullheden. Under våren har man haft en anbudsförfrågan ute och nu är en totalentreprenör utsedd. På onsdagen hade man bjudit in Järboborna till dialog om de olika alternativ i utformningen som de boende kan påverka.

Sandvikenhus
Sandvikenhus

Entreprenör är Eriksson Bygg AB, som vid mötet var representerat av Mikael Eriksson. Det är ett Gävlebaserat företag som har en bred verksamhet inom byggbranschen. Detta projekt är alltså en totalentreprenad, vilket innebär att byggaren ansvarar för detaljprojekteringen utifrån byggherrens (Sandvikenhus) krav. Arkitekt är Maxim Arkitekter i Gävle.

Många Järbobor visade intresse för de nya husen, men 20 lägenheter är långt färre än det behov som verkar finnas.

Reportage från informationen december 2016

Sandvikenhus 

Eriksson Bygg AB 

Maxim Arkitekter AB 

Bildgalleri för byggprojektet  (Uppdaterat 2018-12-04)

Taggat: #Bostäder

[annonser]

Svenska Termoträ
GBS
Kungsberget - Kort väg för långa åk!

50 år med Åsgården

Här är det tårtkalas på Åsgården. Där firar man 50 års verksamhet. Under försommaren 1967 färdigställdes det nya ålderdomshemmet som kallades Åsgården.

I dag var det öppet hus när anhöriga och övriga besökare bjöds på tårta. I korridorerna hade man gjort en tipspromenad med kluriga frågor. Många gick runt och fyllde i sina tipslappar och andra fick hjälp i sina rullstolar.

Hemmet byggdes för 40 platser där alla fick egna rum och ett antal av dem kunde inredas som dubletter för äkta makar kan man läsa i tidningsklippet från 1967. Ålderdomshemmet var viktigt och efterlängtat eftersom många ville bo kvar i Järbo och inte flytta till en "anstalt" i Sandviken.


Kyrkovalet i Järbo

Kyrkovalet Det har faktiskt varit ovanligt mycket uppmärksamhet på kyrkovalet i år. Händelsen brukar gå förbi i tysthet.

Vad orsaken än är så ser vi med viss spänning fram emot om resultatet på något sätt motiverar uppmärksamheten.

Det var ganska mycket folk i rörelse vid Kyrkstugan där valet hölls. (Fast dom ville inte vara med på bild!)


Arbetet på förskolan går vidare

väggmontering

Arbetet på andra etappen av Gullhedens förskola blev tvärt avbrutet då entreprenören Ängabyggen försattes i konkurs i mitten av augusti.

Då var ännu inte bottenplattan gjuten och många undrade nog hur det skulle bli. Men på några veckor har byggherren fått till stånd en en uppgörelse som i princip innebär att entreprenören får fortsätta med de viktiga arbetena att uppföra väggar och tak till vad man kallar "tätt hus".

Under tiden så hoppas man kunna få ett kontrakt med en ny entreprenör som kan slutföra arbetena.

Tidigare notis på jarboportalen.se 

Taggat: #Förskola


Vad gör dom i bussen vid ICA?

reklam vid ICA

Vad var det för ett stort "spektakel" vid ICA i går? Fullt med folk och skärmar och apparater, kameror och blixtar. Tror att en och annan vände sig en extra gång när dom passerade. Och Järboportalen var förstås på plats för att dokumentera.

Läs mera här

Taggat: #ICA Nära


UG i ny regi

Skolstart och också start för ungdomsgården - UG - i Järbo. Det är också premiär för en ny organisation som ansvarar för verksamheten. Järbo IF har tagit över efter Föreningsalliansen. En sak är dock sig lika: Det är Marianne som är föreståndare.

Järbo ungdomsgård Nu är det alltså start för den första terminen i ny regi. Just i dag kommer det också en ny grupp av ungdomar som kommer hit. Det är från och med årskurs 6 som man får tillträde och sen är man välkommen till och med 18 år.

Men en sak är som är "som vanligt" är Marianne Åsberg. Hon började som föreståndare redan 2005. Sen dess har ungdomsgården drivits i olika regi och i olika lokaler - en period i Kyrkskolan, alltid med Marianne.

Järbo ungdomsgård Nykomlingarna behöver få en liten introduktion i rutinerna och sen sätter de igång med pingis, fotbollsspel, datorerna eller andra pyssel.

Många av ungdomarna kommer igen efter att ha börjat besöka verksamheten. Helt naturligt eftersom de träffar sina kompisar där. Den här dagen kom 27 personer, varav många var nya.

Helt klart fyller ungdomsgården en viktig funktion som mötesplats. Det som man kan notera om man som jag studerat historiken kring verksamheten är det ljumma intresse som visats från kommunens sida när det gäller att få den att fungera. Det är några få enskilda personer under årens lopp som sett till att det löper på - trots allt.

Ny medarbetare är Mehdi Jaffari som även arbetar med ungdomar i Sandviken.

I Järbo Hembygdsförenings klippböcker finns mycket intressant att läsa om de senast 60 årens upp-, ned-, med- och motgångar. Och historien tar inte slut än.

Holken, Holkan och UG  

[annonser]

bjussa.se
Wild Nordic
Sandnet

90 år med tårtor för JIF

Lördagen den 19 augusti gick den årliga Järbo IF dagen av stapeln och förutom de traditionella aktiviteterna med ungdomsfotbollsmatcher och aktiviteter för barnen, bjöds det i på stor tårtbuffé för att fira att det i år är 90 år sedan föreningen bildades.

Dagen inleddes med hällande regn men trots det stod närmare 20 deltagare på startlinjen när starten för Järbolunken gick - gå, lunka och löp-loppet som fick inleda Järbo IF-dagen. Man valde själv om man ville springa 5 eller 10 km och de flesta hade valt den kortare distansen för dagen. Löparna var blöta och trötta när de kom i mål efter ett lopp då elar av terrängen var tung att springa till följd av regnet. Belöningen blev ett digert prisbord följt av tårtbuffé. Till tårtbuffén ringlade sig kön lång och ett 40-tal personer, från unga aktiva till äldre eldsjälar med en lång historia inom föreningen hade slutit upp för att fira Järbo IF denna dag.

På eftermiddagen drog fotbollsmatcherna igång. Först ut var Järbos lag P02-03 som mötte Valbo FF i en seriematch. Det bjöds på underhållande fotboll och Järbos lag gick segrande ur striden och vann med 2-0. För de yngsta barnen fanns hästar och ledare från 4H på plats. Sist ut för dagen var F06 som spelade en vänskapsmatch mot Åbyggeby. Det blev en jämn och hård kamp där Åbyggeby avgjorde i slutminuterna och vann med 4-3.

På kvällen dukades det upp i tältet för fortsatt firande med grillning och livemusik. Järbobandet "Fatbob and the homemade hotdogs" stod för underhållningen och firandet pågick ända fram till midnatt.

Text och bild: Liv Nilsson

Taggat: #Järbo IF


Bluegrass avslutade Tallbosäsongen

Det var knôkfullt med folk i utställningen och svängande musik när Tallbo avslutade säsongen. Det var Downhill Blugrass Band som stod för tonerna och publiken gillade det.

Orkestern är fem man stark plus en kvinna som också tog plats med sin basfela. I övrigt var det förstås banjo, fiol, gitarr, mandolin och dobro.

Tallbo har som vanligt haft ett varierat program med bildkonstnärer varvat med olika musik under sommaren.

Tallbo - Ecke Hedbergs konstnärshem 

Downhill Bluegrass Band 

Taggat: #Tallbo


Buss till Bingsjö

Bingsjöstämman En tradition som hållits vid liv i cirka 25 år är en gruppresa från Järbo till Bingsjöstämman, en musikfest som äger rum i den lilla byn Bingsjö i början av juli månad. Då beger sig en buss med Järbobor till andra sidan länsgränsen, norr om Enviken och öster om Rättvik.

På den orten hålls en stor spelmansstämma dit många spelsugna söker sig. Det är ett omfattande program i flera dagar och därutöver är det massor av spelningar av improviserat och planerat "buskspel".

Det går att njuta av musiken genom att bara knalla runt och lyssna. Har man eget instrument kan man hoppa in och spela med. Och det är inte bara fioler utan alla möjliga sorters musikverktyg. Publiken får vara med och dansa, både traditionellt svenskt och multikulturellt.

Från början åkte man i egna bilar upp till Bingsjö. En del campade med husvagn eller tält. Sen ordnades gemensam buss som naturligtvis Stig Edlund har kört i alla år (utom ett, säger han). Och sedan många år är det Djupdals Rune som samlar ihop skarorna. I år var det 34 personer i bussen.

Många bilder från 2017 års Bingsjöstämma finns i bildgalleriet.

Bingsjöstämman 2017 


Midsommar med traditioner

Midsommarstången

Nästan allt var som vanligt på Hembygdsgården. Och det verkar de besökande gilla. I år var de uppskattningsvis fler än vanligt.

Det nya för året var att den sprillans nya midsommarstången måste resas dagen innan och med hjälp av Kådfalls Magnus stora lastmaskin.

Detta bekom nu inte besökarna som dansade och lekte kring stången som vanligt

Se bilderna i föreningens bildgalleri 

[annonser]

Kungsfors Herrgård
Minerva
JTW Fastigheter HB

Så här blir nya "Gullvivan"

presentation Så här kommer den nya delen av Gullhedens förskola att se ut enligt den presentation som arktitektkontoret Johan Skoog tagit fram

Här ser vi huset från sydväst, d.v.s. från skogssidan och mot huvudbyggnaden och in mot Järbo.

Det är samma entreprenör på denna del som den förra, alltså Ängabyggen AB, med huvudkontor i Bollnäs, som kommer att genomföra entreprenaden.

Enligt planen ska bygget vara klart i början på 2018 med inflyttning i mars månad. Då ska tre förskoleavdelningar flytta dit och därmed blir alla avdelningar samlade.

Ängabyggen AB 

Taggat: #Förskola


Jämnat med marken

rivning Nu har gamla Gullvivans förskola rivits. Kvar är bara några grundplintar som står huller om buller i gropen.

Det var en ganska snabb affär att riva huset som var en enkel träkonstruktion byggd på en så kallad torpargrund.

Snart kan man sätta igång med den nya grunden. Järboportalen kommer att följa detta bygge, liksom den första etappen av Gullhedens förskola. Vi hoppas kunna ge en fylligare information snart.

Taggat: #Förskola


Hembygdsföreningen 90 år

Järbo Hembygdsförening firade sina 90 år på nationaldagen, den 6 juni, med tal och mycket musik, fika, lite historik och Järbo-filmen.

Bildkollage

På bilden ett litet tvärsnitt av aktiviteterna på Hembygdsgården. Kören Amatören sjunger upp sig i skogsbrynet, Rune och Janne blandar till smeten för kolbullarna, kalvdansen uppdukad och Ingvar Larsson får ett stipendium från Gästriklands Kulturhistoriska Förening.

Därutöver sjöng SPF:s Juvelerna och Järbo Spelmän spelade. I gammelgården visades flera av de fina textilierna från arkivet och i storstugan fick folk bläddra i klippböckerna.

Se bilderna i föreningens bildgalleri 


PRO firar 60 år

PRO-föreningen i Järbo firade i lördags sitt 60-årsjubileum med ett "öppet hus" i Folkets Hus.

Det dryga hundratalet gästerna bjöds på snittar, kaffe med tårta och en omfattande utställning från de olika verksamheter som föreningen har på sitt program. Här fanns textila handarbeten, vävning, träslöjd och trädgårdsodling blandat med boule, gymnastik, resor och den omfattande studiecirkeln om Järbo.

PRO 60-årsjubileum PRO 60-årsjubileum

PRO 60-årsjubileum PRO 60-årsjubileum

Ingvar Larson berättade om PRO:s historia i Järbo som började med en liten skara om 10 personer som nu är över 250 medlemmar. Från inbjudna systerorganisationer kom gratulationer och blomsterbuketter och en orkester stod för välkända tongångar.

I hembygdsföreningens klippböcker finns mycket att läsa om PRO- och SPF-föreningarna i Järbo. PRO:s skrift över historiken för de 60 åren kan läsas på länken nedan.

Hembygdsföreningens klippböcker 

PRO Järbo 1957-2017 

Taggar: #PRO

Vatten för grönskan

Järbos villaägare är i allmänhet lyckligt lottade när det gäller att få vatten till sina trädgårdar.

Den vackra ån som genomflyter vårt samhälle får även berika växtligheten längre upp genom de många vattenledningar som dragits genom samhället till många tomter.

sylan Nu är det inte med några övernaturliga krafter som vattnet transporteras dit utan helt enkelt med kraftiga pumpar nere vid ån och många km ledning.

Under vintern stängs naturligtvis vattnet av och ledningsnätet töms, men varje vår när frysrisken är över sätts pumparna i drift igen. Och då kan de behöva "pysslas om" lite, något som är en pliktfylld tjänst för driftansvariga.

I Järbo samhälle sköts detta av de många "åvattenföreningar" som finns. Här är det en av de minsta av dem - Svadenvägens - som ser till att delägarna kan hålla gräsmattorna gröna även om det skulle bli en torr sommar.

[annonser]

Kungsbergs Stenhuggeri AB
Kungsberget - Kort väg för långa åk!
Järbo Kött & Vilt

Sy för glatta livet

Vad kan få fjorton tjejer att samlas inne på Folkets Hus en hel helg när vårsolen skiner?

Jo det är det gemensamma intresset av att sy, snacka sömnad, byta erfarenheter om symaskiner, teknik, kläder med mera. Det här var första gången som ett sådant evenemang samlades här. Ett utmärkt tillfälle också att prova den nya belysningsanläggningen som visade sig ge ett utmärkt och färgriktigt ljus för denna aktivitet.

Det var Annika Winterros som ordnade arrangemanget och hade lockat så många. Nå, det var faktiskt en som inte sydde! Någon måste ju förse hela gänget med mat!

Och i morgon eftermiddag är kreationerna klara.

c/o Winterros hemsida 


Aktuella byggplaner

Sandvikenhus har haft en anbudsförfrågan ute om ett bostadsprojekt i Järbo på det område som bilderna visar. Det är alltså vid Gullheden, mitt emot IP där det skulle kunna bli 20 lägenheter i 2 två-planshus.

Nu vidtar anbudsutvärderingen och om prisnivån hålls kan bygget starta i höst.

Det här är alltså det konkreta resultatet av Sandvikenhus informationsbesök i december.

- Sandvikenhus kommer att skicka ut ett nyhetsbrev till de som har anmält ett intresse för lägenheterna och vi kommer även att kalla till ett informationsmöte när det finns mer information, säger Katrin Carlsson, teknisk chef på Sandvikenhus

Reportage från informationen december 2016

Sandvikenhus 

Bildgalleri från bygget (Uppdaterat 2018-12-04)

Taggat: #Bostäder

Kompletterad 2018-01-12


Konst i Yllefabriken

För andra året ställer nu Kenneth Sjöholm ut i sin verkstad, tillika utställningshall i Yllefabriken i Järbo. Det är en rustik miljö som passar hans verk perfekt.

Kenneth arbetar i stål, merparten är "plåtbitar" med bockade kanter, på vilka han lägger svetssträngar i sparsmakade mönster eller enkla figurer, och ibland tar hål i. Ytan bearbetas med slipning som gör en del av strukturen och även färg som förstärker.

Inför årets utställning har han bland annat provat lite nytt som att lägga "svetsbubblor" som han efteråt borrar hål i och lägger färg i hålen.

Stålet är ett spännande material där ljuset spelar stor roll hur för hur man upplever konstverken.

Föregående års utställning

Hemsida: kennethsjoholm.se 


Årsmötestider

Så här års har de flesta föreningar sina årsmöten. Det låter nog väldigt trist för de flesta och det är kanske därför nästan bara styrelsen är där.

Så var det till exempel på Järbo IF's årsmöte i går. Varför kommer ni inte till er egen förenings viktigaste möte? Det finns cirka 400 medlemmar. Några borde väl haft en stund över?

Järbo IF har en omfattande verksamhet med skidor, fotboll, mountainbike, styrketräning och inte minst en stor barn- och ungdsomsverksamhet med träning, läger och tävlingar. Och det är imponerande få som driver verksamheten - det behövs alltid frivilliga krafter.

I år firar föreningen sin 90-årsdag. Vi hoppas att det ska märkas! En till förening blir också 90 i år - Järbo Hembygdsförening.

Taggat: #Järbo IF

Fiber är hett!

Nu har bredband med fiber verkligen blivit en het fråga i Järbo. Det kunde vi se i går kväll när Sandnet hade bjudit in till ett informationsmöte om fortsatt utbyggnad. När de gick hem efter mötet var det med ett "nu sätter vi igång att gräva" i tankarna.

Sandnet Cirka 70 personer hade bänkat sig i Järbo Folkets Hus. De hade bjudits in från några olika områden där fiberutbyggnaden kan tänkas fortsätta. Redan klart är det med Botjärn, Kungsberg ner till Kungsfors. Sedan fortsätter man troligen från Kungsfors till Tomtas där ett par lokala "nätambassatörer" övertygat sina grannar att fiber är framtiden.

Det finns ytterligare några områden där fiberförläggning är intressant men finns många praktiska problem att lösa innan datorn kan kopplas in. Den största frågan är finansieringen. Eftersom man ofta måste gräva långa sträckor blir priset för varje anslutning hög. Därför är det kritiskt att så många som möjligt är med och delar på kostnaderna.

I en del fall går det att få del av statliga bidrag. Mikael Lundh som är Sandnets projektledare sa med en suck att detta är en snårskog och nära nog obegripligt och väldigt orättvist. Man skulle önska sig ett tydligare politiskt mål när det gäller den digitala infrastrukturen för landsbygd och glesbygd.

Stödfinansieringen är olika för alla de områden som nu är på tapeten. I en del fall kommer det att bli så att de boendes egna obetalda arbete är avgörande om det ska bli något bredband av.

Jämfört med starten av fiberarbetena i Järbo 2013 verkar nu stämningen vara mycket mer positiv. Helt klart är fördelarna stora och när snart kopparnätet (telefonnätet) läggs ned kommer de att bli ännu tydligare.

Sandnet  

[annonser]

Föreningsalliansen
Hantrick - webbutveckling
Järbogårdar

Betaversion - vad är det?

Detta är ett första steg i att flytta över sajten jarbo.biz till den nya domänen jarboportalen.se. Varför gör jag det?

jarboportalen.se Det här "internetäventyret" började 2007, tror jag, med att jag ville ha en Järbo-domän för att lägga upp bilder, historier och annat från Järbo. Vi var ju då på väg att flytta hit. Men jarbo.se var redan upptaget och då blev det jarbo.biz.

Sen kom Facebook och då startade jag Järboportalen och tänkte väl att den och "biz" skulle leva sida vid sida med lite olika innehåll. Men de har närmat sig och blivit alltmer hopkopplade så därför är det dags att de får samma namn. Jag tycker mig ha märkt att folk har lite svårt att se att de faktiskt bara är olika publikationskanaler.

Därför tar jag nu språnget ut med jarboportalen.se. Det kanske borde ha gjorts för länge sen? Allt material kommer att flyttas över till jarboportalen.se, men det kan ta sin tid. Tyvärr kan det bli lite rörigt under tiden. Men allt kommer att finnas kvar på jarbo.biz ganska länge men nytt material kommer bara att hamna på jarboportalen.se.

En teknisk orsak till förändringarna är att jag gör en mera mobilanpassad design. Numera är det nästan hälften som tittar på Internet via mobil och jarbo.biz är verkligen inte någon höjdare då.

Slutresultatet blir en mer flexibel webbplats med allt material från den tidigare. Och jag hoppas på mycket nytt här också, men det gäller att få tiden att räcka till.

Hoppas ni kommer att trivas här. Än så länge är det bara denna sida som finns och den är bara till för att prova en del funktioner med. Synpunkter på allt kan skickas till red@jarboportalen.se


Lanthandeln i ny regi

Järbo Lanthandel har sedan några veckor tillbaka fått nya innehavare efter Mickey & Annika. De heter Hashem Alattar och Ahmed Awal och bor i Gävle, men har sitt usprung i Syrien.

Jag slinker in och pratar en stund med Hashem. Han är öppen och optimistisk inför framtiden. Det har varit viktigt för de båda vännerna att få arbete och ha något mål att jobba mot.

Hashem AlattarHan menar att det är viktigt att vara lyhörd för vad kunderna vill ha liksom öppettiderna. De har många idéer om hur affärerna ska utvidgas, men man vill ta det i små steg.

Den här lilla butiken har en lång historia från att ha varit bensinmack och bilverkstad innan den blev "Swans" under många år. Nuvarande namn fick den hösten 2012.

Plus-artikel i GD: De tar över lanthandeln i Järbo – så vill de utöka verksamheten 


Skidor x 6

Trots en del motstånd från naturen såsom magert med snö anordnar sex idrottsföreningar skidtävlingar för främst ungdomar. Meningen är att föreningarna ska arrangera var sin tävling med de övriga som inbjudna.

Just i kväll blev det Järbo IF som fick ta över från Stensätra på grund av brist på snö där. Sen blir det ordinarie tillfälle för Järbo om några veckor.

Även om det inte var så mycket snö så var föret denna kväll helt fantastiskt. Både klassiskt och skating var tillåtet och det senare gick undan kan jag lova! Cirka 125 deltagare var anmälda.

Taggat: #Järbo IF