Järboportalen - bygd

 

Interna länkar

 

 

 

 

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2023-09-26


 


Var ligger Järbo?

Det lilla samhället Järbo ligger i princip mitt i Sverige, för att inte säga mitt i världen, vilket klart framgår av den bild av klotet som du kan se nedan.

Trots detta finns inte så mycket i de stora uppslagsverken om denna viktiga ort. Ett av målen med denna webbplats är att sprida kunskap om bygden och de många aktiviteter som pågår här.

Och för allt i världen - blanda inte ihop Järbo i Gästrikland med andra orter med samma namn!

Här är några länkar som ger fakta om orten:

Järbo kommun

Järbo var egen kommun mellan 1863 och 1970, då den lades samman med Sandviken. Före 1863 tillhörde Järbo Ovansjö socken.

Järbo kommuns vapen

Kommunvapnet fastställdes 1966 och visar "I blått fält ett kors med tre tvärarmar, den mellersta med två uppåtriktade, utåtböjda och över korset nående spetsar, allt av silver."

Vapnet är en stiliserad bild av en järnstämpel från Järbo Övre Hammare och finns i Järboboken.

järnstämpel

Det finns en liten notis om vapnet i GD 1966, men där har man olyckligt vänt bilden uppochned.

200-årigt vapen godkänt i Järbo

Sandvikens vapen

Det här är vapnet för Sandvikens kommun sen 1943. Det beskrivs enligt följande: "I blått fält en ånghammare, på vardera sidan åtföljd av ett i ginstammen placerat järnmärke, allt av silver."

Bilder av vapen och text om dem hämtade från Wikipedia.

[annonser]

Järbogårdar
Fredrik Schmids
Yllefabriken Fastighets AB

Läs om Järbo

Det finns en hel del att läsa om Järbo, både fakta och dikt. Här är ett urval.

Järboboken Standardverket är boken "Järbo i Gästrikebygd" från 1982. Redaktörer var Joel Järbing och Ewert Tägtström. Den beskriver allt från istiden och framåt.

Denna bok och ytterligare några kan köpas från Järbo Hembygdsförening

På hemsidan finns också kartor över gårdsnamnen i Järbo och flera av de många klippböckerna med tidningsartiklar har digitaliserats. De läggs efterhand upp på webben.

Fäbodar i Järbo

Fäbodar Pensionärsföreningen SPF Furan i Järbo har under flera år dokumenterat fäbodarna i Järbo i stor studiecirkel. Resultatet kan läsas i en bok som Järbo Hembygdsförening har givit ut.

Den finns att köpa från Hembygdsföreningen (förstås!)

De flitiga forskarna har även blivit omnämnda i pressen.

Berg och malm

Gästrikeberg Järnet betydde under många år mycket för näringslivet i Järbo och socknar runt om.

Jernkontoret har givit ut en forskningsrapport som är en inventering av järnbrytning och bearbetning i Gästrikland. Järbo finns naturligtvis med.

En sammanställning över de berghistoriska lämningarna i Torsåkers, Ovansjö, Hofors, Järbo, Hedesunda och Årsunda socknar samt Sandvikens stad.

Författare: Sofia Strandvik Utgivare: Jernkontoret och Riksantikvarieämbetet 2001.

Vanliga järnvägare

Vanliga järnvägare Denna bok handlar egentligen inte så mycket om Järbo, men författarens (Stig Johansson) far arbetade en tid som banvakt vid Medskogsheden och hans farfar var också vid järnvägen.

Järnvägen har tidigare haft stor betydelse för Järbo. I denna bok får vi komma människorna som arbetade på spåret nära in på livet i deras vardag.

Bokus 

Bergets döttrar

Bergets döttrar Och så får vi inte glömma bort denna bok av Anna Jörgensdotter som är en släkthistoria, en kollektivroman, en skildring av Sandviken med omnejd under åren 1938-58.

Boken verkar vara slut på förlaget, men den finns på biblioteket.

Recension i Arbetarbladet 2009-08-28, (länk fungerar inte)


Bönhuset tar emot plaketten

I dag var det en glädjens dag för Astrid Olsson som äntligen fick uppleva att Kungsbergs bönhus fått status som byggnadsminne. Hon har i många år arbetat med renoveringen av bönhuset i samarbete med byggnadsantikvarier, hantverkare och myndigheter. Nu fick hon motta den plakett som framgent ska sitta på huset som bevis på dess status.

Lovisa Orvarsson från länsstyrelsen överlämnar plaketten

Astrid Olsson visar stolt upp plaketten

Carl Magnus Gagge från Gästriklands Kulturhistoriska Förening hyllar Astrid

Den här dagen fylldes bönhusets lilla kyrksal av myndighetsrepresentanter, musei- och kulturmänniskor tillsammans med de speciellt inbjudna som varit involverade i den långa processen.

Den lilla ceremonin avslutades med kaffe och tårta. Många röster lovordade Astrids enträgna arbete med detta unika hus.


Bönhuset ett steg närmare byggnadsminne

I det råkalla aprilvädret kom en liten delegation från länsstyrelsen och länsmuseet för att göra en syn av Kungsbergs och Botjärns Bönhus som ligger ett kort stycke från den stora fritidsanläggningen. Bönhuset är på många sätt dess motsats, en enkel, oansenlig byggnad som andas fridfullhet på en liten kulle med utsikt över dalen och det gamla odlingslandskapet. Syftet med besöket var att göra en sista bedömning av Bönhuset som underlag för beslut om byggnaden kan få status som byggnadsminne. Hösten 2022 gjorde Länsmuseet Gävleborg en omfattande utredning som visade på Bönhusets höga kulturhistoriska värden. Det är en god representant för missionsrörelsens samlingslokaler, såväl regionalt som nationellt.

Här samtalar Ulrika Olsson, länsmuseet, Karin Gadde Jennische och Lovisa Orvarsson, länsstyrelsen med Kjell Nordqvist och Ingvar Larsson i den vinterkalla kyrksalen.

Många detaljer skapar den genuina känslan i byggnaden.

Lovisa begrundar ett broderat tänkespråk i köket.

Karin hittar intressanta detaljer i ytterpanelen.

Rosettfönstret ovanför entrén har sina hemligheter.

Den vidare handläggningen av ärendet är nu att fastställa skötselföreskrifterna för byggnaden innan beslut kan fattas.

Mer om Bönhuset på Hembygdsföreningens webbplats  

Taggat: #Bygd


Tallbo konstnärshem

Järbokonstnären Erik "Ecke" Hedbergs hem är öppet för allmänheten under maj till augusti. Där visas hans målingar och man har flera utställningar av olika inbjudna konstnärer liksom andra program med musik.

Tallbo Den vackra byggnaden ligger naturskönt intill Jädraån med några gamla hus på tomten.

I dessa har man gjort iordning för de tillfälliga utställningarna och där man visar modeller och bilder om bruket som fanns här fram till 1885.

Eckes far var förvaltare på bruket och Ecke tillbringade sin barndom på Herrgården. Efter konststudierna återvände han till trakten och bosatte sig med sin hustru Lisa på Tallbo.

Båda har betytt mycket för bygden. Bland annat initierade de Hembygdsföreningen som bildades 1927. Där finns Lisa Hedbergs fina textilsamling.

När utställningarna har öppet kan man också besöka kaféet som serverar hembakat till kaffet.

Tallbo ägs och förvaltas av Stiftelsen Ecke Hedbergs konstnärshem Tallbo som också delar ut stipendier till konstnärer. Den kulturella verksamheten drivs av Föreningen Tallbos Vänner.

På föreningens hemsida finns aktuellt program och många bilder från verksamheten.

Tallbos hemsida 

Taggat: #Tallbo


Kyrkskolan

Nu är beskedet definitivt att Kyrkskolan ska säljas. De som är hyresgäster i lokalerna har - åtminstone i vissa fall - besittningsrätt, d.v.s. de har rätt att vara kvar även om huset byter ägare. Sen är en annan sak att den nye hyresvärden har rätt att ändra hyrorna, vilket kan skapa en ny situation.

Kyrkskolan Under det första halvåret 2013 har det rått oförändrade ekonomiska villkor för hyresgästerna, vilket var ett resultat av stormötet i höstas. Om kommunen skulle behålla ägarskapet längre kommer hyrorna att nära nog att trefaldigas. Det beror på att Tekniska kontoret helt tar över och därmed den hyresrabatt som Kultur och fritid haft försvinner.

För många av föreningarna som har lokaler i Kyrkskolan skulle en sådan hyreshöjning vara omöjlig att klara av i ett längre perspektiv. Kultur och fritid ger verksamhetsbidrag till föreningar men endast om det gäller barn och ungdomar. Pensionärer göre sig icke besvär! Och alla utom en av föreningarna vänder sig i huvudsak till vuxna.

Följande organisationer finns i lokalerna i dag:
ABF hyr lokaler för textil och träslöjd.
SPF har egna föreningslokaler och hyr del av träslöjden
JOK har egna föreningslokaler
Ytterbyns Motionsklubb har lokaler för gymnastik
Järbo Vävstugeförening (”Stinas Vävstuga”) har lokaler för vävning.

Det som händer den närmaste tiden är att kommunen kommer att lägga ut fastigheten till försäljning.

Historik

Kyrkskolan Kyrkskolan stod klar hösten 1927. Arkitekt var Cyrillus Johansson som är känd för flera byggnadsverk på olika håll i landet. Kyrkskolan bär hans särdrag som en renodlat symmetrisk byggnad med svängt takfall i kinesisk stil. Ett mera känt verk av honom, Värmlands Museum i Karlstad, är tydligt släkt. Bilden är från ett vykort som kanske kan vara från 1950-talet.

Kyrkskolan i Järbo har som tur är inte utsatts för någon klåfingrig modernisering. Extriör och interiör är intakt sedan huset bygdes. Det innebär tyvärr också att fönster och dörrar är slitna och dragiga och uppvärmingssystemet omodernt. Mycket skulle behöva göras åt det tekniska men byggnaden som sådan är värd att bevaras. Den är inte "K-märkt", vilket nog många tycker att den borde vara.

Kyrkskolan Från 1969 koncentrerades all skolverksamhet till den nya Gullhedsskolan. Lokalerna i Kyrkskolan har de senaste åren används som föreningslokaler.

Bilden är ett flygfoto som kan vara från 1947-48.

Huset byggdes med tre skolsalar, skolkök, utrymme för träslöjd, gymnastiksal och bad.


Bydag i Ytterbyn

Bygdeforskarna i Ytterbyn anordade en bydag med aktiviter den 6 juni. Bland annat gjordes en vandring genom byn och deltagarna fick veta mycket om byns historia.

Ytterbyn

Skön skugga i ett hag, ett inhägnat område för bete. Stenmurarna är typiska för Ytterbyn.

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Taggat: #Bygd

[annonser]

El&Kraft
Maris Hårstuga
Blå Stugan - massage

[annonser]

Minerva
Kungsberget - Kort väg för långa åk!
Hantrick - webbutveckling