Järboportalen - arkiv 2020

 

Arkiv 2020

På den här sidan finns allt som publicerats under 2020. Nedan ett urval av rubrikerna.

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2020-12-31


 


Summa summarum 2020

Sista dagen på det märkliga året 2020 och vi kan summera hur det blev. Det har nog mest legat ett grått Corona-töcken över alltihop.

Även hösten har varit mulen och grå, men just före juldagarna lättade det och var några dagar med blek sol, strax över horisonten. Sen drog gråvädret in igen. Här är några bilder från den senaste veckan.

julen 2020Järbovägen in mot Sandviken, rakt in i solen

julen 2020Kyrkan i morgonljuset

julen 2020Interiör från kyrkan

julen 2020Hålldammen har inte hunnit frysa till ännu

julen 2020Lunnmuren glittrar av frosten och skuggorna är långa

julen 2020Kossorna tycker nog att det är bättre när marken är frusen

julen 2020Hembygdsgården nås av några solstrålar

julen 2020Scenen väntar på att fyllas med musik

julen 2020Kungsberget har bara konstgjord snö och lite sparat sen förra vintern

julen 2020Parkeringen är nästan tom på julafton

julen 2020Under 2020 blev Järbo Hytta tillgänglig för allmänheten

julen 2020Och luften har gått ur tomten, året är slut

Jarboportalen.se och Järboportalen på Facebook hoppas på och önskar sina läsare ett nytt och bättre 2021.


Lucia inställd

Efter 24 år av sammanhängande period med Lucia-firande i kyrkan tvingas arrangörerna i år att ställa in evenemanget. Man påbörjade sina övningar, men på grund av de stränga restriktionerna för samlingar så fanns inga andra möjligheter än att göra en paus i år.

Luciacollage

Ett urval av bilder från Lucia sedan 2012

Alla luciareportage här på jarboportalen.se sedan 2012 är samlade under taggen #Lucia.

Taggat: #Lucia


Byggemenskap i Järbo?

Det byggs för få bostäder i Järbo! För nästan precis ett år sedan flyttade folk in i de 20 nya lägenheterna på Gullheden. Men det räcker inte. PRO och SPF gjorde i början av 2020 en undersökning där ett entydigt resultat var att 65+ vill byta till trygghetsboende.

Möte om byggemenskap

Mötet samlades vid Folkets Hus

Nu har en grupp tagit ett initiativ med syfte att försöka förverkliga dessa idéer. I dag hölls ett möte där 18 personer anmälde sitt intresse för att gemensamt planera för ett bekvämt och funktionellt 65+ boende med gemensamhetslokal. Gruppen kommer att ha sin första träff i början på januari 2021.

Pensionärsorganisationerna i Järbo har tidigare haft ett möte med kommunen där ett av beskeden var att Sandvikenhus inte inom överskådlig tid planerar något nytt byggande i Järbo. Därför är en tänkbar väg mot nya bostäder att man organiserar sig och löser behoven lokalt.

Ann-Sofi Åsberg hade tagit initiativ till detta möte.

Ann-Sofi intervjuas i P4 (ca. 1 timme in i programmet) 

Undersökningen som PRO och SPF gjorde kan läsas här

Taggat: #Bostäder #PRO #SPF


Coronasäker cykelträning

Järbo IF har lite i det tysta invigt sin pumptrackbana. Ja, det är egentligen två banor, den ena lite kortare och med tvärare "gupp" för mindre cyklar och den andra längre. Här kör man alltså cykel, BMX och mountainbaik runt, runt i högt tempo.

pumptrackbanaPremiäråk i nya banan

pumptrackbana

pumptrackbana

Tanken är att det ska vara lätt att ta några träningsrundor när som helst, själv eller med familjen. Och det är ju coronasäket, påpekar Caroline Högberg, som varit med om arbetena.

Banan är framförallt byggd för alla barn och ungdomar i Järbo som tycker om att cykla.

För oss som på sin höjd trampar sin velociped till ICA-butiken innebär det här med "pumptrack" en mycket mer aktiv ansats med att trycka på och utnyttja gupp och kullar för att få fart framåt.

Svenssons Åkeri och Elektro-Kapsel har bidragit till satsningen.

Caroline Högberg har tagit bilderna och lämnat underlag till texten.


Sågens sista suck

Som den sista av de "gamla" sågverken i Järbo är nu också Janssons såg på väg mot sin sitt oundvikliga öde. Fastigheten har sålts och maskinerna kommer att säljas separat - om det nu finns någon intresserad kund?

Alldeles intill Ockelbovägen (väg 302) ligger fortfarande hyvleriet, kontoret och spånhuset hårt märkta av sina år. Förr var detta ett område som sjöd av liv och det låg såg- och träföretag på båda sidor av järnvägen

sågenHyvleriet

sågenSpånhuset

sågenKlyvsågen

sågenInteriör av hyvleriet

Vad som nu ska hända med området är väl lite oklart. Kanske får hyvleribyggnaden bli lager eller uppställningsplats.

Det är i varje fall omöjligt att bygga bostäder på området.

Mer sågarnas histora i Järbo finns hos Hembygdsföreningen.

Sågverken i Järbo 

[annonser]

Lenas Massage & Friskvård
bjussa.se
Blå Stugan - massage

Macken invigd

Den 26 oktober var den stora dagen D för Preemmacken i Järbo då den öppnade efter ombyggnaden. Det var i februari 2019 som dråpslaget kom - Preem ville lägga ner macken. Man skulle behöva göra stora åtgärder bl.a. därför att den ligger på vattenskyddsområde. I dag var det i stället en glädjens dag.

macken

macken

Det var sänkt pris ett par timmar i samband med öppnandet.

macken

Ilpo hade knappt hunnit hänga upp sin banderoll förrän Bengt Källström blev den första att tanka.

På eftermiddagen hade de som varit inblandade i den långa processen kommit för att förätta invigning tillsammans med Ilpo. Man klippte ett blågult band inför press, teve och radio och ett antal politiker och tjänstemän från Sandvikens kommun plus en del ortsbor som passerade för att tanka.

Den som har varit mest engagerad rent praktiskt är näringslivsutvecklaren Jan Fagerström, som hjälpt att lotsa projektet genom byråkratin med bygglov och ansökningar om ekonomiskt stöd hos Länsstyrelsen.

Den nya macken är byggd med cisternen helt ovan mark.

Läs alla artiklar om macken och andra mackar i Järbo.


Arbetet på macken har startat

Efter en del "coronaförseningar" har nu arbetet med att bygga om Preem-macken i Järbo kunnat starta den här veckan. Om allt går enligt plan så kommer den att vara i drift igen om några veckor.

macken

Det som har gjorts de senaste dagarna är att befintliga pumpar och fundament har grävts upp och de underjordiska tankarna frilagts. Innan arbetet fortsätter ska Miljökontoret på kommunen komma och ta prover i marken och de rivna delarna för att se om det finns föroreningar. Även de massor som körts dit för fyllning ska kontrolleras.

När detta förhoppningsvis har blivit godkänt ska tankarna rengöras invändigt. Men dessa får alltså ligga kvar och fyllas över. Markarbetena behöver inte bli särskilt omfattande, men infarten vid Skogsvägen ska justeras.

De nya tankarna kommer att stå ovan mark och med pumpar på gavlarna. Dessutom kommer de att rymma mer bränsle än de gamla, vilket kan göra att transporter för påfyllning kan ske med längre intervall.

Läs alla artiklar om macken och andra mackar i Järbo.


Hembygdsdräkter i fokus

Järbo Hembygdsförening har visserligen paus på sina sedvanliga aktiviteter, men bakom den stillsamma gårdsplanen pågår annat. I dag blåste ordföranden Mari Hyttmark i näverluren för start av ett projekt som går ut på att "digitalisera" det fantastiska textilarkivet som man har på Hembygdsgården.

intervju

Projektledaren och initiativtagaren och inspiratören Gunilla Humble hade lyckats få dit Arbetarbladets reporter till Järbo för att skriva om projektet.

Det blev en trivsam pratstund med fika runt ett bord på Hembygdsgården, något som förhoppningsvis ska resultera i en artikel inom några dagar. Den unge semestervikarien som praktiserar som journalist fick sig till livs entusiastiskt presenterade fakta om hembygdsdräkter

Projektet heter "Från textilt mönster till digitalt fönster" och stöds av ett ekonomiskt bidrag från Leader Gästrikebygden. Målen är att göra arkivets skatter tillgängliga, att inspirera till att använda och tillverka de lokala traditionella dräkterna.

På bilden: projektgruppen.

Mer information om projektet finns hos Hembygdsföreningen.

Dräktprojektet på Hembygdsföreningens webb 

Artikeln i Arbetarbladet 


Spångens vänner

En av de många broarna i Järbo är "Spången", till helt nyligen nästan bortglömd av allmänheten. Den går över Jädraån drygt hundra meter nedströms sågdammen och blir ett slags genväg mellan Ockelbovägen och Forsasvägen. Under många år har den mer eller mindre fått förfalla, kanske mest beroende av att den inte har använts.

SpångenFull fart på grillen

SpångenDan invigningstalar

Nu har ett gäng lokalpatrioter - får man kalla dem så i all välmening(?) - samlat in pengar till material och med frivilligt arbete renoverat själva bron och rustat upp i omgivningarna med sittbänkar och grillplats. På lördagseftermiddagen hade man den högtidliga invigningen.

Eftersom inte så många har beökt platsen så har de inte heller upptäckt den fina naturen längre ut på udden där man har utsikt över Seedammens vikar.


Spången

Anders Olsson fixar ett gruppfoto

Spången

Några vågar sig på att prova spången

Spången

Relaxat mete

Spången

Naturen vid udden

Mer om brons histora och öden under åren kan läsas i Hembygdsföreningens klippböcker.

  Broar och kraftverk i Jädraån


Hyttan görs tillgänglig igen

Ett av Järbos stora minnesmärken från förr, Hyttan, har länge varit dold i snårskogen. Nu finns det konkreta planer på att röja i terrängen och göra ruinen tillgänglig för allmänheten igen.

Järbo hytta

På lördagen gjorde Järbo Hembygdsförenings styrelse ett besök på platsen och träffade de nya fastighetsägarna som är angelägna att se till att den blir tillgänglig. De har redan gett sig på slyskogen med röj- och motorsåg, trots det varma vädret.

Kjell Nordqvist, som var med på 1960-talet när resterna av hyttan grävdes ut och återställdes berättade för de nya ägarna och styrelsen hur det arbetet gick till.

Det bestämdes att Hembygdsföreningen ska försöka ordna en arbetsdag i höst för att hjälpa till med uppröjningen. Det kan dessutom behövas en del reparationer på taket som täcker masugnen. Skyltar ska också sätta upp.

Du som besökare kan hjälpa till också genom att du tar med dig av grenar och sly som är avsågade och som ligger vid ruinen och bär ut till vägen.

Mer information om hyttans historia finns hos Hembygdsföreningen.

Klippböckerna 

Hyttan förr och nu 


Nyhetstorka?

Man kan ju undra om det är nyhetstorka när man publicerar bilder på en lyktstolpe, men nej, inte riktigt. Det är en uppföljning av en tidigare notis. Den handlade om lyktstolpen vid järnvägsövergången i Hyttan som lutade betänkligt 2009 och hade gjort det i många år redan då.

belysningsstolpe

Infälld på bilden ovan är den bild som togs 2009.

När den krokiga stolpen togs bort upptäcktes att fundament satt 1 m ner i marken. Det är nog orsakat av att vägen höjdes vid en ombyggnad 1988.

Nu är det felet avhjälpt med ett nytt fundament på rätt djup och en ny stolpe förstås, med ny och bättre armatur.

Den lutande stolpen felanmäldes till Sandviken Energi 2009, men sen glömdes väl saken bort ...

Notis om stolpen 2009

Ett litet PS

Det visar sig när jag går igenom bildarkivet att den första bilden av den lutande stolpen är tagen redan år 2002. Därefter tog jag flera bilder 2005. På denna bild hölls även ett vattenpass för att styrka lutningen.

[annonser]

PIRJO Tapetserare
GIJO
Textildesignskolan

Ett riktigt hundjobb

Det finns faktiskt många saker som kan genomföras nästan precis "som vanligt" trots de restriktioner som läggs på oss på grund av corona-pandemin. En sådan aktivitet är att träna sin hund att nosa upp olika dofter.

Bodil Lundell i Järbo håller kurser i det som kallas Nose Work. Häromkvällen var det avslutning av fortsättningskursen som hölls på Hembygdsgården, som erbjuder en varierad miljö för de olika praktiska prov som ska göras.

Preparering av prov

Hunden ska använda luktsinnet för att leta fram små prover som är behandlade med doftämnen och gömda på kluriga ställen. På bilden håller Bodil på med att förbereda ett av kvällens mera originella prov där proven ska ligga i en bassäng med vatten.

Innan deltagarna kommer ska hon hinna placera ut proverna på flera olika ställen som varken hunden eller husse/matte vet om i förväg. De får sedan leta var och en för sig och det är spännande att se på hur hunden jobbar helt fokuserad på sökningen.

Bodils verktygslåda

Här droppar Bodil luktämne på en "tuss" som ska läggas i en burk. Hon har en hel låda full med tillbehör.

Bodils verktygslåda

Labradoren Leia får instruktioner före start.

Jag följde kursen med kameran och blev helt fascinerad av hur både hundarna och deras ägare gick in för sina uppgifter.


Bodils verktygslåda

Det går undan när Leia letar upp första provet.

Bodils verktygslåda

Kelpin Maya har också hittat gömstället.

Bodils verktygslåda

Belöningen är viktig. Maya får sin favorit - räkost i tub.

Bodils verktygslåda

Cockerspanieln Fille pekar också ut rätt låda.

Bodils verktygslåda

Fille har nosat rätt på den andra gömman.

Bodils verktygslåda

Maya väntar förväntansfullt på att få starta.

Bodils verktygslåda

Här signalerar matte att Maya hittat målet.

Bodils verktygslåda

Provet i bassängen var lite klurigt. Burkarna låg ju inte still.


Aktiv i Coronatider

boendeenkät

Det finns ingen anledning att sitta inne och "uggla" i karantän när Folkhälsomyndigheten påbjuder "social distansering". Nej, tvärtom ge er ut ur stugorna och hitta nya mål för promenaderna! Lagom till pandemivåren kom det en karta i alla brevlådor. Den är märkt "hittaut" och är en kampanj för orientering på ett nytt sätt.

Det hela går ut på att leta upp s.k. checkpoints på sin dagliga motionsrunda, cykeltur eller på bara för att du vill hitta nya mål och vägar. På den nya kartan finns även Järbo med och ett antal checkpoints som märkts ut på plats.

Den digitala delen av detta är att ladda ner en app till sin smartphone. Där har man kartan och en funktion att registrera vilka checkpoints man besökt.

IRL, d.v.s. i verkligheten sitter det pinnar vid de olika målen. Alla är inte utmärkta ännu - de kommer senare. Pinnarna ser ut som på bilden ovan.

Så vad väntar ni på? Läs mer på hittauts hemsida, ladda ner appen och börja orientera! På köpet kanske du möter en bekant på vägen. Stanna gärna och prata en stund och var social men på corona-avstånd.

Försök inte fuska, trots bilden ovan måste du faktiskt själv besöka alla checkpoints.

Hittauts webbplats 

Taggat: #Fritid


Hur vill 65-plussarna bo?

boendeenkät

En fjärdedel av Järbos befolkning är 65 år och äldre, "65-plus" kallad, de är, d.v.s. vi är över 650 personer. De flesta av oss bor i egna fastigheter. Men med stigande ålder är det inte alltid man orkar med snöskottning, gräsklippning, måla om fasaden och mycket annat som är fastighetsägarens plikter.

Många har funderingar om att byta boendeform. Men till vad?

PRO:s och SPF:s lokalavdelningar i Järbo beslöt att ta reda på hur många som funderar på förändringar i sitt boende och vad de skulle välja om de hade möjlighet. Därför skickades en enkät ut i februari till gruppen 65 år och äldre som bor i Järbo.

Det var några få frågor att besvara, om nuvarande och eventuellt planerat ändrat boende.

Svarsfrekvensen var 73 %, vilket innebär att 480 personer lämnade uppgifter. Av dessa hade 33 % planer eller önskemål om att flytta. Det är s.k. trygghetsboende som ligger högst på listan.

Problemet är att den tänkta utbyggnaden av lägenheter i Järbo ligger långt under de behov som finns. PRO och SPF ska bjuda in politiker för en diskussion om detta, men just nu kom det ju annat emellan.

Frågan är dock lika aktuell framöver och kan bli än mer akut eftersom gruppen kommer att öka - om nu inte Coronan slår till.

Med "Järbo" menas i det här sammanhanget det som förut var Järbo kommun och tidigare Järbo socken och sedan 1970 en del av Sandviken.

Hela materialet kan läsas här 

Bostadsbrist i Sandviken - Din Lokaltidning 2020-08-11 

Järbos pensionärer pressar politikernan - Din Lokaltidning 2020-08-25 

Taggat: #Bostäder #PRO #SPF


Våren på väg?

gatuchefen

Järboportalen gratulerar till Mikael Nilssons nya befattning som gatuchef i Sandvikens kommun. Mikael är som kanske inte alla känner till "vägfogde" i Järbo Vägförening som är den samfällighet som sköter vägar och gator i centrala Järbo. Det ger anledning till att informera om läget i Järbo.

Som säkert många har noterat har de flesta föreningars årsmöteten skjutits på framtiden, så också för Järbo Vägförening. När mötet blir av kan man inte säga nu. Föreningen håller på att upphandla vårstädningen, d.v.s. att sopa upp sand m.m.

En del har funderat över varför Sandvikenhus har satt upp P-förbud på Halvarsbacken, men det har man alltså kommit överens med Vägföreningen om.

Vägföreningen har en informationssida här på jarboportalen.se. Där kommer uppdateringar om föreningens arbete. Kolla också anslagstavlorna.

Vägföreningens sida

Artikel i Din Lokaltidning 

[annonser]

Arbetarbladet
Nordqvist Racing AB
Kungsfors Herrgård

En 100-åring faller

möte på biblioteket En fallen gamling

Här har Lena Nyström nyss fällt en stor gran hemma på tomten. Hon visar stolt upp den för grabbarna som har jobb resten av dagen med att ta hand om resterna och transportera bort dem.

Stubben som är kvar är dryga metern i diameter och kanske blir bra som fikabord i sommar, funderar Lena. Granen är mycket frodvuxen - årsringarna i mitten är centimetergrova, men tillväxten har minskat av senare.

Granen var rejält stor redan när Lena var i tonåren. Men nu var det hög tid att ta ner den. Det skulle inte vara bra om den hade fallit för en storm.


"Fica med ICA"

möte på biblioteket Möte på biblioteket

"Parkeringseländet" vid ICA Nära i Järbo var ett ämne som engagerade vid ett möte på biblioteket som ICA bjudit in till. Affärsparet Lars-Göran och Pernilla hade tagit initiativet till en informationskväll nu cirka 10 år efter att de övertagit butiken efter Järbo Handels Aktiebolag.

Att bli ICA-handlare var något som de båda hade bestämt sig för sedan lång tid tillbaka, men det var många turer innan det rätta tillfället dök upp berättade de. Båda har jobbat länge inom ICA-sfären, som säljare och i butiker. När så möjligheten fanns att ta över i Järbo, på lagom avstånd från Gävle, där de bor, så satsade de allt.

Nu är det ett bra "flyt" i butiken och omsättningen har ökat rejält. Men starten var tung och det behövdes rejäla tag för att få ordning och reda i affären. Som ICA-handlare är man själv helt ansvarig för allt. Några ekonomiska bidrag från den centrala organisationen får man inte, det betonade de flera gånger.

En viktig faktor för framgång för en butik på en mindre ort som Järbo är att den lokala befolkningen är köptrogen. ICA Nära i Järbo konkurrerar med ICA Maxi i Sandviken som ju inte ligger så långt bort. Men om alla handlade på hemmaplan skulle omsättningen kunna dubblas.

"Turisterna" påverkar omsättningen, och det är något förvånande mest på sommaren. Det är alltså inte vinterbesökarna i skidbacken utan de som flyttar in i sina fritidshus under sommaren.

Skidturisterna betyder också en hel del för handeln, men viktigast är som nämnts vi som bor på orten permanent.

Omvänt så har ICA en påverkan på ortens övriga näringsliv. Vid alla arbeten med ombyggnader i butiken anlitas lokala företag som snickare, målare, elektriker. Det är en medveten policy.

ICA har också en tydlig strategi för sponsring. Det ska finnas en klar koppling till bygden. Därför står Järbo IF och Järbo Hembygdsförening högst på listan. För Hembygdsföreningen har det haft en stor betydelse vid midsommarevenemanget och därmed hela ekonomin för föreningen.

"Pensionärsbussen"

Ett unikt arv fick ICA Nära ta över från Handelbolaget och det var bussen som körde kunderna till butiken. Den började 1975 efter det att varubussen hade upphört med sina turer. Det var troligen Paul Hyttmark, butikschef på den tiden, som startade den. Pernilla och Lars-Göran är mycket stolta över att få föra traditionen vidare. Den blev mycket uppmärksammad när ICA firade 100 års-jubileum 2017.

Nya sätt att handla

ICA har i samarbete med kommunens hemtjänst under flera år provat med att låta kunderna göra beställningar via Internet. Varorna plockas ihop i butiken och kunden kan välja att hämta själv eller få dem levererade hem. Det här är nu tillgängligt för alla. För den som har hemtjänst underlättar detta mycket för hemtjänstpersonalen och ger tid över för mera kontakt med den som har omsorgen.

E-handla på ICA Nära i Järbo 

Bred service

ICA i Järbo har flera grenar på sitt serviceträd. Här det in- och utlämning av paket till Postnord och flera transportföretag. Vidare är man utlämningsställe för Systembolaget, något som inte så många har upptäckt ännu. Trav och andra spel har man också hand om. Apoteksombud är man också. Den nya fikahörnan är populär. Sammantaget är man utsedd som lokal servicepunkt, en av två i Sandviken.

Utmaningar och investeringar

Nya regler och bestämmelser ger nya utmaningar. En sådan är krav på att kylmedel i kylar och frysar måste bytas av miljöskäl. För ICA innebär det en stor ombyggnad. Det lutar åt en stor central kylmaskin som för det positiva med sig att den även kommer att kunna värma hela byggnaden som i dag värms med olja. Men det kostar mycket pengar.

Något som kommmer att drabba oss som kunder är den nya skatten på plastpåsar som införs från maj månad. Det har kritiserats från många håll och ger en hel del krångel i butiken.

Slutligen var det "parkeringseländet". Det är ingen okänd fråga för oss som tar bilen till affären. Problemet handlar om in- och utfarter, många varubilar med många leveranser och den lutande terrängen. Lars-Göran och Pernilla har haft ett möte med kommunen, men några konkreta lösningar har man inte, inte än i varje fall.

Taggat: #ICA Nära


Kapsel bygger ut

Stommen är rest

I dagarna har pelare och takbalkarna rests på Elektro-Kapsels senaste utbyggnad. Man bygger ut monteringshallen till det dubbla och dessutom blir det lite personallokaler. Snart ska yttertaket på och sen kommer snickarna och börjar med väggarna.

Redan för drygt ett år sedan började man med en del arbeten i källaren och en utbyggnad mot Bangatan. För några veckor sedan gjöts plattan för den nya hallen.


Parkering i Järbo rena Grönköping

För några månader sedan fick de boende i Sandvikenhus bostäder i Järbo ett brev med en "uppdatering" om parkeringsreglerna. Men det var inte förrän nu i januari som reglerna började tillämpas och bilar lappades som folk reagerade.

Nu har det här blivit det dagliga samtalsämnet och många har ringt Sandvikenhus och hyresgästföreningen Sandvikenboendet inkopplade för att reda ut vad som gäller och hur praktiska problem ska lösas.

parkering Brev till hyresgästerna

parkering Fel parkeringsplats

Brevet informerar i korthet om olika principer för parkering i bostadsområdena där hyrda platser är en form. På en del platser har man fri parkering. Så har det varit i Järbo. Besöksparkering är den tredje formen.

Vid P-skyltar får man stå i max 24 timmar om det inte finns en tavla med annan information.

För många som bor i Sandvikenhus lägenheter i Järbo har tillämpningen av de här reglerna gett praktiska problem. Alla använder inte bilen varje dag och undrar om man måste flytta den en gång om dagen. Det är ju egentligen inte bra på något sätt, varken för bil eller miljön.

Jamen hyra plats då? Nej, det erbjudandet har man inte fått och inga P-rutor är uppmålade och inte heller numrerade. Det här ger ett dilemma för folk. Några besöksplatser är inte heller utmärkta.

Sandvikenhus har anlitat ett bevakningsbolag som börjat åka kontrollrundor. De första "parkeringsböterna" kom ganska snart, men det visade sig att man lappade bilar som stod utanför bostadsområdena och därför fick dessa annuleras.

Vad säger Sandvikenhus?

Järboportalen har pratat i telefon med Danijela Brattsby, områdeschef för bl.a. Järbo. Hon säger att de nya reglerna har införts att ge de boende trygghet. Man ska inte behöva ha obehöriga som ställer sina bilar inom området och skrotbilar ska inte bli stående, något som hon säger att det varit klagomål på.

Genom att sätta upp P-skyltar så får Sandvikenhus rätt att ta bort dumpade bilar, menar hon. Därmed gäller också 24-timmarsregeln, d.v.s. att tiden som ett fordon får vara stående begränsas till 24 timmar. Vaktbolagets "lappar" kostar 400 kr.

Jag påpekar att hyresgäster är irriterade på tillämpningen av reglerna som innebär att alla måste flytta sin bil en gång varje dygn vare sig man behöver använda bilen eller ej. Det är ju inte miljövänligt? Nej, säger Danijela, men frågan är en vattendelare mellan de boende. En del tar gärna det mot att man har fri parkering, menar hon.

Att hyra sin parkering vid Halvarsbacken går inte i dag eftersom det inte finns uppmärkta platser, utom några få, men det här kommer man att ta upp vid kommande borådsmöte och med hyresgästföreningen (Sandvikenboendet), får jag veta. Varför man inte börjat i den änden, alltså med samråd och förhandling får jag inget svar på.

Vid biblioteket gäller samma regler och skyltningen gör ingen skillnad på boende och besökande. Du kan parkera där 24 timmar i sträck.

Från de boende har jag hört att skrotbilsproblemet hänför sig till ett fordon som ägdes av en hyresgäst som senare blev avhyst själv.

Senaste foton

parkering Detta är gatumark

parkering Någon som hyr dessa uttag?

parkering Är parkering förbjuden här?

parkering Förhyrda platser med skylt

Lite grävande

Nu är det här med parkering ingen enkel sak, det ser man med en liten googling. En del fakta har jag plockat fram.

Det är ägaren som är ansvarig för sin bil och kommunen eller statliga myndigheter måste följa lagar och förordningar som reglerar rätten att flytta skrotbilar. Ägaren blir ersättningsskyldig för borttransport, om denne är identifierbar. P-skylten har inget med detta att göra.

Markägaren har ingen rätt att ta bort en bil som är uppställd på hans mark. Man måste vända sig till Polisen, kommunen eller Trafikverket. Det går att begära handräckning hos Kronofogden för att få bort fordonet. Så länge det står korrekt inom en p-ruta eller på annan tillåten plats och inte är sönderslaget, kan det bli svårt och omständligt att få bort det.

Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall. 

Transportstyrelsen skriver: Finns endast vägmärket ”Parkering” och inga tilläggstavlor får du parkera i högst 24 timmar. 24 timmarsregeln gäller måndag till fredag. På lördagar, söndagar, helgdagar och dag före helgdagar får du parkera under obegränsad tid.

På en gata eller allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, om inte generella regler (eller skyltar) säger annat.

På tomtmark och liknande kan en markägare förbjuda eller bestämma villkor för parkering. Parkerar du fel kan du få betala en kontrollavgift. Kontrollavgift får tas ut endast om parkeringsförbudet eller parkeringsvillkoren tydligt har meddelats genom skyltning på platsen. Skyltningen ska utföras med vägmärken.

Transportstyrelsen 

En viktig del i tolkningen av reglerna är hur vägmärken är uppsatta. Som besökare vid husen kring Halvarsbacken är det lätt att bli förvirrad av hur märkena sitter och hur de ska tolkas.

Några lokala trafikföreskrifter som har bäring på Järbo har jag inte hittat.

Länk till informationsbrevet:

Informationsbrev 

[annonser]

Kådfallets Schakt och Transport
ICA nära Järbo
Kungsberget - Kort väg för långa åk!

[annonser]

Sörqvist Teknik
Järbo Rörmokeri
Järbogårdar