Järboportalen - företag

 

Företagspresentationer

 

 

 

 

 

 

Ditt företag kan också få en egen sida här

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2018-01-05


 



Så här gör man koägg

Den varma och torra sommaren har gett mycket mindre av hö för vinterbehovet. Därför gäller det att ta vara på varje grässtrå, även nu när hösten står för dörren.

Därför blir det en extra vända över åkrarna för att skörda. Brittsommarvärmen är välkommen för arbetet.

höskörd höskörd

höskörd

Först kör man några varv och strängar upp gräset. Sen kommer den stora traktorn med rundbalspressen och samlar upp det och rullar det. När det är tillräckligt mycket signalerar maskinen att det är dags att linda på plastfolien.

Och när rullen är tät så är det dags att "värpa", d.v.s. rullen läggs av på åkern. Denna sena höskörd ger dock inte många rullar.

Slutligen måste jag fråga varför? I korthet plastar man in för att få igång en mjölksyrning av det gröna gräset. Det är ett sätt konservera maten, i det här fallet till ensilage. I princip liknande som att göra surströmming. Det blir ju så himla gott.


Bonden slår gräset

Bondeliv Bondeliv

Varv efter varv kör traktorn med den bullrande slåtterkrossen runt den böljande åkern. Nu måste gräset slås för att bli till ensilage - mat till kossorna när de inte längre kan gå ute.

Sommaren kom plötsligt i år. Från meterdjup snö till grönska på tio dagar (eller så!). Och sen kom sommarvärmen direkt och växtligheten sköt fart.

-Det är lite torrt på sina ställen, tycker Robert, och det är brått att skörda.

Men allt går inte alltid som det är tänkt för rätt vad der är kör maskinen i en stor sten i åkerkanten. Slåtterkrossen är ingen stenkross. Knivarna bryts och istället för grässlåtter blir det reparation.

Bondeliv

Nej, det här är inte bondens fredagsbön. Det är bara att krypa på knä och undersöka hur läget är med maskinen. Förresten var det inte fredag heller.


Klövverkning

I dag var det dags för lite "fotvård" för kossorna på gården. Det är då inte bara någon vanlig nagelklippning det är fråga om. Proceduren kräver en hel del maskinella hjälpmedel. Dessutom behövs en kunnig hantverkare plus några som hjälper till med att fösa in patienterna i behandlingsrummet.

klövverkning Korna får gå in i det som kallas verkstol där de hålls i läge under tiden klövarna behandlas. Alla är inte lika pigga på det, men med lite påfösning går det rätt så bra.

Om man ska beskriva anordningen så liknar den en bur med öppningar i båda ändarna. När kon kommit in stängs grindarna. Sedan stöds djuret med hjälp av kraftiga selar som håller henne under magen. Det är för att kon inte ska tappa balansen eller halka när benen lyfts. Klövarna hålls stadigt i en fixtur under arbetet.

Nu sätter klövverkaren igång sin sliprondell och med vana grepp och en del oväsen slipas undersidan av klövarna ner lagom mycket. Allt medan kossan lungt tuggar vidare. Det är egentligen inte mer än en nagelklippning. Och resultatet blir att man förebygger skador på grund av fel på klövarna.

klövverkning klövverkning

klövverkning klövverkning

Mannen som kan "prata med kor" och fixa deras pedikyr heter Kjell Gunnarsson, själv bonde i Svartrönningen. Han har sina kunder inom cirka 10-15 mils radie. Till Roberts och Tinas kor kommer han två gånger om året.

Hur ofta det behövs och mycket som behöver slipas av beror naturligtvis på hur mycket djuren själva sliter ner beroende på den miljö de vistas i.

Verkningen går ganska raskt undan, mest beror det på hur snabbt det går i kön. En del måste motas på och andra går rakt in.
- 10 kor i timmen går det normalt, men det kan också bli 15 stycken vid bra flöde, säger Kjell.




Ost och smör på traditionellt sätt

En tidig söndagmorgon mitt i september samlas 10 tjejer och 3 killar i varierande åldrar i Ytterbyn i Järbo för att lära sig hur det går till att göra ost och kärna smör på traditionellt sätt, som det gjordes på fäbodarna för inte alls länge sen. Tina Hansson som är kursledare har lärt sig av de äldre som drev fäbodar, en kunskap som inte längre går i arv på ett nautrligt sätt.

Det är verkligen en "hands on" kurs där alla får vara med i alla moment, från att bära mjölkkrukorna upp från ladugården till att ta hand om disken efteråt.

ost- och smörkurs Här samlas deltagarna
ost- och smörkurs Här en massa delar till utrustningen
ost- och smörkurs Handvevad smörkärna
ost- och smörkurs Här kommer mjölken direkt från kossorna
ost- och smörkurs Temperaturen är viktig
ost- och smörkurs Elden måste underhållas
ost- och smörkurs Separatorn ska sättas ihop
ost- och smörkurs Ett gammalt hederligt märke
ost- och smörkurs Här strilar grädden
ost- och smörkurs Det gäller att hålla takten

Här förbereds smöret genom att grädden separeras från den färska mjölken i en handvevad separator, en genialisk svensk uppfinning. Det gäller att dra runt den i en jämn takt av 55 varv per minut. Sen hälls grädden i en likaledes handvevad smörkärna där den såsmåningom blir till en klump.

ost- och smörkurs Grädden hälls över i smörkärnan
ost- och smörkurs Smörkärnan ska vevas också
ost- och smörkurs Snart blir det smör---
ost- och smörkurs ...men först ska det tvättas

Men innan smöret kan användas ska det tvättas från den kärnmjölk som är inblandad. Det görs med vatten och en smörkavel och ett otal gånger av ältande och kavlande, helt och hållet för hand.

ost- och smörkurs Osttillverkningen
ost- och smörkurs Osttillverkningen

Det känns nästan som lite trolleri när mjölken koagulerar och blir till en mjuk massa i krukan. Men det är det ju inte - det är ren kemi! Plus en lång erfarenhet och noggranhet med temperatur och renlighet. Och det är ganska många moment som ska göras i rätt ordning.

ost- och smörkurs Osten läggs i form
ost- och smörkurs Tvätt och disk
ost- och smörkurs Ett litet paket smör att ta hem

Kosläpp i Hyttan

kosläpp Det spritter i bena på kossorna när det äntligen är dags att få komma ut på grönbete en tidig pingstafton den 18 maj i den sena våren 2013. Lite mulet, men luften är ljummen och man anar nästan en förväntan i ladugården.

Så öppnas dörrarna och de släpps ut en och en i den späda grönskan i hagen. Det är ingen tvekan om att dom gillar det här! Det är glädjeskutt och mycket krumbuktande och vänskapliga knuffar när dom kommer ut.

Här är en bunt bilder som vill dela med sig av äkta vårkänslor.

kosläpp kosläpp

kosläpp kosläpp

kosläpp kosläpp

Sen var det meningen att kossorna skull ledas ut till sommarbetet, men tyvärr fick man inte nödvändiga tillstånd för det. Så det blev biltransport i stället.

[annonser]

Sörqvist Teknik
JTW Fastigheter HB
El&Kraft