Järboportalen - arkiv 2012

Arkiv 2012

Här är ett axplock av vad som hänt under 2012.

 

✽ Arkiv 2012

 

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, titta på arkivsidan.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2018-02-18
slump: 2, 3Under arbete

Det kom ett julkort ...

Det kommer att bli en mottagning för trädgårdsavfall i Järbo! Detta länge efterlängtade besked har kommit från Gästrike Återvinnare i går. Man har beslutat genomföra ett pilotprojekt med insamling av trädgårdsavfall i Järbo under nästa år.

Under våren 2013 påbörjas - när vädret tillåter - arbetet med att bereda mark och göra andra förberedelser.

Mer information kommer den officiella vägen direkt från Gästrike Återvinnare när det är dags.

Läs mer om bakgrunden ...


Järbo Lucia

Traditionsenligt firades Lucia med skönsång och många ljus i kyrkan. Stämningsfullt och mycket vackert.

Lucia

Taggat: #Lucia

[annonser]

Agera Energi Prince Dirty Parts Maris Hårstuga

Premiär i backen

Kungsberget Det var en fin vinterdag med massor av snö när Kungsberget öppnade sina backar för säsongen. Sent på eftermiddagen kröp temperaturen ner mot -15 grader. Det som ryker över berget är snökanonerna som är igång och förstärker natursnön.

Taggat: #Kungsberget


Julbordet dukat på Herrgården

Herrgårdens entréportal Julbordspremiären på Kungsfors Herrgård skedde i strålande vintersol och med nyfallen snö. Krögaren Uffe Andersson med personal hade dukat upp ett traditionellt och välfyllt julbord. Fullt var det också i matsalen förväntansfulla gäster, varav många kom långväga ifrån.

Här är några bilder från uppdukningen. Smaka med ögonen här nedan. Vill du äta på riktigt finns fler tillfällen före jul.


Ny ägare till Yllefabriken

Profilplåt Företaget Profilplåt som hyr en stor del av lokalerna i Yllefabriken är den nya ägaren sedan Sandvikens kommun nyligen lade ut fastigheten till försäljning.

Per Norling är vd för Profilplåt och han ser potentialen i Yllefabriken som företagshotell. Det är mycket spännande byggnader med intressanta kvaliteter som kan utnyttjas mer än vad som gjorts hittills.

De närliggande planerna är att försöka hyra ut de lediga lokalerna efter Cibes flytt som kontorshotell för mindre företag där man kan tillhandahålla gemensam service som mötesrum o.d. Cibes hyrde en stor del av lokalerna.

jarboportalen.se ser fram emot ett utförligare reportage när affären formellt är godkänd i fullmäktige. Ett särskilt bolag har bildats för att förvalta fastigheten.


Gasen i botten!

Järbo Motorklubb firade sitt 20-års jubileum i dag med utställning av medlemmarnas bilar och som avslutning en så kallad motorsprängning. Här är några bilder från evenemanget.

Järbo Motorklubb Järbo Motorklubb Järbo Motorklubb Järbo Motorklubb Järbo Motorklubb Järbo Motorklubb


Kyrkskolan och föreningarna

Stormöte om Kyrkskolan Det var som väntat ett stort intresse för det möte som hölls 15 november. Ett 80-tal personer mötte upp i Folkelts Hus för att få information från inbjudna representanter från Sandvikens kommun. Många var helt klart missnöjda och kände sig överrumplade av beslutet. Uppsägningstiden är kort och några nya lokaler har man inte kunnat hitta.

Naturligtvis är det pengarna som är problemet. Kommunen har lagt en budget och dragit ner på Kultur- och fritidsförvaltningens anslag.

Nu har vi i Järbo fört fram våra åsikter och mötet kunde i alla fall avslutas med ett löfte från politiker och förvaltning att försöka hitta lösningar. Kanske ett alternativ är att vi köper Kyrkskolan och tar hand om den själva?

Kyrkskolan Bakgrunden är att de föreningar som har sina lokaler i Kyrkskolan blev uppsagda i början av september . Tekniska kontoret hyr ut Kyrkskolan till Kultur- och fritidsförvaltningen som i sin tur hyrt ut lokaler till föreningar med en kraftigt subventionerad hyra.

Taggat: #Samhälle

Redigerad 2017-11-23


Yllefabriken till salu

ica Järbos stora industriella minnesmärke, Yllefabriken, är till salu. Den ägs av Sandvikens kommun och används nu som företagshotell. Sedan Cibes flyttade är den ganska tom.

Priset är satt till 1 M SEK enligt uppgift på mäklarens sida. Inte så mycket kan man tycka för så stora lokaler och ett stort markområde.

Vem vill köpa den? Om vi alla Järbobor lägger max 500 kr var så kan vi köpa fastigheten! Och vad kan den användas till? Bara fantasin sätter gränser.

Nu är det klart med försäljningen. Profilplåt som är en av hyresgästerna har köpt Yllefabriken.

Vi har dokumenterat hus och lokaler under året. En del av bilderna är upplagda i ett bildgalleri. Det är meningen att flera bilder ska läggas in där.

Bildgalleri Yllefabriken 

[annonser]

Hela Hästar bjussa.se Wild Nordic

Björnen "världsberömd"

Björnen Nu har den oskygga björnen tagit klivet in i rikspressen med bild och allt i Aftonbladet.

Flera duktiga fotografer har kunnat få bilder på björnen under de veckor den har haft sina regelbundna kvällsvanor i närheten av gården Tierp.

Aftonbladet slog på stort 


Järbo Lanthandel öppnar

Järbo Lanthandel Välkommen in säger Jonas Wass, en av innehavarna av den nyöppnade närbutiken i Järbo. Lördagen den 29 september var premiärdag med många förväntansfulla kunder..

Järbo Lanthandel Här är några kunder som redan tidigt under dagen hittade till butiken. Alla vi pratade med tycker att det är bra med konkurrens och variation.

Tommy och Konny från GCW Service i Järbo var de allra första kunderna och handlade lite innan de for ut på ett jobb.

Järbo Lanthandel Per var väldigt nöjd med att få tillbaka en butik alldeles hemmavid.

Järbo Lanthandel Albin och Victor gick naturligtvis raka vägen till godisdisken.

Järbo Lanthandel på Facebook 


Tak över huv'et

Taket på uthusbyggnaden vid Hembyggdsgårdens entré får äntligen sitt nödvändiga underhåll. Det gamla spåntaket får nu en täckning av plåt.

Järbo Hembygdsförening I dag har man lagt reglarna som är underlag för plåten.

[annonser]

Veterinärstugan i Järbo Järbo Biodlarservice - redskap och honung H. Bergqvist i Järbo AB

Järnvägsarbetena fortsätter

I dag kom den stora borrmaskinen till Järbo. En del av fundamenten för de nya kontaktledningsstolparna kan inte grävas ner. De utförs i stället av stålrör som borras ner. Det görs med en stor spårgående maskin.

Banarbeten


Hugget i sten

Stenhuggare tillhör väl inte de yrken som toppar ungdomars utbildningsval. Men om man vill ha ett jobb som lämnar ett beständigt avtryck i tusentals år så är det väl det som man bör välja. Annat är det med vårt flyktiga Internet.

Men vad gör man på ett stenhuggeri? Vi har gjort ett besök på Kungsbergs Stenhuggeri och träffat en man som är van att få sista ordet.

Kungsbergs Stenhuggeri


Fullt ös i Järbo kyrka

Rickard Berggren På söndagseftermiddagen var det ett ovanligt evenemang i Järbo kyrka. I samarbete med PRO ordnades en Elvis-konsert med prästen Rickard Berggren.

Han kom med Bolagets orkester och de fyllde verkligen kyrkan med både tuff rock'n rollmusik och mjukare sånger, allt ur Elvis repertoar. Kyrkan var fullsatt och publiken fick en resumé av Elvis liv och musik från femtiotal till sjuttiotal. En underbar nostalgitripp för oss som var med på den tiden.

[annonser]

ICA nära Järbo Arbetarbladet Din lokaltidning, gratis varje vecka

T-Fordsvängen

T-Ford träff

Det är något speciellt med T-Forden! Urtypen för bilen och bilismen. Den lockar fram många entusiaster som ömt vårdar sina klenoder. Då och då träffas dom och kör en runda. Som här i Järbo i mitten av juli.

Vädret visade sig på sin soliga sida under utflykten som bland annat passerade Medskogssjön och åter till Järbo.

Några bilder av karavanen vid Kalltjärn 

Bildsida från träffen 2011 


Pengar till Ungdomsgården

Järbo Ungdomsgård I dag var det officiell invigning av Ungdoms-gårdens nya lokaler i Folkets Hus i Järbo. Cibes Lift överlämnade en gåva som ska ge stöd till verksamheten

Önskemål och behov saknas verkligen inte, säger föreståndaren Marianne Åsberg, som är jätteglad över pengarna, 205 000 kr.

Dagen till ära anordnades ett storstilat tårtkalas.[annonser]

Hantrick - webbutveckling Järbogårdar Kungsbergs Stenhuggeri AB

[annonser]

Fredrik Schmids Koivo&Packe Föreningsalliansen