Järboportalen - bygd

Interna länkar

 

 

 

 

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2020-05-30
slump: 6, 8


 


Var ligger Järbo?

Det lilla samhället Järbo ligger i princip mitt i Sverige, för att inte säga mitt i världen, vilket klart framgår av den bild av klotet som du kan se nedan.

Trots detta finns inte så mycket i de stora uppslagsverken om denna viktiga ort. Ett av målen med denna webbplats är att sprida kunskap om bygden och de många aktiviteter som pågår här.

Och för allt i världen - blanda inte ihop Järbo i Gästrikland med andra orter med samma namn!

Här är några länkar som ger fakta om orten:

Järbo kommun

Järbo var egen kommun mellan 1863 och 1970, då den lades samman med Sandviken. Före 1863 tillhörde Järbo Ovansjö socken.

Järbo kommuns vapen

Kommunvapnet fastställdes 1966 och visar "I blått fält ett kors med tre tvärarmar, den mellersta med två uppåtriktade, utåtböjda och över korset nående spetsar, allt av silver."

Vapnet är en stiliserad bild av en järnstämpel från Järbo Övre Hammare och finns i Järboboken.

järnstämpel

Det finns en liten notis om vapnet i GD 1966, men där har man olyckligt vänt bilden uppochned.

200-årigt vapen godkänt i Järbo

Sandvikens vapen

Det här är vapnet för Sandvikens kommun sen 1943. Det beskrivs enligt följande: "I blått fält en ånghammare, på vardera sidan åtföljd av ett i ginstammen placerat järnmärke, allt av silver."

Bilder av vapen och text om dem hämtade från Wikipedia.

[annonser]

Sörqvist Teknik
Järbo Krogen
Kungsfors Grävservice

Läs om Järbo

Det finns en hel del att läsa om Järbo, både fakta och dikt. Här är ett urval.

Järboboken Standardverket är boken "Järbo i Gästrikebygd" från 1982. Redaktörer var Joel Järbing och Ewert Tägtström. Den beskriver allt från istiden och framåt.

Denna bok och ytterligare några kan köpas från Järbo Hembygdsförening

På hemsidan finns också kartor över gårdsnamnen i Järbo och flera av de många klippböckerna med tidningsartiklar har digitaliserats. De läggs efterhand upp på webben.

Fäbodar i Järbo

Fäbodar Pensionärsföreningen SPF Furan i Järbo har under flera år dokumenterat fäbodarna i Järbo i stor studiecirkel. Resultatet kan läsas i en bok som Järbo Hembygdsförening har givit ut.

Den finns att köpa från Hembygdsföreningen (förstås!)

De flitiga forskarna har även blivit omnämnda i pressen.

Berg och malm

Gästrikeberg Järnet betydde under många år mycket för näringslivet i Järbo och socknar runt om.

Jernkontoret har givit ut en forskningsrapport som är en inventering av järnbrytning och bearbetning i Gästrikland. Järbo finns naturligtvis med.

En sammanställning över de berghistoriska lämningarna i Torsåkers, Ovansjö, Hofors, Järbo, Hedesunda och Årsunda socknar samt Sandvikens stad.

Författare: Sofia Strandvik Utgivare: Jernkontoret och Riksantikvarieämbetet 2001.

Vanliga järnvägare

Vanliga järnvägare Denna bok handlar egentligen inte så mycket om Järbo, men författarens (Stig Johansson) far arbetade en tid som banvakt vid Medskogsheden och hans farfar var också vid järnvägen.

Järnvägen har tidigare haft stor betydelse för Järbo. I denna bok får vi komma människorna som arbetade på spåret nära in på livet i deras vardag.

Bokus 

Bergets döttrar

Bergets döttrar Och så får vi inte glömma bort denna bok av Anna Jörgensdotter som är en släkthistoria, en kollektivroman, en skildring av Sandviken med omnejd under åren 1938-58.

Boken verkar vara slut på förlaget, men den finns på biblioteket.

Recension i Arbetarbladet 2009-08-28 


Tallbo konstnärshem

Järbokonstnären Erik "Ecke" Hedbergs hem är öppet för allmänheten under maj till augusti. Där visas hans målingar och man har flera utställningar av olika inbjudna konstnärer liksom andra program med musik.

Tallbo Den vackra byggnaden ligger naturskönt intill Jädraån med några gamla hus på tomten.

I dessa har man gjort iordning för de tillfälliga utställningarna och där man visar modeller och bilder om bruket som fanns här fram till 1885.

Eckes far var förvaltare på bruket och Ecke tillbringade sin barndom på Herrgården. Efter konststudierna återvände han till trakten och bosatte sig med sin hustru Lisa på Tallbo.

Båda har betytt mycket för bygden. Bland annat initierade de Hembygdsföreningen som bildades 1927. Där finns Lisa Hedbergs fina textilsamling.

När utställningarna har öppet kan man också besöka kaféet som serverar hembakat till kaffet.

Tallbo ägs och förvaltas av Stiftelsen Ecke Hedbergs konstnärshem Tallbo som också delar ut stipendier till konstnärer. Den kulturella verksamheten drivs av Föreningen Tallbos Vänner.

På föreningens hemsida finns aktuellt program och många bilder från verksamheten.

Tallbos hemsida 

Taggat: #Tallbo

Bydag i Ytterbyn

Bygdeforskarna i Ytterbyn anordade en bydag med aktiviter den 6 juni. Bland annat gjordes en vandring genom byn och deltagarna fick veta mycket om byns historia.

Ytterbyn

Skön skugga i ett hag, ett inhägnat område för bete. Stenmurarna är typiska för Ytterbyn.

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Ytterbyn

Taggat: #Bygd

[annonser]

Elektro-Kapsel
Svenska Termoträ
Sefres trävaaruhandel

[annonser]

Björnmyrs Bygg & El AB
Halvarsbacken turistboende
ReConYou