Järboportalen - arkiv 2021

Arkiv 2021

Här är ett urval av det som publicerats under 2021 fram till aktuellt datum:

 

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2021-08-08
slump: 9, 5


 


Planer för Kyrkskolan

Kyrkskolan

Kyrkskolan, foto 2021

I slutet av juni kunde vi läsa i Arbetarbladet om hur det gått med försäljningen av Kyrkskolan. Kommunen har ju under flera år sökt ny ägare till fastigheten och många har varit på tal. Den här gången kunde affären slutföras.

Det är Agemo Bygg AB som är köparen och Järboportalen har haft kontakt med ägaren, Marcus Agemo, om vad som kommer att hända med byggnaden och de kvarvarande hyresgästerna, gymmet (Ytterbyns Motionsklubb) och Vävstugan. Ingen av dem är formellt uppsagda, men de är informerade om vad som är på gång.

Marcus Agemo berättar att han är mycket förtjust i bygden och naturen. När Kyrkskolan dök upp till försäljning såg han dess fina värden som byggnad. Hans byggfirma har ett brett spektrum av tjänster så han ser stor potential att utveckla Kyrkskolan och ta vara på dess stiltypiska drag.

Visionen är att inreda de stora skolsalarna till exklusiva lägenheter med möbler från tiden när huset byggdes för över 90 år sedan, alltså 1927. De skulle hyras ut för kortare perioder. Det blir inte ett vanligt bostadshus!

Inledningsvis är det en hel del eftersatt underhåll att ta i tu med såsom läckage i tak med mera. En viktig fråga för genomförandet är också att få till stånd de förändringar i detaljplanen som krävs för att kunna ändra byggnadens användning.

Anrik byggnad såld – nu blir det bostäder ... (AB, 2021-06-22) 

Taggat: #Kyrkskolan


Allsång i Järbo i sommar

Järbo Krogen Bildkollage från veckans allsång

Under sommaren har entusiasten Elisabeth Åsblom anordnat allsångskvällar utomhus i Järbo. Tisdagen den 3 augusti var det sista tillfället för i år.

Elisabeth och hennes man/sambo vill gärna göra något för Järbo, speciellt i dessa tider när Corona-restiktionerna har lagt lock på den sociala samvaron. Hon tänker "tjata vidare" för detta och hoppas få till musikeftermiddagar på Åsgården. Det är helt på ideell basis.

Tyvärr har det inte varit så många som har kommit men t.o.m. jag som som helt saknar sångröst och musikaliska ambitioner tyckte att det var en skön lättsam stämning i det gröna tillsammans med en mexikansk nakenhund och de andra.


Järbo Krogen får ny stil

Järbo Krogen Rodi tar ut en pizza

Nu i sommar har Järbokrogen förnyat sin stil och enligt den nye innehavaren Rodi Ibrahim kommer det även att ske stora förändringar i köket. Han arrenderar restaurangen tillsvidare. "Så får vi se hur det blir", säger han lite kryptiskt

Det man märker redan nu är inredningen i lokalen som går en mörkare stil med diverse spännande detaljer.

Menyn är ny den också, den kan hämtas nedan som pdf. Pizzorna har en ny "standardstorlek" - de är större.

Järbo Krogen Rörmokaren har fixat belysningen
Järbo Krogen Pizza i ny standardstorlek

En liten gårdsbutik

Gårdsbutik

PJ & Alex har inrett en liten gårdsbutik i sin lada i Kvarnåker. Där kan man hitta ett och annat som är lite ovanligt här "ute på landet". Och dessutom finns det en del av gårdens egna produkter. Här har man får som bidrar med fina skinn och köttprodukter.

Gårdsbutik Skyltar utanför butiken

Gårdsbutik Fina lammskin

Gårdsbutik En gammal vagn får bli skyltställ

Gårdsbutik Fika med tillbehör från Marangoni

PJ och Alex har haft butiken öppen sedan förra året och har etablerat samarbetet med Vinnersjö Slakteri och Gårdsbutik, Mora Bryggeri och Konditori Marangoni. Därigenom får man tillgång till förädling av egna varor och en del annat som kanske är okänt här i trakterna.

Till de egna produkterna hör också ved som PJ hållit på med i många år och potatis från en egen odling.

Titta gärna in på deras Instagram-sida för mer information och öppettider.

[annonser]

Kungsbergs Stenhuggeri AB
Hantrick - webbutveckling
Mitt Event AB

Kungsberget inviger sommarcyklingen

I går klippte kommunarådet Peter Kärnström bandet för Kungsbergets satsning på sommaraktiviteter när stora liften, Kungs 8-an öppnades. Redan innan dess hade det bildats en lång kö av åksugna cyklister av alla kategorier som tålmodigt väntade.

Det röda bandet klipptes och så kunde man släppa fram kön. På varannan liftkorg har man monterat fyra speciella cykelhållar där åkarna hänger upp sin hoj för att sedan själva sätta sig i soffan. Det hela gick väldigt smidigt och personalen hjälpte till där det behövdes.

Kungsberget Kö redan innan öppningen av liften

Kungsberget Peter Kärnström klipper bandet

Kungsberget Cyklarna hängs upp bakom liftkorgen

Kungsberget Kurviga nedfarter

Kungsberget Henrik Ricknell, projektledare för Biking Gästrikland

Kungsberget Belöning vid Toppgrillen

För några år sedan började Branäs med några cykelleder utanför själva skidanläggningen, men någon större marknadsföring av dessa gjordes inte. Nu har det byggts flera banor som går kors och tvärs och mellan skidbackarna. Där är doserade kurvor och några broar så det ser verkligen ut som spännande nedfarter.

Ledsystemet är hopkopplat med de "stora" lederna som Gästrikeleden som nu är delvis klart för cykelåkning. Detta görs i projektet Biking Gästrikland. Skyltningen är samordnad och enhetlig.

Årets satsning innebär att liften är öppen hela juli liksom matserveringen på toppen och Fröken Filipssons. Därutöver har man en cykeluthyrning. Det finns också en ny padelbana. Barnbacken har också fått en cykelbana som erbjuder nog så hisnande farter.

Det här är verkligen en familjesatsning. Kanske är det så att de yngsta drar med sig sina föräldra på äventyr?

Invigningsdagens bästa var förstås att liften var gratis!


Hela historien om en grillkoja på IP

I mitten av maj låg det en stor trave timmerstockar upplagda vid Järbo idrottsplats. De skulle monteras ihop till att bli Järbo IF:s sedan lång tid planerade grillkoja. Och sen kom ett gäng som till att börja med i strilande kallt vårregn började att plocka ihop delarna och snart kunde man ana en 8-kantig liten stuga.

En månad och många timmars frivilligt arbete senare står den där, nästan färdig till det yttre, men med en del detaljer kvar att fixa innan den kan få sin högtidliga invigning. Jo, det är lite pandemirelaterat också.

Men allt började egentligen med att initiativtagaren Mats Zettergrens dotter blev sjuk i diabetes och Mats hans sambo måste försöka ordna sina arbetstider så att någon kunde vara hemma dagtid efter förskolan.

grillkoja Full fart i arbetet


-Så det var min sambo som sa att vi får ha alternativet till att välja studier som en utväg för att få vardagen att gå ihop, säger Mats. Men efter att varit på samma jobb i 16 år och helt plötsligt se över alternativen vad man vill utbilda sig till var lättare sagt än gjort.

Till slut föll valet på en timmermansutbildning vid Sjöviks folkhögskola i Avesta, som hade en utbildning på 2 år.

-Under sommaren 2020 fick jag besked om att jag blivit antagen till studier och sökte tjänstledigt från Sandvik, där jag jobbat i 16 år. Min fantastiska chef som förstod familjens utmaningar godkände det på stående fot, berättar Mats.

Men hur var det nu med timmerkojan? Det visade sig att skolan hade lite problem med att köpa in material till ett lämpligt övningsobjekt och då kom tanken på Dennis Andersson i Järbo IF:s styrelse pratat om en grillstuga till IP. Dennis ordnade med timret och vips hade skolan ett rktigt övningsobjekt.

-I oktober klöv jag första stocken för syllvarvet och till jul var väggarna uppe, berättar Mats vidare. Det gjordes med hjälp av de andra kursdeltagarna och sen la vi spännband om så att stockarna skulle hållas på plats. I januari hade vi utbildning på dörrar och då gjorde jag det lila extra att hugga ut föreningens logga i bräderna. Timringen runt eldstaden i mitten blev också 8-kantig, för att göra den så krånglig som möjligt, tillägger han.

För taket där skorstenen ska gå ut blev det lite svetsningsarbeten och sen kunde högbenen huggas in i väggarna. När allt stod där på byggplatsen var det bara att märka upp allt och sen plocka ner stock för stock och frakta hem till Järbo.

Därmed är vi tillbaka till artikelns början och den lilla del av arbetet som vi andra har fått se. Det mesta är gjort på annat håll.

Mats förhoppning är att stugan blir använd och omskött och att folk ska känna och respektera den kärlek och och arbetsglädje som den är byggd med. Då håller den i minst 100 år.

grillkoja En trave timmer

grillkoja Stockarna ska lyftas på plats

grillkoja Andra varvet påbörjas

grillkoja Timringsgänget tar paus

grillkoja Taket läggs

grillkoja Dennis lägger shingel

grillkoja En sittbänk

grillkoja Dörren med logga

grillkoja Välkommen in (snart)!

grillkoja Grillplatsen har en timrad omslutning

Taggat: #Järbo IF


Äventyr i Björkmuren

Björkmuren, 4H-föreningens gård i Järbo, är populärt på sommaren. Det visar sig när alla läger för den här sommaren är fullbokade. Det första av dem är ett riktigt äventyr med en utflykt till häst med övernattningar.

På bilden ovan är hela gruppen på väg ut från Björkmuren. Man kunde nästan ta på den spänning och förväntan som fanns hos deltagarna och även ledarna. Några av föräldrarna fanns med i bakgrunden med support i form av transporter med utrustning m.m.

Naturhjältarnas 4H-förening har sedan förra året tagit över arrendet av gården Björkmuren tillsammans med föreningen Björkmurens Vänner. Ett mål är att göra gården till en certifierad 4H-gård.

En hel del arbeten har genomförts sedan dess. I fjol byggdes köket om och i år håller man på att bygga en utrymningstrappa så att det ska bli möjligt med övernattning. Det är viktigt för de läger som 4H ordnar men också för att kunna hyra ut till andra föreningar och privatpersoner i enlighet med det testamente som gav fastigheten som gåva till Sandvikens kommun.

Taggat: #Björkmuren


Stefan Bohlin Årets Företagare

Stefan Bohlin Foto från foretagarna.se

Företagarna i Sandviken har utsett Stefan Bohlin till Årets Företagare i Sandviken. Han fick priset och intervjuades i livsänd morgonsoffa i dag.

Stefan är ägare till Bohlins som säljer snöskotrar, 4-hjulingar, vattenskotrar, släpvagnar samt tillbehör och sportkläder m.m. med stor butik i Järbo.

Stefan var nominerad även 2015, se arkivet, men då var det en annan som vann. Ann-Louise Kleen, ordförande i Företagarna Sandviken tycker att det visar på att han är en värdig vinnare denna gång.

Länkar

Företagarna 

Bohlins AB 

Företaget på jarboportalen.se


Hembygdsföreningen i samarbete om Fäbodleden och Lenåsleden

Henrik Ricknell Henrik Ricknell, näringslivsutvecklare i Ockelbo

Fotvandring och cykling i naturen har blivit ett populärt sätt att få nära upplevelser av naturen. Det har lett till projektet Biking Gästrikland som nu fortsätter med praktiska åtgärder för att rusta upp och förnya två vandringsleder som går tvärs igenom skogsområdena strax utanför Järbo, Fäbodleden och Lenåsleden.

I dagarna har Järbo Hembygdsförening och projektledaren för dessa träffats för att diskutera hur man kan samarbeta för att informera besökarna om de intressanta platser som lederna passerar i närheten av.

Hembygdsföreningen gav 2006 ut ett häfte med omfattande dokumentation av fäbodarna. Arbetet genomfördes av en studiecirkel i SPF:s regi. Nu kan materialet komma till ny användning för att skylta upp platser, för kartblad och webbsidor.

Henrik Ricknell bor i Järbo men arbetar som näringslivsutvecklare i Ockelbo kommun och har även lett projektet Biking Gästrikland. Det har fått ekonomiskt stöd av Leader Gästrikebygden som fördelar pengar från EU för landsbygdsutveckling.

Upprustningen av lederna nu syftar till att öka tillgänglighet och framkomlighet samtidigt som man vill skydda vägar och stigar från skador. Tyvärr har olaglig terrängkörning av 4-hjulingar och motorcyklar blivit ett ökande problem.

Projektet har fått ett mycket positivt gehör från alla markägare där lederna går.

Läs mera:

Aktuella leder och destinationer 

Leaderprojektet Biking Gästrikland 

Taggat: #Fritid

[annonser]

Real Fishing
Zcontrol
BLs Hundtjänst

Järbo kyrka ska målas om

I dagarna har byggbaracker ställts upp vid kyrkan och en ställning har börjat resas vid fasaden. Vad är på gång?

Under december gick Svenska kyrkan Ovansjö Järbo pastorat ut med en anbudsförfrågan för ommålning av kyrkans fasad. Och redan nu håller alltså ställningen på att monteras.

Här är bilder av arbetet från i dag på förmiddagen med kanske inte det allra bästa väder för målning. Men det tar ju en del tid att sätta upp ställningen och sen ska andra förberedelser göras innan färgen kan läggas på.

Men många Järbobor tycker nog att det inte var så länge sedan som förra gången som kyrkan fick omfattande arbeten med målning utförd. Ja, det är faktiskt bara drygt 15 år sedan!

Så sent som 2005 gjordes förra arbetet och då kunde man läsa i Arbetarbladet att målaren självsäkert säger att "sedan håller nog kyrkan i minst 20 år innan den behöver målas igen".

Fastighetsansvarig Magnus Linnarsson säger:
- "Det som sker nu är mer av en underhållsmålning som är tänkt att ske med jämna mellanrum för att hålla fasad, fönster och dörrar i gott skick.

- Dock kommer vi även måla taken denna gång. De lades 1972 och vi räknar med att de har en livslängd på minst 60 år, förhoppningsvis längre, om de underhålls på rätt sätt. Efter inspektion av plåtslagare, för att se och åtgärda ev. skador, kommer det tvättas och strykas två gånger.

- Även socklar skall putslagas och målas och trappan mot väster kommer renoveras."

Uppdaterat 2021-04-13


Kvinnodagen i Järbo

kvinnodag

Diakon Carolina Thorell visar utställningen

I Järbo kyrka har det ordnats en liten utställning för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen som alltså alltid infaller 8 mars. Utställningen pågår till och med 21 mars och kyrkan är öppen måndag - fredag kl 09-14.

Utställningen består av foton, texter, hågkomster av kvinnor, som satts upp på planscher i Järbo kyrka. Alla samsas: Heliga Birgitta, Moder Teresa, Annas farmor, syföreningen, min mamma, en viktig fröken... Det är en hyllning till alla kvinnor som fött oss, närt oss, utmanat oss, skyddat oss, förebilder och inspiratörer. En väv av kvinnors kraft i världen.

Under hela utställningsperioden går det lämna in material för att fylla på utställningen. Om du vill att ha hjälp med att kopiera, slå en signal (072-506 78 24 till Carolina), lägg i brevlådan vid församlingsgården.


Ett hus rullar in i Järbo

En och annan lyfte kanske på ögonbryna när de såg ett nytt hus på tomten mitt emot ICA vid Kungsforsvägen. Vad är nu detta? Och snett stod det också. Kanske var det en transport som fått punktering spekulerades på Facebook.

Rullebo

Nej, det är inte punktering. Det här huset ska ställas upp här som visningshus som ett exempel på ett litet fristående hus. Sandra Rundgren och Matte Höglund har ett projekt som går ut på att kunna erbjuda eget boende till rimliga kostnader för en- eller tvåpersonershushåll, unga eller pensionärer.

Sandras och Mattes initiativ är nyckelfärdiga husmoduler som transporteras till tomten på hjul. Måtten måste alltså vara anpassade till regler för vägtrafik. På plats lyfts de över på plintar och ansluts till VA och el som är framdraget i förväg. Och skulle man vilja flytta så kan man ta med sig huset.

Att trycket på fler bostäder i Järbo är stort just nu ser vi också på att en grupp av pensionärer startat en grupp för planering av bostäder i centrala Järbo. Läs under taggen #Bostäder.

Vi återkommer med ett längre reportage snart ...

Rullebo webbplats 

Taggat: #Bostäder

[annonser]

El&Kraft
GCW Service AB
Svenska Termoträ

Västerhällan blir naturreservat

I höstas beslutade Länsstyrelsen att ett område på Västerhällarna ska bli naturreservat. Beslutet gäller från det att det vinner laga kraft och det innebär bland annat att det publiceras i länets författningssamling.

Här ser vi på en karta ur Länsstyrelsens beslutsunderlag hur området sträcker sig.

Västerhällan

Karta: Naturreservat enlig Länsstyrelsens förslag

Hela området är 247 hektar. Marken ägs av Naturvårdsverket sedan 2008, då den lades ut till försäljning. Några mindre områden tillhör privata ägare.

"Syftet med naturreservatet är att bevara den biologiska mångfalden, att vårda och bevara värdefulla naturmiljöer och att tillgodose friluftslivets behov av områden. De värdefulla livsmiljöerna gammal tallskog, barrblandskog och granskog samt de typiska växt- och djursamhällen som är karakteristiska för dessa livsmiljöer i skogslandskapet norr om Limes Norrlandicus ska ha gynnsamt tillstånd." Detta citerat direkt ur beslutsunderlaget.

Med beslutet följer en del regler så som att skogsbruk förbjuds, men att vissa skötselåtgärder får utföras för att öka områdets naturvärden. Lämpliga åtgärder ska vidtas för att underlätta allmänhetens friluftsliv.

I beslutsdokumentet beskrivs detaljerat de naturvärden som ligger till grund för att skapa ett naturreservat, olika naturtyper, rödlistade arter liksom dess värde som friluftsområde som till exempel den fina utsikt över bygden som man har från toppen. Det sista är nog inte riktigt överensstämmande med de verkliga förhållandena.

Länsstyrelsens dokument med förslag till beslut 

Taggat: #Fritid


Kyrkskolan till salu - igen

För några dagar sedan dök ett välkänt objekt upp till försäljning på Hemnet, nämligen Kyrkskolan. Det var för drygt åtta år sedan som kommuen gjorde ett första försök att sälja fastigheten.

Då blev det oroligt bland Järboborna och ett stormöte sammankallades i Järbo Folkets Hus. Flera föreningar riskerade att bli hemlösa. Man menade att beskedet om försäljning kom överraskande och utan något samråd. Orsaken till att sälja var att skolverksamheten varit nedlagd sedan länge och att byggnaden inte längre behövdes i kommunens kärnverksamhet.

Kyrkskolan

Kyrkskolan, foto 2013

Sedan 2012 har flera föreningar flyttat från Kyrkskolan till andra lokaler. En orsak var att hyrorna höjdes ganska drastiskt. De som är kvar nu är Vävstugan och ABF samt Ytterbyns Motionsklubb som driver gymmet.

Vad kan man göra med en gammal skola? Den är byggd för nästan 100 år sedan och är i princip i originalskick. En riktig pärla skulle man kunna säga om det vore en bil i den åldern. Gällande detaljplan för fastigheten är A - innebärande allmänt ändamål. För att nyttja fastigheten till bostadsändamål så måste detaljplanen ändras av den nya ägaren. Om det nu är möjligt, inklämt som huset är mellan länsväg och järnväg.

Järboportalen följer utvecklingen.

Du kan läsa om de tidigare turerna kring Kyrkskolan och om den vackra byggnaden om du väljer taggen #kyrkskolan.

Uppdaterat 2021-08-02

Anrik byggnad såld – nu blir det bostäder i det herrgårdsliknande huset (2021-06-22) 

Annons på Hemnet (borttagen)

Annons på Fastighetsbyrån (borttagen)


Med häst och släde på Åsgården

Vi har läst om hur djur kan användas i sjukvård och omsorg för såväl äldre som barn så varför inte även på Åsgården i Järbo? Därför skickade Eva Källström, chef på Åsgården och Järbo hemtjänst ut ett upprop på Facebook om att ordna turer med häst och vagn för omsorgstagarna.

Det blev ett snabbt gensvar från många som gärna ville ställa upp och hjälpa till. Ester Hofmann von Schantz och Tina Hansson hade hästar och utrustning och i måndags var de på plats. De boende kom ut på gården väl påpälsade med käppar, rullatorer och i rullstolar tillsammas med många i personalen som hjälpte till.

Där väntade hästarna med sina körare - också väl påpälsade - och ett fikabord med varm dryck. Tina hade en gammaldags släde och Ester en modernare vagn och de tog upp passagerarna och körde en liten tur upp mot Hembygdsgården. De boende fick också bekanta sig med hästarna om de ville.

Det här arrangemanget var ett välkommet avbrott för alla i den långa isoleringen på grund av pandemin. Det kanske uppmuntrar till fler aktiviteter.

Åsgården

Stoet Calinka väntar på att få köra nästa tur

Åsgården

Väntan på hjälp att kliva i släden

Åsgården

Väl påpälsade i väntan

Åsgården

Föreningen Tempus Adventum höll med häst och vagn

Alla bilder tagna av Tina Hansson.

[annonser]

Trycktrean
baderhem.se
Björnmyrs Bygg & El AB

[annonser]

Micke Ahlanders Foto
Halvarsbacken turistboende
Arbetarbladet