Järbo hytta
Järbo hytta är en av de tre järnhanteringsanläggningar som funnits i Järbo. Den byggdes efter år 1740 vid Hyttbäcken. Det fanns en hammare vid Hammarbron och en vid Kvarnåker.
Hyttan drevs av bönder vid sidan av jordbruket. De kallades bergsmän och de hade rätt att uppföra och driva gruvor, hyttor och hammare. Anläggningarna ägdes gemensamt, men drevs av de enskilda bergsmännen. Verksamheten fanns från medeltiden men utkonkurrerades av de industriella verksamheterna som utvecklades. I Gästrikland varade epoken till slutet på 1800-talet.
Den ursprungliga stenmuren runt masugnen revs år 1900 och man tog stenarna och byggde grunden till kvarnen i Kvarnåker ca år 1900. 1965 grävde man ut området och fann att nedre delen av hyttpipan var tämligen väl bevarad. Sten fördes dit och nedre delen av grundmurarna uppfördes. Man byggde också ett skyddande tak över "ruinen".
Området är omgivet av lövskog. Nedanför Hyttan liggger en damm som byggdes för snickeriet som uppfördes efter Hyttans nedläggning. Vid vårfloden 1998 skar vattnet igenom dammen och den återfylldes inte förrän flera år senare när skadorna lagats. Sedan har den åter tömts eftersom ingen har skött om dammluckorna.
Hyttan ligger på privat mark - oklart sedan när. Det är de enskilda ägarna som svarar för vård av skogen, men i princip har ingenting gjorts sedan 1978. Det är inte heller klart vem som ansvarar för skötseln av ruinen.