Kvarndagen 2010
För första gången öppnades Järbo Kvarn för allmänheten lördagen den 2 oktober. I det stora partytältet på gården serverades kolbullar gjorda på kvarnens eget mjöl och tillagade bland annat av profilen Jögga, ambassadör för Järbo Nedre Kvarnförening.
Kocklaget bestod av flera duktiga personer. Det var långa köer av hungriga kunder och alla lät sig väl smaka.
Besökarna fick sig också en rejäl dos av kulturhistoria då de traditionella maskinerna kördes i produktion.
Kvarnvinden
På kvarnvinden hittar man en mängd andra olika maskiner som dock inte var i drift denna dag.Elproduktion
För länge sedan producerade kvarnen el både för eget bruk och till närliggande fastigheter. Generatorn och andra maskiner står kvar men är inte längre i bruk.
Känner du igen kornen?
Kan ni skilja på olika sorters säd? Vete, råg och korn är det. Till vänster i bilderna de hela kornen och till höger de skalade.
Baka med mjölet
Sådant här bröd kan man baka på mjölet. Besökarna fick provsmaka och fick även recept.
Tack för i dag
Stolta fritidsmjölnare i två generationer hoppas på fler kvarndagar.
Bokstäverna "B Y M F G L B 1899" står över dörren. Enligt en obekräftad uppgift kan det möjligen uttolkas: "Bymannaföreningen Gävleborg".